Video: Despre romani, smartphone-uri, tablet PC-uri si aplicatii

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Qvdf55JSPWE[/youtube]

In clipul video de mai sus avem  un scurt insight cu privire la numarul de tablet pc-uri disponibile in Romania, sumele cheltuite de romani pentru aplicatii si Angry Birds a.k.a Pasarile nervoase(btw porcii sunt verzi) prezentat ca unul dintre jocurile favorite ale romanilor. Conform acestui articol exista aproximativ 20.000 tablete in Romania, cateva milioane de smartphone-uri si romanii cheltuie sute de mii de euro lunar pe aplicatii.

Ultima afirmatie mi se pare foarte interesanta avand in vedere ca romanii nu pot achizitiona aplicatii din Android Market(last time I checked) si dezvoltatorii de aplicatii pentru AppStore se plang ca nu fac bani. In AppStore e de ajuns sa ai 10 – 15 achizitii pentru ca o aplicatie sa ajunga in topul celor mai achizitionate deci e foarte greu de crezut ca AppStore-ul genereaza vanzari de cel putin 100.000€ lunar. Despre Ovi Store sau magazinul celor de la BlackBerry nici nu mai vorbesc deoarece ma indoiesc ca pot genera vanzari atat de mari lunar.

Da, exista firme romanesti care produc aplicatii pentru AppStore insa cele mai importante produc aplicatii pentru straini si alea da, aduc foarte multi bani. Mie unul imi vine greu sa cred ca romanii cheltuie sute de mii de euro pe aplicatii pentru smartphone-uri/tablete mai ales ca la noi e impamantenita ideea de piratare si multi dintre cei care au smartphone-uri habar nu au sa le foloseasca.

Aplicatiile facute in 5 minute au cel mai mare “succes” si de aceea genereaza AppStore-ul atatea vanzari. Daca toti developerii ar urma aceasta logica atunci AppStore-ul ar ajunge la nivelul Android Market-ului.

Voi ce parere aveti, cheltuim sute de mii de euro pe aplicatii sau vorbim doar de reclama facuta firmelor dezvoltatorilor de aplicatii?

28 COMENTARII

  1. ha ha ha porii rozzz ha ha ha eu cred ca a fost o gluma
    si eu nu inteleg pe asti platesc atatia bani pe app ,cand alti fac piraterie cand vor ei , nu stiu de ce iti mai cumpara smartphonuri

  2. eu vb de miliaone de euro parca ar vb de mii
    ieri ma uitam pe CNN si vb despre averea lui bill gates in jur de 54.000.000.000 $ da exact 54 de miliarde de dolari , ma lu-at cu razu , dupa parerea me eu cred ca mai si inventeza ope acolo cate putin poi sa fiiim realisti baniii asti sunt echivalentul la 3 bugete de stat !!!!

  3. Olanda, Belgia, Scotia au bugete probabil mai mari decat al Romaniei. SI Romania avea 150 de miliarde de euro din cate stiam eu, sau poate mai mult.

  4. te asigur ca bugetul romaniei ar curge undeva intre 22-23 miliarde de euro ,si totusi romania este o tara destul de indatorata, la cat sa imprumutat ,

  5. stai zaone nu ma intelege gresit eu am vrut sa zic ca bugetul romaniei primest 22 de miliarde de euro la 6 luni ,numai ca romania are destul de multe datori , !!!!! do you understand what I mean ?

  6. Mi se pare o aberatie de reportaj, o reclama mascata pentru firma care produce aplicatii.
    Plus ca e si George Buhnici bagat, ala ar fi in stare sa spuna orice pentru niste cascaval.
    99% dintre romani instaleaza aplicatii gratuite sau crackuite, la fel ca in cazul soft-ului pentru PC-uri, asa ca aceste cifre sunt pura fictiune.

  7. Ia in calcul cand pui tot felul de poll-uri cu “ce aplicatii va cumparati” ca cei care isi cumpara aplicatiile nu prea-i pasioneaza pe ei de de jailbreak/site-ul/poll-ul tau, deci nu voteaza. Cum iti dai tu seama ca poll-ul tau reflecta realitatea?

    Stai si tu de vorba cu 2-3 developeri (care depun mai mult timp pentru a proteja aplicatia decat pentru calitatea ei) care se plang ca lumea nu cumpara (ar cumpara, domne, daca ar fi ceva care chiar ar merita cu adevarat, vezi un iRealSMS sau BiteSMS care costa 10 euro si care sunt programe de succes, nu zic neaparat de programe pentru jailbreak, ma refer la un reper de calitate/utilizabilitate doar) si cu niste useri care din moment ce se afla pe un site unde rosu si cu font mare scrie “tabel jailbreak” si tu te astepti sa zica toti “da, noi cumparam aplicatiile nu le piratam, intram aici pe site-ul tau doar asa sa vedem cum ar fi sa piratam, noi nu piratam!”. Destul de logic ce zic nu? Sper ca ai putut sa ma urmaresti.

