Prima Pagina Apple Apple cere ETSI stabilirea unor standarde pentru licentierea brevetelor FRAND

Apple cere ETSI stabilirea unor standarde pentru licentierea brevetelor FRAND

  ETSI sau European Telecommunications Standards Institute este o organizatie europeana care are incheiate acorduri cu o mare parte dintre companiile care detin brevete FRAND, asa-zis esentiale pentru industrie, si vegheaza la respectarea prevederilor acelor acorduri. Apple a cerut in noiembrie 2011 celor de la ETSI sa stabileasca niste reguli clare privind modul in care pot fi licentiate brevetele FRAND si modul in care pot fi stabilite preturile de licentiere pe care companiile le pot percepe deoarece procesul ar trebui sa fie transparent si licentierile nu ar trebui sa se negocieze in secret, asa cum se intampla in momentul de fata.

Apple recommended that the ETSI develop rules for setting appropriate royalty rates related to the portfolio of patents used in implementing its standards. ETSI is involved in the 3GPP standards process related to GSM, UMTS 3G and LTE 4G mobile technologies. It is apparent that our industry suffers from a lack of consistent adherence to FRAND principles in the cellular standards arena. Apple also asked that patents that are “standards essential” not be allowed to be used to seek injunctions on sales, as this allows the patent holder undue leverage in negotiating a patent royalty rate.

  Apple le-a cerut celor de la ETSI sa stabileasca reguli care sa le interzica detinatorilor de brevete FRAND dreptul de a le invoca in procese in ideea de a forta negocierele in derulare pentru licentierea lor. Apple a fost nevoita sa scoata saptamana trecuta din vanzare unele terminale iPhone si tablete iPad din cauza unui proces intentat de compania Motorola care se refera la brevete FRAND si probabil in curand ETSI va interveni pentru a rezolva o parte dintre probleme. Apple acum cere ajutorul organelor europene pentru a isi rezolva problemele de licentiere insa e greu de spus daca totul se va rezolva in favoarea sau defavoarea sa.

  • Tigris Regalis

    Așa ar fi corect, ca organizația de standardizare să standardizeze și modul de licențiere a standardelor sale, nu să lase aceasta la cheremul celor care au contribuit, de bună voie, acele tehnologii devenite standarde.

    @zaone: Înțeleg din articolul citat că Apple a cerut nu să fie oprită invocarea brevetelor FRAND în instanță, ci utilizarea acestora pentru a obține o hotărâre (ordin judecătoresc, “injunction”) de interzicere a vânzărilor, deoarece această posibilitate este abuzată de titularii de brevete FRAND pentru a forța negocierile, în scopul obținerii unor beneficii excesive, contrare principiilor FRAND. Mi se pare a fi o distincție esențială între simpla invocare, de ex. pentru ca instanța să stabilească suma FRAND, și invocarea pentru oprirea vânzărilor, care nu rezolvă chestiunea licențierii FRAND, ci doar prejudiciază partea adversă.

  • Pingback: Microsoft si Cisco se alatura initiativei companiei Apple care cere stabilirea unor standarde pentru licentierea tehnologiilor FRAND, Google se opune()