Mac Mini – performante limitate la un pret scazut

     Acum cateva zile v-am spus ca mi-am achizitionat un Mac Mini din SUA si dupa cateva zile de butonare a venit timpul sa va spun si cateva impresii despre el. Venind de la un i7 920 cu un SSD si 6 GB de RAM, ma asteptam ca Mac-ul sa fie mai incet deoarece este echipat cu un HDD de 5400 RPM si asteptarile mele nu au fost fara motiv. Desi Mac-ul are performante foarte bune cand vine vorba de procesor sau RAM, hard disk-ul disponibil in el il limiteaza sever si cand spun sever ma refer la faptul ca functionalitatea OS X-ului se limiteaza grav daca te apuci sa copiezi un fisier de mari dimensiuni sau sa instalezi o aplicatie mare in background.

    Hard disk-urile de 5400 RPM sunt low-end, au timpi de scriere/citire scazuti si acest lucru il observati atunci cand deschideti greu o aplicatie sau cand copiati un fisier de mari dimensiuni si va intrebati cand se termina. Din pacate aceeasi experienta o ofera si Apple in acest Mac Mini care practic este ca un cal cu un picior in ghips, incapabil sa isi arate adevarata valoare pana ii montati un SSD capabil. Procesorul este puternic, RAM-ul este suficient insa fara un SSD veti realiza ca va aveti ceva timp de asteptat cand deschideti o aplicatie sau cand instalati ceva.

   Norocul meu este ca PC-ul are un SSD pe care il voi monta pe Mac de indata ce aflu cat cer cei de la Noumax si iStyle pentru o montare insa daca intentionati sa achizitionati un Mac Mini va recomand sa pregatiti bani si de un SSD dar nu achizitionat de la Apple unde preturile sunt extrem de umflate ci achizitionat de aici sau de aici la un pret mai mult decat decent.

     Nu ma intelegeti gresit, imi place Mac OS X, nu renunt la sistemul de operare, nu regret ca am achizitionat un Mac insa hard disk-ul din el nu e potrivit nevoilor mele. As vrea ca Apple sa ajunga in anul 2011 si cu optiunile standard pentru Mac-uri insa desi produsele sale au preturi umflate, iata ca pentru componente de calitate nu se poate reduce putin profitul.

UPDATE: Se pare ca la Noumax manopera pentru montarea unui al doilea HDD costa 38€ plus TVA, adica in jur de 45€ pret final. Kind of expensive.

53 COMENTARII

  1. @zaone, daca montezi singur ssd-ul e mult mai usor, garantia nu este afectata la nici un produs Apple de schimbarea ramului sau a HDD , asa ca ia o surubelnita si do it yourself . Eventual poti sa suni la noumax daca nu ma crezi si sa iti confirme si ei ca nu afecteaza garantia. Spor.

  2. Cum de nu ti-ai pus cel de 750GB (la 7200rmp) ? (Costa cu 150$ mai mult, dar merita cu siguranta) Nu ai fost atent cand ai comandat ?

    Si eu m-am gandit sa il comand simplu, iar dupa aceea sa imi cumpar SSD separat (M-am razgandit).

    Apple pune SSD-uri de la intel (de 256GB), daca te uiti pe net preturile sunt la fel sau chiar mai mari. Depinde de unde cumperi. Plus stresul cu montatul, reinstalatul pe SSD etc. (Cunosc pe cineva care a schimbat 3 SSD-uri Corsair (la garantie) s-au ars repede, si a pierdut datele).

  3. In the User Guide, Apple formally states the following:

    Except for memory, do not attempt to replace or repair any components inside your Mac mini. If your Mac mini needs service, consult the service and support information that came with your Mac mini for information about how to contact an Apple Authorized Service Provider or Apple for service.

    If you install items other than memory, you risk damaging your equipment, and such damage isn’t covered by the limited warranty on your Mac mini.

    verifica intai la service daca nu pierzi garantia in cazul in care adaugi un hard..

  4. @cond0r: Am fost foarte atent cand am dat comanda si nu vroiam sa platesc 170$ pe un HDD care este mult mai ieftin. Oricum nici cel de 7200 RPM nu e grozav. Eu am corsair-ul de cateva luni bune si inca nu a facut figuri. Surubelnita torx nu ar fi mare problema, dar cablu SATA pentru al doilea HDD? Astea stiu ca se vand separat.
    @costin: Si ce crezi ca imi vor spune la service?

  5. 🙂 ai dreptate…doar sa fii sigur sa nu pierzi garantia ptr 100 de ron…( poti sa incerci si un hdd seagate momentus xt – 500 gb costa cam 130$ — care are un ssd de 4 gb pe care stocheaza fisierele cele mai des folosite–boot,aplicatii etc. — am pus unul pe un macbook 2007 si laptopul meu a prins din nou viata.. E incredibil de rapid cu lion..Boot time scade de la 2min:10sec la 30 sec.Pentru cine nu isi permite un ssd de capacitate mare e cel mai bun compromis.

