Apple inceteaza sa mai vanda unele terminale iPhone si tableta iPad 2 in Germania din cauza companiei Motorola!

Apple vs Motorola

  V-am spus acum cateva ore ca Apple a pierdut un important proces impotriva companiei Motorola si ca aceasta din urma poate impune o restrictie privind vanzarea unor iDevice-uri in Germania. Ei bine se pare ca Motorola ar fi luat aceasta decizie deoarece Apple a retras din magazinul online din Germania terminalele iPhone 3GS si iPhone 4 lasand insa tabletele iPad 2 Wi-Fi/3G si iPhone 4S. Desi astazi Motorola a castigat un proces important, retragerea iDevice-urilor are drept motiv un proces castigat in decembrie de catre Motorola. Atunci s-a descoperit ca iPhone 3G/3GS/4 si iPad 3G/iPad 2 3G incalca un brevet FRAND al Motorola pentru o metoda prin care se indeplineşte o functie de numaratoare inversa în timpul unui transfer mobil originar de pe un sistem radio de transfer de date(method for performing a countdown function during a mobile-originated transfer for a packet radio system) si atunci Motorola a castigat dreptul de a interzice vanzarea acelor iDevice-uri iar din cate se pare compania si-a exercitat acel drept iar astazi Apple a scos din vanzare o parte dintre acele terminale. Dispozitivele scoase din vanzare folosesc chip-uri baseband ale companiei Infineon care se pare ca incalca brevetul de inventie al Motorola insa iPhone 4S foloseste un chip baseband Qualcoom care nu incalca vreun brevet dar ramane in vanzare.

“Even if some iPad and iPhone models are currently not available in our online store in Germany, customers should have no problem finding these devices in our stores or from authorized dealers,” said an Apple spokesman. Apple go against the injunction, because Motorola has repeatedly refused to license the patent at issue on acceptable terms, although it has been held seven years ago to a so-called industrial patent.

  Partea interesanta este ca Apple inca vinde acele modele de terminale iPhone in magazinele proprii si resellerii autorizati le au disponibile pentru achizitie deci lumea inca le poate cumpara. Presupun ca acolo ele sunt disponibile pentru achizitie deoarece inca sunt in stoc iar Apple nu are voie sa mai importe alte unitati prin intermediul subsidiare din Irlanda care importa iDevice-uri pentru intreaga Europa. Nu ma asteptam ca Motorola sa ia aceasta decizie mai ales pentru ca a platit o cautiune de 100 de milioane de euro pentru a impune restrictia.

  Oricare ar fi situatia, aceasta este cea mai grea decizie luata impotriva companiei Apple in ultimii ani si va fi interesant de vazut cum vor fi afectate vanzarile sale. Problema este ca Motorola a invocat acelasi brevet de inventie si in fata unei instante din SUA iar in cazul obtinerii unei victorii acolo lucrurile se complica extrem de mult pentru Apple.

UPDATE: Se pare ca atat tabletele iPad 3G refurbished cat si tabletele iPad 2 3G au fost scoase din vanzare! Apple a criticat decizia celor de la Motorola declarand ca nu li s-a oferit sansa de a licentia tehnologia FRAND in termeni corecti, egali si nondiscriminatorii deci probabil vom vedea un apel introdus curand la o instanta germana.

UPDATE 2: Interdictia a fost suspendata.

33 COMENTARII

  1. e si daca nu gasesc nemtii 3gs sau 4 isi iau 4s si gata doar nu o sa isi cumpere motorola sau sasmsung. si acum daca ii lasa apple pe toti fara touch screen si localizare cum o fi? asta pe langa alte nebunii

  2. Iphone 4 si 3gS s-au vandut in toata lumea in trimestrul trecut in 4 milioane de exemplare . cam cate au mers in Germania ? 20% ? 800.000 ? Cate ar mai fi mers in acest trimestru ? Jumatate ?

    Motorola a platit 100 de milioane pentru a retrage 400.000 de aparate care valoreaza 120 de milioane ? Mare afacere a mai facut .

  3. astia nu au ce face cu bani si mai deschide un proces in loc sa dea bani pentru a face aparatele mai performante. Vai mama lor

  4. Motorola nu a platit – a depus o cautiune pe care o sa si-o ia inapoi cand Apple va pierde recursul si va fi o decizie definitiva.

