Prima Pagina Apple iPhone 5 nu va avea implementata tehnologia NFC

iPhone 5 nu va avea implementata tehnologia NFC

Vom avea sau nu vom avea un nou iPhone cu tehnologia NFC implementata? Nexus S are asa ceva si e “foarte folositoare” deci de ce nu ar implementa Apple o asemenea tehnologie si in viitorul terminal iPhone? Raspunsul e foarte simplu: pentru ca deocamdata in SUA rata de penetrare a tehnologiei NFC pentru platile mobile este de doar 1%. Vorbim totusi de SUA unde in general apar primele tehnologii deci ganditi-va cat putin se foloseste tehnologia NFC pentru plati in Europa, Asia sau America de Sud. Pentru Apple ar fi ilogic sa isi bata acum capul cu tehnologia NFC pe care peste 90% dintre clienti nu o vor folosi pentru ca nu au unde.

NFC-based mobile payments require NFC-capable POS terminals,” Sacconaghi wrote. “Only 51,000 retail locations support contactless payments (per Verifone’s 10K); given that First Data alone deals with 4.1M merchant locations in the U.S. this suggests current penetration of just over 1 percent of merchant locations. Clearly, a higher critical mass is needed before mobile payments would take off. We do not expect the iPhone 5 to feature an NFC-based payments solution, and instead expect Apple will evaluate and come to market with partners or a complete solution later, perhaps when NFC infrastructure is more established,” he said in a note to clients. “We note that Apple did not release the first cloud-based music offerings, or the first 3G or LTE handsets, and entered mobile advertising only after Google bought AdMob – instead, the company has made its name from re-inventing MP3 players, smartphones and most recently tablets/netbooks, and would retain the option to eventually do the same with mobile payments.

Toni Sacconaghi, un analist al Bernstein Research, a verificat informatiile de mai sus cu retailerii din SUA si tot ce spune el este 100% corect. Apple va revolutiona platile mobile prin NFC atunci cand va fi intr-adevar cazul, dar acum ar fi o pierdere de timp si de bani implementarea NFC in iPhone. Noi in Romania chiar nu am avea ce face cu tehnologia NFC si sunt sigur ca situatia e identica in majoritatea statelor europene.

 • Calin Ianchis

  In Romania, din informatiile care le am, doar BRD-GSG furnizeaza servicii ‘instant pay’ si ofera clientilor posibilitatea de a folosi aceasta tehnologie printr-un mini card sub forma de breloc. Fara a face nici un fel de reclama, reteaua de magazine Imedio ofera aceasta posibilitate, dar mai sunt si farmacii sau alte magazine care au implementata aceasta tehnologie. In general, comerciantii care folosesc BRD-GSG pentru intermedierea platilor cu cardul pun la dispozitie clientilor si aceasta metoda de plata mentionata mai sus.
  Eu o folosesc si e foarte comoda, atat pentru comerciant cat si pentru client.

 • Tigris Regalis

  Chiar nu văd rostul folosirii telefonului pe post de card bancar: după ce că ar trebui să-ți bați capul cu alegerea locațiilor la care ai putea plăti astfel (cu cardul normal ai mult mai multe locații, deci riști mai mult dacă ți-l lași acasă și te bazezi doar pe NFC) și ar trebui să fii mult mai atent la nivelul bateriei (dacă ți se termină bateria, practic rămâi fără bani!), îți dublezi riscurile în cazul furtului telefonului – nu numai că pierzi telefonul în sine, ci și “cardul” de pe telefon, eventual și banii cu care ai acces prin NFC, dacă hoțul reușește să spargă “cardul” NFC! Cine s-ar complica atât, de ce să riști mai mult? Chiar nu mă incomodează micul card bancar, de ce să-l dublez în mod inutil (dublând și riscurile)?

 • Tigris Regalis

  @Calin Ianchis: Dar pentru celelalte locații tot îți trebuie cardul normal, deci dacă tot îl iei la tine, pentru ce să mai ai grija brelocului? Plus că un card în portofel ocupă mai puțin loc decât un breloc.

 • @Tigris – total de acord cu tine ! Plus ca tehnologia asta schimba tot , iar in Romania , nu cred ca suntem dispusi la o asemenea schimbare dat fiind faptul si ca nu sunt foarte multi utilizatori de iPhone2/3/4 – ce sa mai zic de viitorul iPhone 4s/5

 • Calin Ianchis

  @Tigris Regalis: nu am spus ca as achizitiona un telefon doar pt ca ar avea aceasta tehnologie, sau cat de folositoare ar fi implementarea acesteia in iDevice, ci doar ca exista si in Romania acest serviciu si eu il folosesc cand am ocazia. Asta nu inseamna ca nu folosesc cardul bancar pentru plati sau chiar cash… bonuri de masa etc 🙂
  Totul a fost doar o informare si exprimarea opiniei proprii cu privire la acest serviciu / tehnologie. Nu trebuie sa imi impartasesti opinia, dar daca tu nu folosesti acest sistem nu inseamna ca nimeni altcineva nu il foloseste sau nu il poate folosi.

  Multumesc pentru intelegerea mesajului.