Apple cere ajutorul guvernului american pentru blocarea jailbreaking-ului

Conform informatiilor oferite de un post de televiziune american, Apple cere ajutorul guvernului federal al SUA pentru interzicerea jailbreak-ului. Anul trecut comunitatea jailbreaker-ilor a castigat o batalie foarte importanta impotriva companiei Apple atunci cand o lege care facea jailbreaking-ul legal a fost promulgata in SUA. Apple sustine ca hackerii modifica bootloaderele terminalelor si fisierele de sistem ale iDevice-urilor incalcand astfel drepturile de autor ale companiei. Apple sustine ca aceste modificari sunt ilegale si ar trebui interzise prin lege, desi anul trecut s-a declarat ca jailbreakul este 100% legal.

Apple is fighting the practice.

“Current jailbreak technologies now in widespread use utilize unauthorized modifications to the copyrighted bootloader and operating system, resulting in the infringement of the copyrights in those programs,” Apple told the U.S. Copyright Office.

Sincer sa fiu nu cred ca va avea Apple mare succes cu aceste tehnici. Voi ce spuneti?

24 COMENTARII

  1. Mi se pare si normal, doar profiturile Apple au fost destul de mici, in jur de 200 miliare usd. De fapt atat valoreaza compania, oricum nu se mai satura astia de bani.

  2. ii trebuie lui steve ala saracul bani pentru blugi si bluze. De fiecare data cand a anuntat cv nou in ultimii 4 ani s-a imbracat la fel. Serios acum nu v-ati saturat de aceleasi prezentari obosite? Are acelasi powerpoint cu fundal mov si ca sa va rezum toata conferinta lui: Suntem incredibili, am inovat, am vandut foarte mult,am deschis un nou apple store asa arata cu oameni asa arata fara oameni noul iphone ( istoria sa ) , ne arata si zice cati mm are si cm, apoi se lauda ca a mai adaugat 5 lucruri noi ( din care 3 sau 4 sunt foarte banale si existente deja pe piata). Anunta acelasi pret de 200 de dolari si hai pa fraierilor ne vedem la anul cand imi umpleti si mai mult portofelul. Si totusi apple e penibil le-au trebuit 3 ani sa bage o camera video in iphone si 4 sa includa un blitz. telefonul nu are nici acum la ora actuala un radio in adevaratul sens al cuvantului…o fi produsele lor magice si bune in anumite privinte dar nu isi justifica pretul cel putin din punctul meu de vedere.

  3. @Jack:
    Programul in care isi face Jobs prezentarile e Keynote, nu PowerPoint. Se imbraca asa de prin ’99, nu de 4 ani.
    Si da, e un l0ser, de aia a revolutionat industria muzicala, pe cea a smartphone/urilor si a creat efectiv industria computerelor personale.
    E bine ca sunt si oameni cu spirit critic sanatos, care evalueaza corect lipsa de valoare atunci cand restul lumii e orbita si manipul-ata de un hobo intr-o helanca neagra

  4. Comentarii penibile , cel putin cel cu numarul 4 . Vai doamne ce afectat e domnul ca nu poate pune aplicatii moc aca trece la Android vezi doamne .

    Produsele Apple ar trebui vandute numai unora .

  5. Nu a fost promulgată o lege nouă în SUA, ci este vorba de o *interpretare oficială* a vechii legi care reglementează drepturile de autor în domeniul software, și anume DMCA. Oficiul Statelor Unite pentru Drepturi de Autor a publicat anul trecut o interpretare oficială în care confirmă interpretarea anterioară a Bibliotecii Congresului SUA, conform căruia jailbreaking-ul pentru uzul propriu nu încalcă drepturile de autor.

    Fiind interpretarea oficială a organismului chemat să asigure respectarea drepturilor de autor, înseamnă că Apple nu poate obține concursul autorităților americane pentru combaterea practicilor de jailbreak (cel puțin până la eventuala reconsiderare a acestei interpretări).

    Nu m-am prins dacă știrea redă punctul de vedere al Apple dinainte de publicarea interpretării oficiale a DMCA sau o contestare ulterioară a acesteia de către Apple, făcută în vederea reconsiderării interpretării respective.

  6. @Tigris Regalis: Nu cunosc modul in care functioneaza DMCA insa e greu de crezut ca o interpretare a unei expresii are o putere atat de mare pentru legislatia americana. Nu e vorba doar de o interpretare, au scos ei ceva atunci prin care au declarat ca jailbreak-ul e legal.

  7. @zaone: Este o interpretare OFICIALĂ, făcută de o instituție autorizată să aplice legea respectivă, cu care ocazie evident o și interpretează (aplicarea legii presupune ca primă etapă interpretarea ei). Ca atare, are aceleași efecte ca și legea pe care o interpretează, trebuind să se țină cont de ea întocmai ca și de lege.

    Și în România există interpretări oficiale, cele mai cunoscute fiind “normele metodologice” / “normele de aplicare” pe care Guvernul sau anumite ministere sau instituții publice le emit în aplicarea unor legi. Și acestea sunt tot atât de importante (câteodată chiar mai importante) ca legea la care se referă.

  8. @jack: steve jobs e 356654330774 clase peste looseri ca tine, si tot atatia dolari.
    cat despre faptul ca “Apple cere ajutorul guvernului federal al SUA pentru interzicerea jailbreak-ului.” bine face.

