Apple, WWDC 2011, iOS 5 si iPhone 5

Aseara Apple a anuntat ca intre 6 – 10 iunie 2011 va avea loc WWDC 2011, cea mai mare conferinta a dezvoltatorilor de aplicatii pentru iOS si Mac OS X. An de an in cadrul acestei conferinte Apple a prezentat o noua versiune a sistemului de operare iOS dar si o noua versiune a terminalului iPhone. Probabil ati citit aseara ingrijorarea exprimata de multi experti care sustin ca in vara Apple nu va prezenta iPhone 5, lansarea urmand sa aiba loc abia in toamna acestui an. Conform lor nici iOS 5 nu va fi prezentat atunci pentru ca la WWDC va fi prezentat pentru prima oara lumii intregi.

E adevarat ca anul asta Apple pare sa fi sarit o etapa in ceea ce priveste iOS-ul pentru ca nu va mai tine o conferinta in aprilie pentru prezentarea noului sistem de operare. Avand in vedere ca nu va tine aceasta conferinta, este foarte posibil sa nu lanseze o versiune beta a iOS 5 pana in luna iunie cand va face prezentarea oficiala la WWDC. Daca lucrurile vor sta asa atunci este foarte posibil ca Apple sa expedieze procesul de testare a iOS 5, sa lanseze o versiune beta pe 6 iunie si pana la sfarsitul lunii sa lanseze versiunea finala. Apple are o istorie in ceea ce priveste lansarile versiunilor principale ale iOS si personal nu cred ca va amana lansarea iOS 5 decat pana cel tarziu la jumatatea lunii iulie 2011. Apple tine la traditie dar are de luat in seama si concurenta. Eu unul cred ca amanarea preview-ului se datoreaza unor modificari esentiale aduse sistemului de operare, modificari care vor fi prezentate abia in iunie, cu putin timp inaintea lansarii.

S-a zvonit ca iPhone 5 va fi lansat abia in toamna pentru a Apple nu a spus nimic in legatura cu el in anunturl pentru WWDC. E adevarat ca Apple vorbeste numai despre iOS si Mac OS X insa ce e iOS 5 fara iPhone 5? La ce ar ajuta noile functii din iOS 5 daca nu ar avea un suport hardware pe care sa ruleze fara probleme? Din nou vorbim de traditie, din nou vorbim de concurenta si Apple va lansa iPhone 5 in vara pentru ca si-a organizat intregul calendar in functie de aceste lansari iar oamenii si-au organizat vietile/fondurile dupa aceleasi criterii. Nu cred ca Apple va decide sa amane lansarea iPhone 5 pana in toamna pentru ca ar avea foarte multe de pierdut in ceea ce priveste vanzarile terminalului iPhone 4 care vor scadea simtitor pana la WWDC 2011 unde este asteptat iPhone 5.