Video: Windows 8 si Apple

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zlcy1nFlw70[/youtube]

   Microsoft pregateste foarte multe noutati in Windows 8 si ele nu se rezuma doar la PC-uri ci vor fi prezente si pe terminalele mobile. Versiunea mobila a Windows 8 cu al sau Metro UI este extrem extrem de interesanta si in clipul de mai sus o avem prezentata impreuna cu alte cateva functii ale sistemului de operare. Imi place cum a gandit Microsoft Windows 8 insa deocamdata imi bazez afirmatiile doar pe clipurile video vazute pana acum pe internet. Imi place cum a gandit Microsoft acel dashboard, imi place cum a gandit fast app switcher-ul si metoda de a inchide aplicatii iar in mare cred ca Apple trebuie sa schimbe multe in iOS 6.

   Intotdeauna mi-am dorit sa am posibilitatea de a rula doua aplicatii in acelasi ecran(side-by-side) pe o tableta si cred ca Windows 8 va aduce acest lucru pentru utilizatori desi altii nu au facut-o. Apple nu a implementat asa ceva in iOS insa cred ca ar trebui sa o faca deoarece in multe situatii o asemenea functionalitate ar fi extrem de utila. Totusi Windows 8 nu se rezuma doar la atat, Wind0ws 8 reprezinta o experienta complet diferita si batranul iOS are nevoie de un facelift major pentru a ramane in continuare competitiv. Sper ca Windows 8 sa fie cel putin la fel de bun precum il lauda Microsoft, sper ca Apple sa vada din timp ce modificari are de facut altfel s-ar putea sa piarda o cota buna din piata tabletelor celor care construiesc produse cu Windows 8.

   Voi ce parere aveti despre noul sistem de opeare conceput de Microsoft?

31 COMENTARII

  1. Eu am testat varianta alpha final pe PC acum 2 luni si pot spune ca sunt impresionat de viteza de instalare, rulare si trasfer de date. Instalarea de la 0 a durat 4 minute, am copiat de pe un stick cu 60 mb/s (jur ca nu exagerez) si am pornit pcul in 9.83 secunde. Nu am computer racheta (ci un procesor amd dualcore 4400 2.3ghz 2gb ram) deci e clar ca windowsul este foarte bine optimizat. O singura problema am intampinat (desi E un bug care sigur l-au reparat de atunci) cand dadeam shut down si nu mergea. Mai era o problema (defapt) la accesul dificil la butonul de shut down. In rest, daca repara bugurile, este clar ca batranul win7 va fi inlocuit.

  2. Ii respect pentru faptul ca au reușit sa facă un sistem de operare de la 0 si nu au încercat sa copie cum fac alții. Windows 7 e ceva nou si total diferit fata de ce este pe piața, si cred ca Windows 8 o sa fie un succes. De abia aștepta sa vad iOS 6, as vrea sa vad o schimbare de look.

  3. Va ridica pragul asteptarilor, mai ales in ce priveste tabletele, iar ios6 pentru iPad va trebui sa faca minuni, pentru iphone ne mai pacalim inca un an. Microsoft pare ca a acordat timp si atentie deosebita Windows-ului 8.

  4. Win XP cel mai tare os pana sa apara Win7 care e cu mult mai bun pentru noile sisteme. Cu Win8 eu cred ca v-a fi exact ce au patit si cu Win Vista…. dezastru…
    Cateva optiuni in plus nu cred ca v-a fi o diferenta majora. (WIn Vista pt mine a fost doar un XP tunat la max cu chestii grafice si atat; care au ingreunat mult rularea lui…)

  5. Pentru tablete win8 va fi un sistem excelent , la pc-uri va fi un sistem groaznic daca nu se va putea dezactiva metro-ui .

  6. arata intersant si w8,,,se pare ca s-au pus pe treaba si Microsoft
    concurenta face bine la consumatori
    good job,,,articol foarte util …+1 Zaone

  7. Windows 8 va avea succes. Am o versiune demo pe o tableta acer iconia tab w700.Diferenta de utilizare intre win7 si win8 este mare. Mult mai usor, booteaza mai repede, simti ca ai o tableta.

