IMPORTANT! Apple a implementat restrictii pentru downgrade-ul de iOS

      La scurt timp dupa lansarea iOS 4.3.4 va povesteam despre problemele pe care unii utilizatori le au cu downgrade-ul de firmware. Atunci vorbeam doar despre iPhone 3GS cu baseband de iPad insa situatia este mult mai complicata si se aplica, chiar si in cazul terminalelor iPhone 4. Dorind sa fac un downgrade de la iOS 5 beta 5 la iOS 4.3.3 astazi am constat ca din pacate pasii care trebuie urmati nu sunt chiar atat de simpli precum ne-am obisnuit noi pana acum. Un SHSH si TinyUmbrella nu mai sunt de ajuns pentru un downgrade pentru ca la mijlocul procesului veti primi eroarea 1, terminalul va ramane in Recovery Mode si nu il veti mai putea scoate din aceasta stare decat cu un restore la ultima versiune a iOS.

       Nu stiu ce a facut Apple insa in momentul de fata pentru iPhone 4 este imposibil downgrade-ul la o versiune inferioara iOS 4.3.5 pentru ca veti primi eroarea 1 indiferent daca aveti iTunes 10.3 sau 10.5 beta 5. Din punctul meu de vedere problema sta in baseband, adica Apple nu semneaza baseband-ul terminalului iPhone 4 pentru iOS 4.3.3(sau alte versiuni inferioare) deci downgrade-ul devine imposibil iar procesul de restore se blocheaza cand ajunge la faza de rescriere a baseband-ului. Am incercat timp de cateva ore diverse metode de a face downgrade insa una singura a functionat si a implicat utilizarea unui custom ipsw. Motivul multumita caruia downgrade-ul a functionat utilizand un custom ipsw sta in faptul ca iTunes nu a mai verificat baseband-ul si a permis terminalului sa booteze linistit dupa ce a terminat instalarea ipsw-ului. Orice custom ipsw facut de voi este bun, cerinta este ca voi sa aveti un SHSH pentru versiunea de iOS catre care vreti sa faceti downgrade.

       Pe iPhone 3GS fara baseband de iPad nu am apucat sa incerc downgrade-ul insa voi face acest lucru in cursul zilei de maine dar acolo nu ar trebui sa fie probleme, cel putin teoretic.

      In concluzie, Apple a blocat posibilitatea de a face downgrade de iOS in cazul terminalului iPhone 4 la o valoare sub iOS 4.3.5. Partea buna? Daca nu ati facut inca restore la iOS 4.3.5 sau iOS 4.3.4 nu veti avea probleme dar de indata ce faceti va trebui sa utilizati un custom ipsw pentru a reveni la o versiune de iOS mai mica de 4.3.5.

       Acum, am detaliat toate problemele cu downgrade la iOS 4.3.3/4.3.4, bla bla bla, si am lasat partea cea mai buna fix la sfarsit: puteti face downgrade la iOS 4.1. De ce? Pentru ca Apple semneaza SHSH-uri pentru iOS 4.1 si procesul de downgrade functioneaza fara probleme la aceasta versiune. 4.2.1/4.3.3/4.3.4 nu puteti instala insa 4.1, da.

        Acestea fiind zise, ne asteapta vremuri foarte grele.

UPDATE: Pentru iOS 4.2.1/4.3/4.3.1/4.3.2/4.3.3 puteti rula FixRecovery de aici(Windows, Mac OS X) si ar trebui sa rezolvati problema cu eroarea 1 obtinuta dupa restore. Acel program NU functioneaza in toate cazurile.