Flash-ul si cum ne-am obisnuit fara el pe iOS

     Daca aveti un iPhone de mai bine de un an atunci mai mult ca sigur ati fost macar o data enervati de imposibilitatea de a vedea continutul flash al unui site de pe web. Apple s-a incapatanat de-a lungul anilor sa nu implementeze flash-ul in iDevice-uri sustinand ca acesta este un mare consumator de resurse si genereaza instabilitate in sistem asa ca aproape 230 de milioane de iDevice-uri functioneaza fara el. Drept solutie pentru lipsa flash-ului Apple propune standardul HTML 5 care incepe sa fie folosit de majoritatea site-urilor web care nu isi permit sa piarda traficul generat de iDevice-uri. In ultimele luni extrem de multe site-uri au adoptat noul standard iar pana la sfarsitul anului gradul de extindere va creste in mod constant.

      Sincer sa fiu nu mai stiu de cand nu am putut accesa continut flash pe un site si am observat ca multe dintre site-urile romanesti se dau dupa Apple. Fie ca vorbim despre site-uri de video sharing sau despre ziare, reviste, site-uri ale televiziunilor, etc, marea majoritate implementeaza standardul HTML 5 pentru ca tabletele iPad si terminalele iPhone genereaza un trafic demn de luat in seama. Daca totusi exista site-uri care nu au facut pasul cel smare spre HTML 5 atunci Puffin este solutia ideala pentru ca afiseaza orice fel de continut flash de pe orice site si pana acum eu nu am gasit un film pe care acest mic browser sa nu il ruleze.

      In concluzie, constituie lipsa flash-ului un dezavantaj pentru iDevice-uri? In momentul de fata nu prea deoarece majoritatea site-urilor web fie si-au facut aplicatii pentru App Store fie au trecut la HTML 5 iar pentru cele care nu s-au gandit sa treaca exista Puffin. Parerea mea este ca lipsa flash-ului este in momentul de fata irelevanta pentru iDevice-uri.

      Voi cat de mult simtiti lipsa flash-ului?

34 COMENTARII

  1. inumar pe degetele de la o mana si mai tai cateva de cate ori am avut nevoie de flash sa vizualizez ceva……. (sau poate nu sunt interesat de siteurile cu acel continut), pentru mine nu este un inconvenient major.

  2. @Za – nu folosesc aplicatia youtube pentru ca nu are functia HQ, intru doar pe site, m.youtube etc, si atata timp cat youtube are si HTML5 atunci de ce in browser daca nu ai flash-ul instalat ti-l cere? (prin browser m-am referit la browserul de PC) nu ar putea simplu sa incarce varianta HTML5 daca nu ai flash?

    @mkedge – vrei sa o dam in tiganisme aici? eu zic sa te abtii daca nu ai nimic inteligent de zis.

  3. Tocmai am incercat si eu puffin. Pe 220.ro merge, spre deosebire de skyfire unde nu merge, dar pe ipad 1 imi sacadeaza foarte rau. Cred k si pe iphone 4 merge rau.

  4. sa fiu sincer nu prea se simte lipsa flash-ului mai ales ca o gramada de site-uri au html 5….am cumparat skyfire degeaba (o data sau de doua ori daca l-am folosit)

  5. Inca o intrebare zaone: de ce pe vplay.ro filmele merg pe ipad cu subtitrare doar in mod normal, iar daca ii dai fulscreen dispare subtitrarea. E un inconvenient destul de msre pentru mine si cred ca si pentru alti utilizatori. Nu exista niciun workaround la aceasta problema?

