Majel – un \”Siri\” facut pentru Android OS

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tpKx7Oi0oeM[/youtube]

  Impreuna cu iPhone 4S, Apple a lansat un asistent personal numit Siri care in baza comenzilor vocale rostite de catre utilizator este capabil sa indeplieasca anumite functii in iOS-urile noastre. Sistemul este foarte avansat si marea noutate nu vine pe partea de indeplinire a functiilor ci pe partea de recunoastere corecta a cuvintelor rostite de catre utilizatori si pe partea de urmarire a sirului unei conversatii. Inca de la anuntarea Siri cei de la Google s-au aratat indirect ingrijorati si acum se pare ca sunt aproape de a finaliza un sistem asemanator pentru Android OS numit Majel.

Majel is an evolution of Google’s Voice Actions that is currently available on most Android phones with the addition of natural language processing. Where Voice Actions required you to issue specific commands like “send text to…” or “navigate to…”, Majel will allow you to perform actions in your natural language similar to how Siri functions.

  Majel fiind prescurtarea denumirii  Majel Barrett-Roddenberry, computerul de bord al navei SS Enterprize din filmul Star Trek. Majel reprezinta o imbunatatire a sistemului Voice Actions din Android OS si in mare va indeplini exact aceleasi functii ca si Siri. Ma astept ca Google sa includa si posibilitatea de a deschide aplicatii, posibilitatea de a efectua cautari oriunde pe glob, compatibilitate cu mai multe limbi(nu si romana) si cam atat. Cei de la Google vor dezvolta un sistem interesant insa pentru inceput nu cred ca se va diferentia foarte mult de Siri care oricum ar trebui sa primeasca functii suplimentare in iOS 5.1.

Our approach is more like Star Trek, right, starship Enterprise; every piece of computing surface, everything is voice-aware. It’s not that there’s a personality, it doesn’t have a name, it’s just Computer.

   Practic a fost nevoie ca Apple sa gandeasca un sistem interesant si sa il implementeze in smartphone-uri pentru ca restul sa ii urmeze produsul si sa ii “imprumute” functiile.

10 COMENTARII

  1. Normal, cum vine Apple cu ceva nou, hop și copiatorii de la Google să facă și ei ceva la fel!

    @zaone: Numele pe care l-ai indicat este al actriței (!) a cărei voce era folosită pentru computer-ul navei; computer-ul în sine nu avea nume, era apelat doar “Computer”.

    @Bogdan: Ăla este varză, la fel de înapoiat ca tot WP 7. Au fost testate aceleași comenzi pe Tellme și pe Siri și Tellme a greșit aproape de fiecare dată interpretarea comenzii, cu rezultate tragi-comice. Este chiar useless!

  2. @zaone: La acest articol nu am decât acest comentariu … iar ce am mai scris pe altundeva, chiar nu mai știu pe de rost … 🙁

  3. @tigris, o sa citez din zaone, ca sa nu spui ca tin eu neaparat sa comentez. “Majel reprezinta o imbunatatire a sistemului Voice Actions din Android OS”. Sunt convins ca pentru tine “imbunatatire” echivaleaza cu “a copia”, dar din pacate realitatea este usor diferita. Culmea e ca spre deosebire de alti puberi frustrati de pe aici, chiar pari a avea abilitatea de a gandi fara a porni de la niste prejudecati, asa ca nu inteleg de ce nu o faci…

  4. @Ciprian C: Adică Voice Activator se poate îmbunătăți doar prin “preluarea” unor funcționalități apărute la Siri? Sau prin botezarea soft-ului cu un nume feminin? Cât de original …

  5. @Tigris ceea cea a facut apple a copiat TellMe de la Microsoft si la imbunatatit insa prevad ca
    Majel va fi mult mai bun si rapid decat Siri avand in vedere Instant Voice adus in Android 4 😉

  6. @Petru: Greșit – Siri a rezultat dintr-un proiect militar finanțat mulți ani de zile de Guvernul SUA, pentru realizarea unei inteligențe artificiale cu care să se doteze arme inteligente. Cu venirea crizei s-a tăiat finanțarea și proiectul s-a privatizat, devenind compania SRI, ulterior cumpărată de Apple, care a finalizat lucrul la Siri ca și asistent personal. N-are nicio treabă cu Tellme.

    Iar viteza nu a fost niciodată o problemă la Siri – viteza de răspuns depinde de viteza conexiunii de date, n-are nicio treabă cu Siri.

    Probabil Majel va deveni un nou proiect abordat “inginerește” de Google, ca de-obicei: mereu nefinalizat, nu prea frumos și cu elemente rudimentare, necesitând ceva cunoștințe tehnice pentru a-l utiliza cu oarecare succes.