  9. Tinand cont de câti bani cotizeaza apple la bugetul american s-ar putea sa fie ascultati mai cu atenție….totuși si acolo banii sunt puterea

  10. @Axelm: Mai ales acolo banii sunt puterea, pentru că americanii, spre deosebire de români, nu se ascund după deget când vine vorba de “corupție în politică”, legalizând-o sub debumirea de “lobby”, astfel încât la ei este legal să “cumperi” parlamentari pentru a vota cum le spui tu. Deci dacă Apple este dispusă să “investească” în această privință, legiuitorul american îi poate da dreptate cândva.

  11. cine pirateaza aplicatii tot nu isi va cumpara aplicatii sau chiar si iphone-ul in sine 🙂

    nenea steve pierde din vedere un lucru :

    exista tari unde iphone-ul este un lux, unu scump si numeros : 10 % din totalul terminalelor.

    Oricat ai calcula si te-ai pune pe posterior in mijlocul mesei, 10% din terminale tot valoreaza mai mult decat toata pierderea firmei cauzata de pirateria aplicatiilor.

    Cineva acolo ori se pierde in cifre, ori e vorba de mandrie, ceea ce este distructiva.

    fie ca apple sa introduca in telefoanele sale ceea ce ar trebui sa aiba , nu ceea ce cred ei ca ca ar trebui sa aiba.

    P.s. sfintii de mai sus :

    DA, apple are o valoare pe bursa de 320 de MILIARDE de $ dar sunt mii, zeci de mii de actionari… ia impartiti sa zicem 14 miliarde la 5000 de oameni, sa vedem care se satura de bani cand le vin dividendele de 1-2 milioane maxim + taxe si mai putin.
    Nu comentati economie daca nu cunoasteti detaliile.

    p.s.s. : era una care zicea ca steve are aceleasi haine,,, da omu are 3 miliarde avere si este modest, probleme ? tu daca le aveai erai mort peste 4 ani de supradoza de cocaina prin ibiza si bolnav de sifilis din cauza curvelor. GJ steve !

  12. De aia nu merge nimic cum trebuie. Unii vor ca cei de la Apple sa munceasca pe gratis daca s-ar putea ca sa se distreze ei. Nu e penibil?

  13. eu nu cred ca tipul care comenta de haine a spus ceva de calitatile lui. Nu cred ca are el personal ceva cu Steve, decat ca acesta isi face prezentarile la fel de ani buni ( nu sunt neaparat proaste dar nici extraordinare) si probabil ca au devenit monotone. Nu este aici vorba de modestie, e doar faptul ca e ciudat cum tipul ala nu isi poate schimba si el din cand in cand tinuta. Cred ca principala problema e de fapt pretul terminalului in sine. Software-ul dezvoltat pentru el e disponibil la preturi rezonabile, dar sa dai peste 1000$ pe un Mac cu dotari relativ modeste (dar care are o chestie unica de tipul e cel mai subtire netbook construit vreodata) cand poti cumpara un PC mai bun la un pret mic. La fel este si la iphone ipod sau orice produs apple. E pana la urma doar o opinie si nu inteleg de ce tot timpul trebuie sa sara toti ca arsi. Ma rog….e relativ logic sa faci pe cineva praf mai ales cand 90% sunt clienti fideli apple si considera ca produsul lor este cel mai bun din lume ( au dreptate in anumite privinte dar nu neaparat in totalitate , eu avand personal un iphone 3gs de care sunt multumit in general) cand au dat mai ales o gramada de bani pe el. Si astept si eu acelasi tratament …ca deh e un site pentru fanii apple.

  14. Mihai22, ia-ti un iMac, nu, un MacBook macar si ai sa vezi diferenta. Eu zic ca-si merita banii fara disctii. Nu am bani, fac parte din clasa de mijloc a societatii dar nu-mi pare rau ca detin Apple.

  15. @Mihai22: Prezentările pe care tu le cataloghezi ca monotone sunt considerate printre cele mai importante evenimente din lumea tehnologiei, sunt așteptate cu o anticipație inegalată, stârnesc pasiuni, transmisii live, comentarii și dezbateri ca nicio altă prezentare din lumea tehnologiei și sunt considerate un exemplu excepțional de “salesmanship”.

    Iar ținuta face parte din identitatea sa – ca orice showman, și-a creat o imagine distinctivă care îl reprezintă, la fel cum mărcile reprezintă un produs. La succesul pe care îl are, de ce ar schimba ceva?

    Și nu-mi spune de dotările hardware ale unui PC, care de-abia sunt suficiente pentru a face față sistemului de operare, care se târăște și se prăbușește, în timp ce pe dotările unui Mac sistemul său de operare “zboară”. Și tu consideri că timpii de pornire minimali, viteza sistemului și hardware precum SSD nu sunt alte caracteristici care să merite? Încearcă un Mac și vezi cum se mișcă cu acele dotări “inferioare”.

    Iar la prețul unui Mac nu mai trebuie să adaugi costuri cu licențe de AV, soft de depanare și optimizare. Și nici nu pierzi timpul cu întreținerea și depanarea unui Mac cum se întâmplă cu un PC, timp care costă bani (și nervi).