Video: Interfata Windows este motivul pentru care Steve Jobs nu il agrea pe Bill Gates

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LqCF6pwcEpA[/youtube]

   In anii ’80 Apple prelua de la Xerox interfata grafica pe care noi o utilizam astazi in orice calculator, interfata grafica, care a stat la baza Windows-ului dar si a primul Mac adevarat. In clipul de mai sus avem o poza acestei interfate si ea este motivul principal din cauza caruia Steve Jobs si Bill Gates nu s-au “placut” vreodata. Bill Gates s-a inspirat din interfata grafica pregatita de Apple pentru Mac-ul sau si a distribuit-o prin Windows oricarui producator de calculatoare interesat sa o ruleze, insa totul fara acordul lui Steve Jobs care a cumparat-o de la Xerox. Problema este ca interfata preluata de Jobs a fost perfectionata inainte de a fi pusa in vanzare iar Microsoft s-a inspirat de la Apple cand a construit Windows-ul.

    De atunci cei doi presedinti ai Apple si Microsoft au avut o relatie tensionata, o relatie care nici macar in zilele dinaintea mortii lui Jobs nu a fost reparata si care probabil nu ar fi fost vreodata reparata avand in vedere ca Jobs credea ca Gates i-a furat una dintre cele mai bune inovatii. Informatiile vin desigur de la Walter Isaacson, omul care a scris biografia autorizata a lui Steve Jobs.

22 COMENTARII

  1. Pai pana la aceasta interfata, Apple folosea DOS-ul lui Bill Gates. Totusi, daca Jobs nu era concediat de la Apple, pot sa-mi imaginez unde era Apple acum, cu o pondere mult mai mare a Mac OS X in SO-urile lumii, la fel si Safari.

  2. Istoria se repeta, acuma face Android cu iOS, ce a facut Windows cu Mac OS, si fiindca Android apare pe mai toate chinezarii are parte din market share mai mare decat Apple, asa era si cu windows, windows apare pe toate PC-urile iar Mac OS doar pe Mac-uri, si este cam la fel windows este mai instabil, consuma mai multe resurse… ca si cu Android fata de iOS

  3. @Zaone, ca sa ai ce modifica sa arate mai frumos si mai util, trebuie sa ai deja o interfata utilizabila, ceea ce deja era interfata preluata de la XEROX de SJ. Si mouse-ul la fel. Asta nu e inventie, este o evolutie frumoasa a unui SO deja existent!

  4. Apple had agreed to license certain parts of its GUI to Microsoft for use in Windows 1.0, but when Microsoft made changes in Windows 2.0 adding overlapping windows and other features found in the Macintosh GUI, Apple filed suit. Apple added additional claims to the suit when Microsoft released Windows 3.0.

  5. @Adrian, Xerox avea interfata, dar era inutilizabila, SJ l-a vazut la ei si el s-a gandit ca o va putea face utilizabila si a cumparat de la ei, si a modificitat in asa fel cat s-a devenit utilizabil in Mac OS! Steve Jobs a oferit 3 prototipuri de Macintosh la Bill Gates si Bill la copiat OS-ul si l-a dus la IBM si dupa si la alti producatori de PC-uri pe care apar si astazi Windows-ul!

  6. Regret nespus ca am achizitionat un produs Apple mai ales acum dupa ce am inceput sa il cunosc pe Steve J. si cu siguranta va fi ultimul. Pur si simplu a fost prea “ofticos”. Acum inteleg de ce Apple vrea sa breveteze orice (ex slide to unlock). Cred ca asa cum la noi se mai simt inca urme de comunism, asa mult timp se va mai simti mentalitatea de oftica a lui Steve in compania Apple.
    Recunosc, sunt produse deosebite si le apreciez dar totusi nu cred ca asta e solutia,,,

  7. Steve Jobs a fost mereu un egoist si voia totul doar pentru el. Nu avea cum sa se opuna progresului prin proces in cazutl interfetei grafce, era pasul firesc pe care sisemele de operare trebuiau sa il faca. As putea spune ca el a fost poate cel mai putin inspirat in momentul in care a cumparat drepturile de la Xerox si nu a implementat pur si simplu functia. Singurul sau merit a fost doar ca a fost primul cu interfata grafica, inaintea celor de la Microsoft. Daca nu o facea el, Unix, Minix, Linux, puteau oricand folosi ferestre nu doar linie de cod.