  8. @Henry: exact. Se intampla ca si cu Vista:
    Windows XP= Win
    Windows VIsta= Fail
    WIndows 7=Win
    Windows 8= Fail
    Windows 9(?)= Win

  9. am testat 2 zile Windows 8 Developers Preview, descărcat gratis de la MS. 2 zile, fiindcă a crăpat 😀 aveam o eroare ciudată de la ceva dll din sistem.

    se mișcă mult mai bine decât 7. de asemenea, mi-a plăcut noul ”ecran albastru”, dar nu asta mă va face să trec pe win8 :))

    cum ziceați și voi, pe tablete îl văd mai iute decât pe pc-uri

  10. se pare ca o sa duca o politica de implementare ca si Apple,nu e rau,dar sa nu o tina in beta-uri si atunci cu siguranta vor avea succes,tinind cont ca vor avea acelas sistem de operare pe toate device-uri-le…

  11. windows 8 beta la sfarsitul lui februarie (PC), se zvoneste.odata cu cu app store microsoft. poate pana atunci imi iau si un mouse ms touch care cred ca se va potrivi foarte bine cu interfata metro.

  12. iOS-ul are aceasi interfata ca atunci cand a fost lansat. daca apple nu o sa scoata ceva nou in iOS 6 multa lume o sa treaca de pe ipad pe tablete w8. la telefoane isa nu cred ca o sa se intample ca cineva sa renunte la iphone pentru un win phone, cel putin in momentul de fata iphone roks si wm7.5 survive.

  13. Recomand tuturor ce am de gând să fac și eu: orice ați face, va fi nevoie de o tastatură fizică iar un nou aparat [laptop] înseamnă test: poate nu vă place, nu vă puteți adapta, așa că tot ce trebuie e să căutati un TouchScreen Panel Kit Capacitive pentru laptop-ul curent și ați rezolvat problema ! – import

    powered by Alienware M11x R1 & A4Tech x7 Oscar on Windows 8 x64 | touchscreen capacitive | Cosmic Black | 11.6″ 1366×768 | Intel SU7300 @ 1.73Ghz | nVIDIA GT 335M 1GB GDDR3/128bit @540/1296/890 | Corsair 8GB DDR3 @ 1333 | Corsair 120GB SSD SATA3

  14. La PC-uri de firmă, de unde MS câștigă cel mai mult, va fi FAIL, pentru că multe firme au limitat drastic bugetele de cheltuieli ca urmare a crizei și în mod cert nu vor scoate banii pentru calculatoare noi sau schimbare de OS, doar pentru a trebui să-și școlarizeze angajații cu lucrul în Metro UI.

    Idem la PC-uri din instituții publice și educație.

    La PC-urile de acasă va fi un succes modest: majoritatea habar n-au ce-i aia upgrade de OS, iar cei care se pricep, fie vor prefera să rămână cu OS-ul actual (cum se întâmplă de ani de zile cu XP), cu care s-au obișnuit, fie vor pirata Win8, deci MS nu va încasa nimic de la ei. Rămân aceia care-și iau PC nou acasă și se trezesc cu Win8 băgat pe gât de OEM: și aici vom avea situația lui XP, adică unii vor apela la “băieți” să le instaleze “vechiul Windows”, că cu ăsta nou își prind urechile și n-au timp și chef să învețe să-l folosească și, mai ales, să-l întrețină, iar alții vor găsi soluții de a dezactiva “noutățile” din Win8, gen Metro UI și alte gimmick-uri, pentru a face OS-ul să arate ca cel vechi, cum s-a și întâmplat cu XP pe care mulți îl rulează cu “Classic look”. Deci niciun succes pentru Metro UI pe-aici.

    Pe tabletele noi, vom avea cele gen vechile TabletPC-uri cu stylus – greoaie, încete, nepractice – care probabil vor dispărea cu totul, fără a mai veni cu Win8, apoi cele cu procesoare ARM (sau Intel, dacă va reuși să vină în sfârșit cu procesoare cu consum decent, că aici a fost mereu problema la Intel, nu la performanțe), la care, în lipsa unei versiuni mai vechi de Windows, utilizatorii vor fi nevoiți să păstreze Win8 preinstalat. Dar până peste un an, când va veni Win8 (la început cu bug-urile și lipsa de suport third-party cu care MS ne-a obișnuit la fiecare nouă versiune de Win) nici Apple și nici Google nu vor sta degeaba, nici producătorii de apps pentru iOS și Android, deci MS va avea la lansare un handicap serios, așadar se va mai amâna o vreme un potențial succes al Win8 pe ARM – să nu vină cu prea puține, prea târziu, ca și WP7 și Blackberry, că nu văd bine pe MS!

    Sub linie, nu văd un succes pentru Win8 – am intrat în epoca post-PC, să lăsăm fantomele trecutului în urmă, să se odihnească în pace!

