Costul de fabricatie al unui iPhone este de doar 30$

  Daca va intrebati care este pretul de fabricatie al unui iPhone atunci titlul articolului ar trebui sa va satisfaca curiositatea. 30$ plateste Apple pentru fabricarea unui terminal iPhone 4S insa aici nu includem componentele, livrarea acestora, etc, ci vorbim doar despre costul de fabricatie si nimic mai mult. Cum s-a ajuns la aceasta suma? Ei bine cei de la Asymco au luat in calcul informatiile oferite de ABC News care sustin ca un angajat al Foxconn castiga 1.78$/ora de munca la fabricarea iPhone-urilor, au inmultit acei 1.78$ cu 17 ore necesare pentru asamblarea unui iPhone si a iesit costul de 30$.

One data point recently published is that the iPhone takes 24 hours to be built. Of that 6 to 8 hours is spent in “burn-in” to install and test the software and components automatically. This leaves about 17 hours unaccounted for in the throughput time. Could this time be spent in labor intensive operations? In the ABC report the wage of workers on the line is given as $1.78/hr[4]. 17 hours of labor input would imply $30 labor cost per iPhone. That seems a lot higher than the industry (i.e. iSupply’s estimate is $8 for manufacturing cost.)  This is an upper bound. Obviously, those 17 hours could be spent in automated operations which were not shown or simply sitting idle, waiting for a process to begin.

  Daca adaugam inca vreo 200$ care reprezinta pretul materialelor unui iPhone 4S de 16 GB atunci ajungem la 230$ platiti de Apple doar pentru asamblare si componente. Suma se extrage din cei 650$ pe care Asymco ii estimeaza ca pret real al unui terminal iPhone 4S si ajungem la 420$ presupus profit pentru Apple. Desigur ca acesti 420$ se impart in taxe, costuri de transport, costuri cu dezvoltarea plus multe multe altele insa in final Apple ramane cu un profit foarte mare din moment ce are aproape 100 de miliarde de dolari la dispozitie in banci.

14 COMENTARII

  1. Mai sunt costuri de dezvoltare, proiectare, prototipuri nenumarate(ce nu costa 230$) si multe alte costuri ce noi nu le luam in considerare. Insa intradevar, castiga nesimtit de mult!

  2. @zaone nu te supara da io zic ca titlul articolului trebuia sa fie “Costul de asamblare al unui Iphone este de numai 30 de dolari” ca sa fim corecti :). Oricum eu zic ca cei de la issuply au dreptate si costul e undeva la 8 dolari pt asamblare daca taiem timpii pt teste si timpii morti de pe banda .

  3. In articol ai scris “… un angajat al Foxconn castiga 1.78$/ora de munca la asamblarea iPhone-urilor” In titlu si in comentariul de mai sus ai vorbit de fabricatie. Care este pana la urma ?

  4. cond0r tu ori nu ai citit …ori esti ….laso asa :))

    sti….aici vorbim decat de iphone-uri, unde castiga nesimtit demult este la mac-uri dupa parerea mea

  5. Pai la mac uri nu ar avea cum sa se multumeasca cu putin din moment ce un mac pana se vinde se vand pe langa el 20 de iphone. Asta este si motivul real pt care aplicatiile pt mac uri sunt f scumpe comparativ cu cele de iphone ipad. E vb de marketing/management si categoria catre care ei tintesc chiar daca este vb despre aceleasi aplicatii. Iar cu iphone avand in vedere la cate magazine /angajati au nu mi se pare un castig mare per device. Castiga ei nesimtit de mult ca le schimbam noi des si vand ei extrem de multe.

  6. @Vestemean Sorin omule tu ai citit dupa o ora. @zaone a corectat intre timp.
    Dar tot a ramas o urma de la “asamblare” – in continuare scrie “… cu 17 ore necesare pentru asamblarea unui iPhone”.

    am vrut sa mai spun ceva, dar cand am vazut ce ai scris in comment (“aici vorbim decat de iphone-uri “), am decis sa iti dau pace.

  7. Cred ca uitati un detaliu important: fabrica aia nu castiga nimic? Nu mai are alte cheltuieli? Profit?
    Doar Apple nu plătește direct angajaților aia 30 de $ si cam asta a fost.

  8. Eu as fi foarte curios cat castiga/au castigat angajatii romani de la Nokia, cred ca ai nostrii erau cel putin la fel sau chiar mai prost platiti (5.87 ron/ora) 1000RON. Valoarea salariilor din total costuri este cuprinsa intre 1 si 7%.

  9. @Cristi tare… exact aia am vrut sa scriu si eu … noroc ca mai sunt si alti oameni care gandesc inainte de a scrie ceva doar de dragul de a scrie ZAONE ! … NU, un iPhone nu costa doar 30$ pentru ASAMBLARE, atat costa un angajat al Foxconn pe 17 ore.

    Pana sa comentati de profitul Apple trebuie sa aflati exact cat costa componentele, cat costa productia, taxe, angajati etc…

    P.S. Nu am vazut sa isi faca cineva griji cat costa defapt un HTC, Samsux, etc care au preturi de vanzare aproape la fel de mari ca oricare iPhone ….

  10. 17 ore asta e aiurea de tot eu asamblez un iphone 4s in 45 de minute daca nu fumez deloc e asta daca am displayul intreg si nu tre sa lipesc touch de el dar sa stiti ca nu e asa complicat pe interior are cam 30 de surubele si vreo 20 de componente deci 17 ore imens mai ales ca vorbim de banda si cat lar tine la testat sincer daca se aplica aceeasi politica ca si la mac placa de baza vine deja testata si incarcata cu soft parerea mea e ca nici luntesteaza pe toate decat aleatoriu au un sist bazat pe video pt a detecta tot ce intra in el si este cantatit la sfarsit sa nu lipseasca ceva si cred ca aia e dar clar nu 17 ore

  11. Asta spun si eu de multa vreme in multe postari : respect conceptul iphone , dupa 10 ani de nokia m-a cucerit din prima pt ca era “altceva” , insa am zis mereu ca Apple are un adaos nesimtit . Pt americani poate nu e mult , insa pt buzunarele romanilor sunt niste preturi nesimtite.