  6. Eu mi-am pus singur un OWC Mercury Extreme pro 6g de 128g. Imi porneste lion in aprox 5 secunde iar la copiere pe win 7 trece de 500 mb/s. se merita sa bagi ssd. Imi pornesc unele aplicatii asa repede la bootare ca imi dau eroare ca nu sunt conectat la internet 🙂

  7. Zaone, daca ti-ai luat un Mac Mini generatia 2011, are SATA3, corect ?
    Eu te sfatuiesc sa iti achizitionezi un SSD modelul Kingston SSD HyperX de 120GB SATA3 cu viiteze pana la 550MB/s read and write
    Acest model de SSD il am in MBP-ul meu si functioneaza PERFECT.
    De ce nu faci tu schimbarea de HDD/SSD ? iFixIT au tutoriale ok pas cu pas sa il schimbi singur, fara sa pierzi garantie sau mai stiu eu ce.
    Noumax nu schimba hdd-uri/ssd-uri care nu sunt “facute” de Apple, asta daca nu ma inseala memoria.
    Incaodata, recomand punerea unui SSD SATA3, eventual sa scoti SuperDrive-ul si sa-i pui un Optibay.

  8. Cablu sata pt al doilea hdd in mac mini model 2011 gasesti doar pe ifixit.com. De fapt e un kit pt ca iti mai trebuie si ceva suruburi de prindere. Deocamdata nu il au pe stoc, si eu il astept. Daca stie careva un alt loc de unde se poate lua sa ma anunte -neaparat pt mac mini model 2011

  9. Marea problema cu iStyle este ca ei NU RASPUND LA MAILURI. Am trimis unul azi, am primit raspuns dupa care le-am scris iar si pauza, nu am mai primit nimic. La fel am patit si ieri, exact aceeasi problema.

  10. Merci, totusi pentru 100 de lei nu ma risc, acum daca ar si raspunde aia de la iStyle sa imi spuna cat dureaza minunatia asta.
    Extrem de util acel clip video, practic in 8 minute schimbi tot si nu e greu deloc.

  11. Ask the guy who said that, not me. L-as face dar baietii astia de la iStyle nu spun cat dureaza. La noumax dureaza doar 2 ore, desi nu inteleg de ce, dar ma rog.

  12. Mac Mini este facut special sa poata fi desfacut de utilizator, pentru schimbarea de RAM sau HDD si la Macbook este sau cel putin era la fel. Eu mi-am schimbat singur RAM-ul si HDD-ul la Macbook fara sa rup vreun sigiliu. Pierzi garantia pe piesa schimbata, asta e clar.

  13. Asta e gluma zilei, sau cum….
    Pei tu parca ceva vreme ziceai ca ti-ai comandat MAC-ul de afara ca nu puteai sa-l configurezi aici , e acum in banii astia 1400$ esti culmea ai vrea sa aibe si SSD care costa cat jumatate din MAC.
    Te plingi ca baba ca nu-i vine pensia mizera si ai conturile pline la banca. (cam asa ai facut tu aici) :)))))
    Atat ai platit, atata viteza ai! 😛

  14. Ce nostim esti si carcotasi, ce-ti mai place, este adevarul tata, real si dureros dar al dreq de adevarat! 😉
    PS: Nici tu nu meritai sa-ti raspund dar, prea te dai american si uiti ca si tu esti tipic roman, sunt satul de americanismele aste credema 😀
    LE: N-am rezistat tentatiei ironice! 😛

  15. AM inteles, esti un mistocar. Poate-mi explici si mie de unde si pana unde ai tras tu concluzia ca eu ma cred american. Nu de alta da asa-mi place sa las in spam mistocarii astia romanasi care se baga ca musca in articole serioase. Ascult…
    PS: Nu am uitat unde traiesc, oameni ca tine imi aduc aminte de asta zilnic si da imi pare rau ca nu pot pleca.
    PS 2: M-am lamurit, deci daca mi-am luat Mac si am dat pe el multi bani nu trebuie sa spun ca are si defecte pentru ca probabil nu da bine?!?! Ok, are defecte, pentru banii astia puteau oferi mai multa performanta. Nu de alta dar am si spus in articol ca ma asteptam sa fie praf la viteza, dar deh, daca critici un produs Apple este “american” cu pretentii, ok.
    Nu voi “pupa in fund” produsele Apple cand ele sunt departe de a fi perfecte si pot fi imbunatatite semnificativ. These being sad, thank you and good night, ca sa fie in ton.

  16. eu zic ca e de la Ram…acolo trebuie umblat cu upgradeul…eu am iMac cu 8 gb si fara sa compilez pentru NASA de multe ori jumatate din ram e plina. schimba ram si mai vezi…
    p.s. stiu ca ai zis ca nu aveai nevoie de imac, dar in curand banii investiti o sa ajunga la nivelul ala, mai ales daca deduceai ceva tva pe vreo firma

  17. @scalpel_diem: 8GB RAM e overkill, am de ani de zile 4GB pe MacBook Pro (Core 2 Duo) și n-am avut niciodată probleme de performanță. Și nici cu HDD-ul SATA de 5400 rot./min. de care se plânge @zaone, toate aplicațiile se deschid imediat, majoritatea instant!

