Topurile aplicatiilor gratuite si platite au fost fraudate pentru mai bine de un an de zile

  Saptamana trecuta v-am spus ca topurile aplicatiilor gratuite si platite din App Store au fost fraudate folosind “ferme” de roboti virtuali. Marii dezvoltatori de aplicatii pentru iOS au platit zeci de mii de dolari catre diverse companii ca promiteau sa aduca aplicatiile in primele locuri in topurile celor mai descarcate aplicatii gratuite sau a celor mai achizitionate aplicatii. Se pare ca intregul sistem functioneaza pentru mai bine de un an de zile si foarte multi dezvoltatori de aplicatii l-au utilizat pentru a isi aduce titlurile in atentia utilizatorilor.

It’s remarkable how widely-known the phenomenon of fraudulent download bots was throughout the iOS developer community. Essentially, bots or automated programs have been used for well over a year to download apps until they reach the top of the charts where they can be seen by real users.

Most every large player knew about them, but I could never definitively prove their existence because most developers clammed up or said they would never touch the stuff. In the interest of self-preservation, many suspected bot marketing companies also never responded to any of my inquiries over the last several months.

  Pentru a utiliza un asemenea serviciu o companie trebuia sa plateasca intre 5 – 15.000 $, o suma foarte mare dar care le garanta o pozitie in top. Din pacate acest sistem nu atragea utilizatori noi pentru ca aplicatiile nu erau deschise in urma celor cateva zeci de mii de descarcari asa ca majoritatea celor care au folosit sistemul o perioada l-au abandonat. Apple se pare ca ar fi stiut de fenomen si a schimbat regulile prin care aplicatiile ajung in topuri deoarece de cateva luni de zile simpla descarcare a unei aplicatii nu garanteaza ajungerea in top. Apple a inclus si obligativitatea rularii aplicatiei pe un iDevice insa se pare ca s-au gasit metode de a eluda aceste restrictii.

  Va reamintesc faptul ca in momentul de fata topurile aplicatiilor gratuite si platite nu reprezinta realitatea si sunt manipulate de diverse companii care vor sa isi promoveze aplicatii care in mod normal nu ar atrage atentia cuiva.

   Unde este adevara problema? La Apple desigur dar despre asta voi discuta intr-un articol viitor.