    Revenind, ce vreau sa zic de fapt, pentru a putea face un studiu cat de cat apropiat de adevar ar trebui intrebati TOTI detinatorii si nu doar cei care viziteaza un site destinat jailbreakului. Si ceva ma face sa cred ca astia cu televiziunile au o posibilitate mai mare de a realiza un asa studiu decat tine.

  8. Follow this smartass. Pe site-ul asta nu se invata tehnici de piratare a aplicatiilor. Daca tu confunzi jailbreak-ul si decodarea cu piratarea inseamna ca ai ramas putin in urma, but hey there’s nothing wrong with that. Ia zi tu cu cati developeri de aplicatii ai vorbit si aduc eu vreo 2 aici, care au aplicatii destule in AppStore(si despre care ai auzit) si vedem ce spun ei despre sutele de mii de euro pe care ii cheltuie romanii. Nu exista aplicatii 100% protejate, orice aplicatie pentru iOS poate fi sparta asa ca iti tocesti degetele degeaba. Nu cred ca cei de la Pro TV se refereau la aplicatii din Cydia so mai bine le lasam.
    O televiziune care imi arata cum sa fac o aplicatie proasta in 5 minute nu pare a fi investit bani intr-un stiudiu de piata care ar fi aratat cat cheltuie romanii pe aplicatii, sper ca m-ai urmarit pana aici.
    And btw, nu am sustinut vreodata ca poll-urile mele sau ale oricarui alt site ar reflecta realitatea.
    Poate romanii cheltuie sute de mii de euro pe aplicatii, cine stie ce fel de aplicatii si cine stie din ce AppStore-uri ca din asta romanesc nu.

  9. @ mircea – nu stiu ce vrei sa ne spui tu aici dar faza cu Bill Gates chiar nu am inteles-o! am cel putin 40 50 de prieteni si cunostinte care folosesc iPhone, 10, max 20, din acestia nu au cumparat niciodata o aplicatie din AppStore (principiul: de ce sa dau bani cand este gretis in installous), restul nici nu vor sa auda de jailbreak (cydia) nici nu se pute problema de installous sau alte surse… eu personal am cumparat aplicatii undeva la 200 $ de cand folosesc iPhone (4 ani) dar am folosit si intallous in cazul catorva jocuri.
    Eu cred ca au dreptate in acest video: daca exista in Romania 100.000 de iphone-uri, fiecare utilizator cumpara aplicatii de un 1$ pe luna… calculul este foarte simplu = se ajunge la milion.

  10. da asa este nu am nik de comentat,dar vezi totusi nu este prea corect sa faci asa ceva ,vezi tu alti se chinue iar cineva doar intra pe un link sa zicem si downloadeaza cate app vrea asta este o mare piraterie ,uite eu am jailbreak dar nu folosesc installous ,da folosesc cydia doar pt cateva surse nik mai mult , romanu ce zice (e gata a aparut o app in appstore mai stau o zii sa apara si in instalous si dupacare o downloadez ce usor e de zis) dar daca ai stii gat de greu este sa faci o app pentru iphone ,romanu stiie soar sa vb din capu lui ,dar sa faca ceva ceva nici cum
    va doresc o seara buna

  11. Eu cred că exagerările sunt de ambele părți: reporterii de la TV au “dat din burtă” o cifră care sugerează un interes crescut pentru aplicații (pentru că asta doreau să sugereze în reportaj) și evident că au folosit termenul de “cumpărat” și nu “piratat”, pentru că nu aveau chef să fie chemați a doua zi la procuror (care s-ar fi autosesizat în cazuri de mare amploare) pentru a da explicații cu privire la fenomenul infracțional de o așa de mare amploare, pe care l-au semnalat public.

    Iar dezvoltatorii români, ca orice român, se plâng că nu le merge așa de bine, că au multe probleme și că-s și ei oameni necăjiți, ca toți ceilalți români. La fel zic și țăranii, dacă-i întrebi, și meseriașii, și micii întreprinzători, chiar și firme mai mari. Văicăreala balcanică pe care o întâlnim la tot pasul, nimic deosebit.

  12. Asta cu vaicareala balcanica e si un pic de auto-protejare impotriva statului. Sa te puna dracu sa spui ca iti merge bine afacerea, ca te si trezesti cu doua trei controale pe cap. Ori, la noi, orice control se termina cu banii luati, fie ea anenda fie spaga. On topic, TV-ul le abureste mai mereu, asa ca probabil ca adevarul e undeva la mijloc. Am 2 iDevices de prin Mai 2010 si pina acum am cumparat din App Store cam de vreo 50 de eur. Deci undeva sub 10 euro pe luna, dar nu cred ca sunt un individ prwa reprezentativ. Nu am si nu vreau sa fac jailbreak si totusi imi place site-ul asta.

  13. Unii confunda jailbreak-ul cu pirateria pentru ca atat stiu. Eu nu o sustin si nu o promovez aici, dar ma rog, fiecare cu ce vede.
    Sa stii ca esti reprezentativ deoarece foarte multi posesori de terminale iPhone nu au card(la fel sta situatia si cu cei care au Android/Symbian/etc) deci nu pot achizitiona aplicatii. Pe langa asta exista si treaba cu piratarea care la noi merge de minune, so eu personal nu cred in reportajul celor de la Pro TV.