Apple ar putea investi 4 miliarde de dolari in ecrane LCD?

La conferinta Apple pentru prezentarea rezultatelor financiare Tim Cook, COO-ul companiei si inlocuitorul lui Steve Jobs, a declarat ca 3.9 miliarde de dolari din rezerva Apple vor fi folositi pentru incheierea unor contracte pentru componente destinate produselor Apple. Compania are o rezerva monetara de aproape 60 de miliarde de dolari, rezerva pe baza careia actionarii Apple au comentat recent spunand ca ar trebuie impartiti in dividende si platite actionarilor. Apple a luat nota de aceasta atitudine si se pare ca va investi mai putin de 10% din rezerva in incheierea unor contracte asemanatoare cu cel din 2005 care le-a garantat memorii flash pentru iDevice-urile pe care le folosim noi astazi.

Apple a avut foarte mari probleme cu livrarea tabletelor iPad vara trecuta datorita faptului ca LG nu putea produce indeajuns de multe ecrane LCD pentru a satisface cererea venita din partea companiei. In decembrie 2010 s-a zvonit ca Apple impreuna cu Sharp si Toshiba ar investi 1.2 miliarde de dolari intr-o fabrica de LCD-uri, insa niciuna dintre companii nu a confirmat informatia. Apple a pierdut destul de mult din cauza acestor probleme cu productia de LCD-uri si exista sansa ca, compania sa investeasca intr-o fabrica de ecrane LCD pentru a avea un flux constant de componente in preajma lansarilor.

La inceputul conferintei de zilele trecute CFO-ul Peter Oppenheimer a declarat ca o parte din acesti 3.9 miliarde de dolari au plecat deja spre anumite companii, mai exact 650 e milioane de dolari au fost deja platiti in luna decembrie si estimeaza ca in prima parte a acestui an vor fi platite inca 1.05 miliarde de dolari. Nimeni nu stie cu exactitate ince va investi Apple acesti bani, insa ar fi mai mult decat extraordinar daca nu am avea de asteptat cate o luna pentru a achizitiona un iPhone sau o tableta iPad.

“During the September and December quarters, we executed long-term supply agreements with three vendors through which we expect to spend a total of approximately $3.9 billion in inventory component prepayment and capital expenditures over a two-year period. We made approximately $650 million in payments under these agreements in the December quarter, and anticipate making $1.05 billion in payments in the March quarter.”