Foxconn ofera conditii excelente de munca, angajatii se sinucid din cauza monotoniei si a programului incarcat conform FLA

  Acum doua zile v-am spus ca Fair Labor Association, o agentie specializata pe verificarea conditiilor de munca din fabrici si manufacturi, va efectua o analiza asupra mediului in care lucreaza angajatii Foxconn care asambleaza iDevice-uri pentru Apple. Compania din Cupertino a ordonat acest audit iar cei de la Foxconn s-au aratat surprinsi cand au auzit ca vor fi investigati desi cred ca in realitate ei stiau foarte bine ce urmeaza sa se intample. Auret van Heerden, presedintele FLA, a vizitat cateva fabrici Foxconn in ultimele zile si a concluzionat ca acolo conditiile de munca sunt mult mai bine fata de cele ale altor fabrici asemanatoare si cu mult peste cele din fabricile de confectii din China.

I was very surprised when I walked onto the floor at Foxconn, how tranquil it is compared with a garment factory. So the problems are not the intensity and burnout and pressure-cooker environment you have in a garment factory. It’s more a function of monotony, of boredom, of alienation perhaps. You have lot of young people, coming from rural areas, away from families for the first time.  They’re taken from a rural into an industrial lifestyle, often quite an intense one, and that’s quite a shock to these young workers. And we find that they often need some kind of emotional support, and they can’t get it,” he added. Factories initially didn’t realize those workers needed emotional support.

  In inspectiile derulate in ultimele zile a descoperit fabrici foarte bine echipate din toate punctele de vedere si considera ca recentele sinucideri care au avut loc acolo nu au legatura cu conditiile de munca din fabrici. El spune ca angajatii ar recurge la suicid din cauza programului foarte incarcat, a monotoniei, a plictiselii si a faptului ca au stat foarte mult timp departe de familiile lor . Auret van Heerden sustine ca foarte multi dintre angajati vin din familii sarace de la tara si schimbarea prin care trec atunci cand se angajeaza intr-o asemenea fabrica are un impact emotional puternic, care din pacate ii poate impinge spre sinucidere.

  Cei de la FLA au peste 30 de angajati care vor organiza un sondaj de opinie in trei fabrici Foxconn pe 35.000 de angajati, adica aproxiamtiv 10% din totalul oamenilor care lucreaza acolo. Deocamdata tot ce v-am relatat mai sus reprezinta opinii preliminare insa am o presimtire ca raportul final nu va oferi lucruri noi.