Prima Pagina aplicatii iPhone 4 CDMA nu ruleaza orice aplicatii, apar primele semne ale fragmentarii...

iPhone 4 CDMA nu ruleaza orice aplicatii, apar primele semne ale fragmentarii platformei iOS

Astazi Telenav, compania care produce aplicatia AT&T Navigator pentru iPhone, a lansat in AppStore o noua versiune a propriei aplicatii special facuta pentru versiunea CDMA a iPhone 4. Versiunea pentru iPhone 4 GSM este disponibila in AppStore dar nu functioneaza pe iPhone 4 CDMA datorita unor diferente hardware despre care dezvoltatorul nu a dorit sa precizeze nimic. Am scris deja un articol in care va spuneam ca iPhone 4 CDMA are un nou tip de antena dar si GPS-ul integrat in chip-ul baseband, dar daca luam in calcul si diferenta dintre retelele CDMA si GSM atunci s-ar putea explica, poate, necesitatea lansarii unei noi aplicatii speciale pentru iPhone 4 CDMA.

The Verizon iPhone required modifications to the Telenav app to make it work with the new hardware in the handset. The company did not elaborate which hardware differences forced the changes, but the primary difference in the two versions of the iPhone lie in the radios (GSM vs. CDMA) and perhaps the GPS chipset. The new Telenav app for the Verizon iPhone will not run on the original iPhone due to those hardware differences.

This required app change leads to the question if other apps that talk directly to the hardware may not work on both versions of the iPhone. App developers may be looking at producing a new version of apps as Telenav was forced to do, to make sure their app can run on the Verizon iPhone. Big Red is expected to sell millions of iPhones so this is a significant piece of the iPhone market developers can’t afford to miss.

Platforma iOS a avut un succes extraordinar de mare si lipsa fragmentarii a fost un element esential care a atras atat de multi dezvoltatori de aplicatii. Desigur ca aplicatiile trebuiau facute pentru a functiona pe diferite versiuni ale iOS, insa acest lucru e normal, dar acum ca au aparut diferente hardware, care sa necesite dezvoltarea de aplicatii separate, intre terminalele iPhone ar putea exista problema. Daca dezvoltatorii vor trebui sa faca aplicatii diferite care sa functioneze pe modele de iPhone diferite atunci am putea ajunge cel mai probabil in situatia platformei Android unde anumite aplicatii functioneaza doar pe anumite dispozitive.

Personal nu cred ca se va intampla asa ceva cu platforma iOS, nu cred ca Apple va permite acest lucru tocmai penru a nu se ajunge in situatia platformei Android. Apple stie ca fragmentarea va cauza foarte mari probleme si ii va indeparta pe dezvoltatorii si asa suparati de regulile impuse in AppStore, deci probabil vorbim acum doar despre o aplicatie care trebuie adaptata noului modul GPS.

Voi ce parere aveti?

 • Eu citisem ca principala problema problema era metoda de facturare. Initial aplicatia s-a numit AT&T Navigator si plata pentru ea se facea direct pe factura de la AT&T, asa ca era normal sa nu mearga pe Verizon. Aplicatii specifice pentru anumite retele erau si inainte (cum sunt cele facute de Orange la noi).
  Oricum, am inteles ca e caz singular si celelalte aplicatii functioneaza fara probleme. Si eu ma indoiesc ca Apple va permite ca platforma sa se fragmenteze.

 • com

  Presupun ca rostul acestui articol e strans legat de proximitatea geografica si de asemanarea izbitoare dintre piata americana, unde sunt mai multe tipuri de retele de telefonie mobila, si cea europeana, unde..

 • @Alex Bardasu: Interesant, ar fi putut spune ca era vorba de facturare nu? Era mai simplu si nu lasau loc pentru atatea interpretari.
  @com: Era exact problema cu diferenta hardware, fara nici o legatura cu proximitate geografica sau alte lucruri. Nu ma prea intereseaza de iPhone 4 Verizon, dar problema cu fragmentarea e altceva, sau tine cumva de regiunea geografica?

 • com

  Fragmentarea nu prea e fragmentare, dupa cum am vazut din primul comment. Si, oricum, toate semnele indica faptul ca iPhone 5 va avea chip universal, gsm+cdma. Pur si simplu nu vad unde incape fragmentarea in ipoteza asta.

 • Fragmentarea apare daca aplicatiile pentru iPhone 5 vor trebui facute separat, si daca nu jocurile sau farting apps, atunci cele care folosesc GPS-ul de exemplu, poate si cele care folosesc o conexiune de date avand in vedere ca vorbim si de CDMA. Totul e cu presupunere si ar putea fi extrem de gresit.