Un operator de telefonie mobila din Olanda ataca regulile privind exclusivitatea comercializarii iPhone-urilor

Operator de telefonie KPN din Olanda a facut un luat o decizie foarte controversata, anume aceea de a comercializa terminale iPhone in Belgia unde Apple are un contract de exclusivitate cu operatorul Mobistar. KPN are un contract de exclusivitate cu Apple privind comercializarea terminalelor iPhone in Olanda, insa considera ca le poate comercializa fara probleme si in Belgia(prin intermediul companiei BASE) desi acolo alt operator are exclusivitate. Cei de la KPN isi bazeaza afirmatiile pe faptul ca respectivele 2 tari fac parte din Spatiul Schengen, intre ele nu exista granite deci nu ar trebui sa existe nici restrictii cu privire la comercializarea terminalelor iPhone, ba mai mult acel acord ar incalca legile UE.

“BASE pretends that the exclusive contract that Apple signed are illegal and in contradiction with common European laws,” Hans said. “Since its mother company obtained the exclusive rights for the iPhone sales in the Netherlands, BASE estimates that it is allowed to import iPhones from the Netherlands into Belgium.

Nu vreau sa comentez pe tema legalitatii actiunii, insa voi spune ca actiunea lor este tardiva avand in vedere ca Apple deja incepe sa renunte la acordurile de exclusivitate cu operatorii de telefonie mobila. In Europa exista foarte putini operatori care inca mai au astfel de acorduri si avand in vedere recenta situatie sunt sigur ca Apple se va gandi serios la renuntarea incheierii unor astfel de acorduri in viitor. Motivul nu sta in actiunea celor de la KPN ci in faptul ca iPhone 4 la  mai multi operatori aduce mult mai multi bani.

5 COMENTARII

  1. dpdv legal Apple nu are ce face…dar poate sa limiteze livrarile de iPhone pentru KPN sau alte modalități de penalizare (de ex. la lansarea iPhone 5 o sa livreze 10 bucati La KPN si 100 La competitori)

  2. Doar daca esti tampit sa incerci sa calotezi pe cineva pentru a favoriza pe altcineva ,mai ales ca ambi iti vand produsele tale.Nu are logica si cred ca apple nu va interveni.