  18. am si eu o intrebare cum ai facut sa-ti comanzi tocmai din america un mini mac.asa as dori si eu sa-mi comand de acolo un imac versiunea aia la 1199 $.te rog daca nu te superi explica-mi si mie cum se procedeaza, pt ca sunt inebunit dupa produsele celor de la apple si chiar se merita sa-ti cumperi de la ei daca exista posibilitatea sa-ti comanzi direct de aici din romania sa-ti trimita ceva de la ei. multumesc anticipat

  19. @Tigris Regalis
    nu e chiar asa overkill…de exemplu, chiar acum cand scriu asta, am 4,42 GB ocupati…e adevarat ca vreo 700 mb sunt memoria asa zisa inactiva, si anume sistemul se poate folosi daca ajunge la sapa de lemn si de aceasta memorie, dar in principiu ea sta ”ocupata” ca un cache, pentru a deschide mai repede ultimele aplicatii…stau cu safari cu vreo 8 pagini deschise permanent=500mb, aplicatia mail=400 mb…si uite asa 🙂

  20. @scalpel_diem: Mac OS X scalează în funcție de resursele disponibile, iar cache-ul de care zici nu-l golește când nu-i nevoie. La 4GB RAM s-ar limita la 2GB ocupați, de ex.

  21. consider ca cea mai buna optiune pentru tine este sa incerci sa folosesti serviciile u ui service autorizat. astazi am avut 2 vesti foarte bunede la NOUMAX.
    1. am un macbook air cumparat acum 2 ani de la emag si nu mai este in garantie. incepuse sa se cam incunga si m-am decis sa-i schimb ventilatorul. din diversele articole scrise de tine am zis sa incerc noumax. am fost la ei, au comandat ventilatorul conform sn meu si in 2 zile il aveam montat pe laptop. am avut si optiunea sa curat doar ventilatorul, dar am preferat sa-l schimb(cel vechi facuse blana). o a 2a problema, frecvent intalnita la laptopuri(nu conteaza firma producatoare) este ca se “inmoaie” balamalele de la display si in timp se rup. am preferat sa merg sa le strang(cam asta era rezolvarea gasita pe net) la noumax. am fost astazi de dimineata la ei, pregatit sa investesc iar in laptop, si dupa ce au facut constatarea mi-au dat verdictul: trebuie schimbat capacul cu displayul. vestea foarte buna este ca, chiar daca laptopul nu este in garantie, se schimba gratuit de catre apple. teoretic maine sau poimaine ar trebui sa il pot ridica din service.
    2. i-am intrebat daca imi pot repara butonul home de la iphone 4. au zis ca daca vreau imi schimba iphone cu totul pe garantie. o sa il schimb cand imi iau laptopul si fac bsckup la date.

    deci, in urma experientelor mele de pana acum, cred ca daca apelezi la un service autorizat, vei avea mai multe de castigat.

  22. Vad pe foarte multe site-uri recomandari pentru utilizarea de SSD-uri, ca sunt rapide, rezistente etc. Sunt curios cate luni ai utilizat configuratia aceea cu i7 si 6 GB de RAM. Din experienta altora [multi] si a mea personala [cea mai dureroasa] am aflat ca tehnologia pusa in SSD-uri nu este matura. Dupa 4 luni [da,4!] si in conditii de utilizare absolut normala, SSD-ul mi-a “crapat”. Practic nu mi-am mai putut accesa nimic de pe el. Stii cat mi s-a spus ca o sa coste recuperarea datelor de pe memoriile flash, de la o firma specializata, singura din Romania, deocamdata? 950 euro + TVA. Toate site-urile si publicatiile de specialitate scriu ca SSD-urile au si un consum redus. Nimic mai fals. Doar marketing fara limita de bun simt! Cu hdd-ul clasic, laptop-ul meu Toshiba Portege R500, rezista pe baterie, la o utilizare normala (office, browsing), peste 4 ore. Dupa ce am montat SSD-ul pe el, mai mult de 3 ore nu rezista pe baterie. Si, sa stii, nu am observat performante chiar asa notabile, fara de hdd-ul vechi. Or fi, poate, de ordinul milisecundelor, dar, repet, nu au fost notabile. SSD-ul a costat f. mult, fiind unul de 128 GB, de la Kingston. Kingston e doar “ambalatorul”, ca flash-urile din interior erau Toshiba. Respect!

  23. @ixus, eu cred ca esti cel mai ghinionist om de pe planeta. Mi-am pus ssd-uri de la aceeasi firma Kingston in toate Mac-urile din casa si merg de rup si cu diferente NOTABILE fata de clasicele HDD.