  5. Banii ii primește înapoi din câte știu eu. Mie insa mi se pare insa de-a dreptul ridicol ca Apple sa vorbească despre condiții discriminatorii cand ei se poarta cu reselerii autorizati ca si cum aia ar fi niște slugi. Si-o cam merita. Nici ei nu au licentiat multe tehnologii pe care le au si sunt sigur ca au fost întrebati de ele…

  6. ideea in sine conteaza…apple licentiaza roata si forma patrata si acuma plang la motorola ca nu au licentiat in termeni corecti…fuck them!

  7. Ideea e sa vedem ce se mai specifica in decizia finala dupa recurs. Pt ca cred ca Motorola cere niste despagubiri ceva ( sau un % din vanzarile diferitelor modele) nu ?!! Altfel au intentat proces doar sa si faca reclamâ!??( nimic nu e imposibil!!!)

  8. pai din cite imi aduc eu aminte parca tot nemtii scoteau din uz 3gs-ul,asta daca nu ma insel…..cred ca cei de la Motorola si-au cam luat teapa…dar cine stie…astept vesti..;))

  9. La Apple asta nu va fi o pierdere mare, pierde mai mult MotorolaCA oricum cine acum si-a dorit un iPhone 4 acum isi va cumpara 4s, eu sunt sigur ca nu se va duce la Motorola ca nu are inca 100euro in plus sa isi cumpere un 4s ( Ma refer la cei din Germania ), la noi ii o jumatate de salariu, dar la ei numai cam 10%! Eu cred ca face numai de reclama cum face si Samsung… dar nu stiu de ce mai trebuie atata reclama… e ca si cu Cola tot mai dau o gramada de bani pe reclame in loc sa ieftineasca produsul si fac mai putine reclame oricum nu cred ca mai exista om pe pamantul acesta cine nu stie ce este… asa este si cu Brandurile mari precum Samsung ca oamenii deja stiu ce ii si cum ii, Apple nu toata lumea la ei mai trebuie reclama ca produsele lor nu apara la orice magazin IT

  10. @Soulyd …

    bre tu intelegi ce scrii ?
    e cazul sa o mai ia si Apple pe cocoasa, nu de alta dar la facut patente pe inventiile altora se vede treaba ca se pricep, sa dea bani ca sa licentieze patente insa nu.

    Si atentie cu tilturile tendentioase … da-o in masa folosim noi iCrap dar in nici un caz Apple nu mai vinde din cauza unei companii ci din cauza ca folosesc patente fara licenta.

    Apple fara Motorola, Samsung etc e un mare iShit.

  11. Apple fara Motorola si Samsung nu ar exista pe piata mobile.
    Asa cum fara Intel ar fii ramas la stadiul de acum 10 ani.

    NU din cauza Motorola nu isi mai vinde apple icrapurile ci din cauza ca folosesc patente nelicentiate.

  12. Pai e normal … Motorola care este cu un picior in groapa de ceva timp incearca sa mai traga pe unde apuca cate un $.

    @Tudor, Apple are cu siguranta destule patente licentiate, dar sa nu ai impresia ca orice inventie trebuie data cu titlul de FRAND.

  13. @oakyz sa nu debitam, e simplu a gresit plateste. Cum si alti platesc la apple acelasi lucru trebuie sa faca si ei cind gresesc este un patent incalcat sa nu o dam in spectacol

  14. Pe cei care nu sunt la curent , divizia de telefonieotorola e in groapa . Firma mama ii merge bine , cei mai multi bani ii obtine din contractele cu armata SUA si diverse industrii conexe . Cine o sa vrea sa cumpare iphone in Germania o sa si-l cumpere cu sau fara interdictii , ebay e una din multele solutii . Deja Motorola si Apple sunt in colimatorul Uniunii Europene , copilariile cu procesele in cauza sunt atent analizate . Tot acest balci de la Apple este bine gandit , este ca o reclama mascata . Nimic nu e lasat la voia intamplarii , fiecare comunicat de presa este bine elaborat .

  15. […]   In aceasta dupa-amiaza compania Apple a castigat intr-o instanta din Germania un proces care ii poate oferi posibilitatea de a interzice unele terminale ale Motorola in respectiva tara. Apple a castigat hotararea in baza unui brevet de inventie pentru sistemul slide to unlock pe care il avem in iDevice-uri. Deocamdata nu se stie exact ce presupune interdictia pe care Apple ar putea-o impune impotriva celor de la Motorola insa in baza ei Apple ar putea evita o reiterare a vinerii in care Motorola a blocat comercializarea unor iDevice-uri in Germania. […]