    Cat despre cine copiaza pe cine, ei bine probabil nu vreti sa acceptati, insa iOS 5 este o mica furaciune de ici de colo de pe Cydia, Android sau alte locuri care conteaza: notifications, news stand, social networking, browsing prin tab-uri, split keyboard, posibilitatea de a deschide aplicatii direct din home screen, reminders, PC free, iMessage, Game Center, etc, toate sunt “originale” Apple.

  8. Jobs nu folosea deloc DOS-ul lui Gates. Gates nu avea nimic cand Jobs avea deja interfata grafica de la Xerox pe care a modificat-o. Gates a cumparat de la un programator, DOS-ul, cu 50.000$ pe care l-a dat la IBM si de pe spatele caruia s-a imbogatit.

    Daca vreti sa vedeti istoria asta, vizionati The Pirates of Silicon Valley.

  9. @Dorian Letu

    Ai un comentariu de copil…cica Steve Jobs este prea “ofticos”.

    Tu cum te-ai simti sa muncesti la un lucru al tau 2-3 si apoi sa vina cineva sa iti fure schitele si sa isi asume meritul tau. Sunt curios daca ai fi “ofticos”.

    Incetati sa mai fiti copii si sa va da-ti cu parerea ca e prea ofticos sau ca are prea multe brevete.
    Din contra e foarte foarte bine ca isi protejeaza munca intelectuala. Cand nu facea asta i s-au furat din inventii.

    Mai citeste si tu “ofticosule”

  10. ala care a zis ca e ofticos SJ, esti prea pro*t, ca altcumva n-amcum sa-ti zic.
    Daca n-ar exista drepturile pentru brevete,marci,etc. ar fi o zarva totala.

    Eu il respect pe SJ ca stia , sa-si apere drepturile de autor.
    Inventeaza tu ceva,iar altu sa iti fure munca si sa-tifure din venit….si aici vorbim de sume enorme pe care tu in toata viata ta nu o sa ai , cat face WINDOWS. intr-o luna

  11. Daca Steve Jobs nu era dat afara din Apple acum nu aveam parte de produsele astea de la ei. El a suferit mult si a inceput sa evolueze di ambitie

  12. steve jobs a cumparat osul de la xerox, l-a imbunatatit si s-a imbogatit.

    bill gates a cumparat osul de la seatle computer products, l-a imbunatatit si s-a imbogatit.

  13. Apple a utilizat interfata grafica cel putin cu 4 ani in avans fata de Microsoft. In acest timp Microsoft a continuat sa utilizeze DOS. Daca mai punem la socoteala si vreo doi ani in care Windows a trecut de la Win 1 la Win 3 se fac 6 ani.
    In tot acest timp Apple nu a beneficiat de nici un avantaj, datorita interfetei grafice si nici nu a facut market share. Pt ca pe vremea aia erau si alte computere care aveau interfete grafice, dar acestea nu ofereau nimic in plus in utilizare. Adica software care sa utilizeze acea interfata.
    Este discutabil daca Microsoft s-a inspirat de la Apple sau de la altii, de exemplu direct Xerox.
    Ce a pus Microsoft in spatele interfetei grafice a fost esential – adica software pt office si Microsoft Exchange.
    Si un alt element a fost desigur pretul exagerat al Mac-urilor si nelicentierea catre terti.
    Apple a pierdut batalia sistemelor de operare pe mana lor si cu Jobs la conducere. De aceea a fost si expulzat din firma.

  14. Nu știu dacă ați văzut filmul, ” pirates from silicon valley ” dar, la sfarsitul filmului e o chestie super tare… Bill Gates ownes part of Apple and is still one of the wealthiest men on earth.
    Windows e open source and I love Gates for it!

  15. chiar nu vad legatura dintre viata personala a omului si calitatea produselor apple. spunea cineva ca nu mai cumpara produse apple dupa ce a aflat mai multe lucruri despre steve jobs. la urma urmei, cumperi produsul sau idei preconcepute? voi credeti ca toti fondatorii marilor companii din lume sunt sau au fost curati ca lacrima? sa fim seriosi si sa nu o dam in penibil!

  16. @AIEx
    Mi se pare normal intr-adevar sa brevetezi o inventie. Dar sa fie cu adevarat o inventie. Daca tu de exemplu consideri ca a breveta “slide to unlock” ti se pare o munca intelectuala extraordinara atunci nu ai decat sa te astepti sa breveteze si sulul de hartie igenica si sa nu il cu cumperi apoi decat de la ei cu licenta bineinteles. Hai totusi sa brevetam ceva cu adevarat ingenios. Nu spun ca apple nu are asa ceva, are chiar f multe si e normal sa breveteze, dar sunt prea prea exagerati.