  6. Nu simt lipsa flash-ului foarte mult si in plus am si puffin.
    Folosesc puffin doar atunci cand intru pe trilulilu, intrucat aplicatia disponibila pt. iphone nu detine inca toate optiuniile de pe site

  7. Chiar nu simt lipsa flash-ului deloc.
    Si eu am intalnit problema cu subtitrarea,in mod full-screen nu mai este afisata.
    Daca vreti filme online la calitate HD intrati pe “serialepenet.ro”. Se vad excelent(chiar cu Safari) insa daca vreti claritate nu este subtitrare. Se poate si cu subtitrare insa doar cu Skyfire,Puffin insa claritatea nu este asa buna.
    A mai aparut de ceva timp un nou browser cu continut flash-“Photon Browser” este destul de ok.
    Dolcetv.ro(majoritatea posturilor TV), fotbal: GSP-TV tot timpul live,Sport.ro. In concluzie nu este o mare pierdere.

  8. Bai celor care sunt interesasti de un program care vede flash, mai bine spus transforma flash in html, ca asta fac toate, contactati-ma pe skype, horyatm, nu il pot spune, deoarece nu este asa cunoscut, este gratis, dar pentru a te uita mai mult de 30 de min, de cand l-ai pornit, trebuie sa platesti 2,49 si va puteti juca si jocuri gen jocuri de pe miniclip, cei care nu cred, le pot trimite scrennshot-uri

  9. @horyatm – “nu il pot spune, deoarece nu este asa cunoscut” – asta e motivul tau pentru care nu ne impartasesti si noua marea solutie? au ajuns cocalarii comentatori de pe siteurile de sport si cancan pana aici pe idevice. Pastreaza doar pentru tine programul. Poate face pui.

  10. avand in vedere cat costa produsele de la apple, ar trebui sa aiba implementat tot ce e mai nou si mai bun pe piata in momentul lansarii…am simtit lipsa lui de cateva ori…dar asta e…mie puffin pe iphone 4 merge greu(in reluare)

  11. Pe mine mă deranjează, sunt o mulţime de pagini cu conţinut interesant în flash. apple face o mare prostie ca nu permite flash.

  12. @Sunny – nu. ma deranjeaza doar cei care comenteaza pe langa subiect.
    @horyatm – era greu sa spui asa din prima? Ce specimen..

  13. You Tube a fost lansat pentru el odată cu primul iPhone si merge super….
    Cui trebuie Flash ? Cui mai trebuie un Desktop …mai toate face un iDevice

  14. se pare ca faza cu lipsa flash-ului nu mai e un minus pt iOS … sunt aplicatii care te ajuta cu flash-ul daca chiar ai nevoiu … yo unu daca am avut de 2-3 ori, si atunci am folosit aplicatiile disponibile si s-a rezolvat :))

  15. din fericire html5 inlocuieste continutul flash, din pacate nu poti crea in html5 ce poti crea in flash, html5 nu inseamna si action script si tot ceea ce a creat macromedia, nu adobe, pacat pentru cei ce spun ca idevice este de ajuns pentru tot.
    multa lume multumita cu ce are imi spune de ce disper? pentru ca se poate mai bine, iar grafica daca ne rezumam doar la ea, nu va fi egala cu a unui pc pe un idevice prea curand, prostia primeaza incet incet, evolutia isi zice cuvantul… iar daca asta este evolutie atunci astept linistit in fotoliu, sper sa am mai mult aer de respirat.

  16. horyatm si iswifter asta de unde il luam,in applestore nu e,in instal0us nu e…sau trebuie sa iti dam tie aia 2 euro si 49?

  17. zaone ai putea sa faci ca poza de pe un articol al tau cand apesi pe ea sa se deschida ca in trecut,nu sa ma redirectioneze catre alta pagina??era mult mai frumos si mai rapid inainte.

  18. @newman daca ai citit atent, este numai pentru iPad, poate tu il cauti in iPhone App Store, cauta-l din iTunes Store, si ai sa vezi ca am dreptate

  19. am si eu o problema am luat si photon browser si skyfire browser pentru ipad2 si tot nu pot sa vad serialele pe vplay.ro in format fullscreen cu subtitrare….stie cineva dc?si apropo skyfire nu gaseste flash video pe vplay cica chiar daca i’am dat si load in desktop mode…