  15. Un lucru interesant de remarcat…
    1 E o stire pozitiva despre windows pe un site in care stirile despre apple sunt baza
    2. Nu doar ca stirea e pozitiva dar si comentariile sunt in mare parte pozitive cu exceptia clasicului alergic care face alergie la microsoft de cand si-a cumparat mac sau…mai sunt cei care chiar nu au incercat developer preview-ul si nu sunt inca convinsi.

    Pentru “altii” care se grabesc sa arunce Microsoft in cimitir ca ne aflam in epoca Post PC cred ca nu si-au dat seama ca Microsoft chiar daca nu recunoaste direct isi da seama de acest lucru, si nu cred ca epoca post PC inseamna moartea lui windows. Epoca post PC pentru mine inseamna unificarea tuturor platformelor lucru pe care microsoft deja il face integrand interfata metro in xbox, telefoane si acum in OS… care desi este una estetica momentan sunt sigur ca va devenii si una software… in cativa ani ca pana atunci sigur va iesi un nou xbox, si telefoanele cred ca vor fi suficient de puternice sa ruleze un OS deplin adaptat pentru mobil. Pe langa asta tin sa anunt ca windows 8 va avea si bara clasica de start din windows 7…deci orice idiot care va gasii aceasta interfata inaccesibila cum spun unii va fi la fel de familiara…
    WIndows nu este greu de intretinut…asta spune doar cineva care numai mac are in cap…nu este un calvar nici cu drivere nici cu notificarile nici cu update-urile.
    Apreciez Microsoft pentru faptul ca inoveaza si au lucrat la punctul unde au suferit cel mai tare si anume interfata…si nu au facut progrese semnificative doar in Windows au facut si in Office, desi am urat la inceput interfata ribbon si mi sa parut ciudata la inceput acum mi se pare indispensabila si foarte practica…la fel si Metro UI care va fi foarte bun pe tablete.

    Si nu consider Microsoft cea mai buna companie eu fiind dezamagit de Windows Me, si Vista cand au aparut si am apreciat de fiecare data mac-ul… but come on… Consider mai malefic pe google decat pe microsoft….

  16. Poate o să-l folosesc pe un MacBook…deși nu cred că Apple stă pe loc….tendința la nivel mondial e în favoarea Apple și asta îi face pe ceilalți să se dea peste cap să schimbe cursul lucrurilor…să vedem cine o să câștige.
    Dar excluzând bugetul….de exemplu dacă toate produsele ar fi gratis, și fiecare om de pe planeta ar trebui sa-și aleagă unul…eu cred că Apple ar câștiga lejer în opțiunile oamenilor. Păcat că sunt scumpe. Iar dacă erau ieftine nu erau așa bune iar Apple nu ajungea ce a ajuns. 😉

  17. Ma uit, cu mandrie proletara, cum toti stiu cum se mananca Windows… Cati au citit cartea aia de 400 de pagini cu Windows? Cati stiu ca Vista a fost scris aproape de la zero, cu accelerare hardware pe efectele Aero si ca realizarea lui a costat cat primul zbor pana la Luna? Cati stiu ca Windows 7 ruleaza pe aceeasi fundatie Vista, insa optimizat? Cati stiu ca Windows 8 are acelasi pattern, o interfata noua si optimizari pentru diverse platforme, procesoare, samd? Si da, merge fluent acum pentru ca inca nu are mii de drivere in kit, nu incarca alte zeci de drivere la start, si n servicii… Si Vista, in alpha si beta zbura, asta pentru cine a avut curiozitatea sa le instaleze. Specific romanului si varstei, toti ne pricepem, dupa google si dupa ureche la toate OS-urile… proiectantii fiind niste tampiti… 😉

  18. Folosesc din greu windows 7 cam de cand a aparut varianta RC1, mai intai acasa, iar de un an si ceva si la serviciu. Cred ca a fost un mare pas inainte pentru Microsoft si se pare ca e momentul sa mearga inainte. Astept cu nerabdare sa am in mana un win 8 de toata ziua.

  19. Până la urmă, de lucrat nu lucrezi cu SO-ul, ci cu aplicaţiile. Rămâne de văzut care vor fi compatibilităţile, cum vor rula aceste aplicaţii pe Win8, care va fi situaţia driverelor pentru periferice ş.a.m.d.

  20. @Bogdan: Apple nu este MS și nu face schimbări semnificative / năucitoare de interfață la fiecare nouă versiune a sistemului de operare, ci evoluează sistemul treptat, fluent, nu brusc și violent.

    Cu siguranță că vor fi multe noutăți în iOS 6, înspre convergența cu Mac OS X, însă elementele principale din actuala interfață din iOS nu vor fi înlocuite peste noapte.