iPhone 5 – de ce e logica o lansare in vara si de ce vedem doar un iPhone 4 acum

In ultimele zile am avut parte de foarte multe zvonuri legate de iPhone 5, toate avand in centru un terminal asemanator cu iPhone 4 dar cu hardware mult mai puternic. Pana acum am avut parte de o prezentare facuta  de niste vietnamezi, de un zvon privind dezvoltatorii de aplicatii care testeaza iPhone 5 si ostire in care va spuneam ca T-Mobile testeaza iPhone 5. In toate aceste articole ni se prezinta un terminal iPhone 4 alb, cu o versiune speciala a iOS 4 instalata dar cu chip A5 in interior, deci hardware identic precum la iPad 2.

De ce oare ni se prezinta acelasi model de iPhone 4 alb peste tot si toti ne spun ca viitorul iPhone va fi defapt un iPhone 4S si nu un iPhone 5 in adevaratul sens al cuvantului? Exista 2 abordari privind un posibil raspuns la aceasta intrebare. Prima abordare are in centru explicatia conform careia iPhone 5 va fi defapt un iPhone 4S deoarece vom vedea un terminal cu design identic precum la iPhone 4 insa cu chip A5 din iPad 2. Situatia am intalnit-o acum 2 ani cand iPhone 3GS a fost lansat pe piata intr-un design identic precum al iPhone 3G insa cu hardware mult mai puternic.

Cea de-a doua abordare o bazez pe faptul ca Apple ar putea modifica design-ul terminalului iPhone avand in vedere ca iPhone 4 a avut atatea probleme cu antenele si cu structura din sticla. Daca Apple va face acest lucru atunci e mai mult decat normal ca testerii care primesc acum terminale iPhone 4 sa aiba niste prototipuri care dezvaluie cat mai putin din felul cum va arata viitorul dispozitiv. Daca e asa atunci Apple ne va uimi cu siguranta cand va prezenta iPhone 5 si foarte multi vor fi impresionati sa vada un nou design.

Cand va fi lansat nou iPhone 4S/5? Toate zvonurile indica o lansare ce va avea loc in toamna acestui an pentru ca Apple nu a comandat componente, nu a anuntat pe nimeni despre planurile lansarii, etc. Avand in vedere ca Apple a trimis deja prototipuri ale noului iPhone catre testerii sai, am putea spune ca lansarea va avea loc in vara acestui an. Mai sunt aproape 2 luni pana la perioada in care Apple ar trebui sa lanseze noul iPhone si dezvoltatorii de aplicatii deja lucreaza la aplicatii speciale pentru iOS 5 si iPhone 5 iar oamenii de la operatorii de telefonie mobila, si nu numai, testeaza deja noul iPhone.

Apple nu ar fi trimis noul iPhone pentru testare acum daca ar fi avut in plan lansarea sa peste aproape jumatate de an. Parerea mea este ca vom vedea un iPhone 5 in vara avand in vedere ca unii deja testeaza prototipuri ale sale.