iPad 3 va veni cu un procesor A5X dual-core pentru ca Samsung nu ar putea produce procesoare A6 quad-core

A5X iPad 3 dual-core chip

  Pana acum au aparut zvonuri contradictorii in legatura cu procesorul pe care tableta iPad 3 ar urma sa il incorporeze insa un articol publicat de cei de la AllThingsDigital ne lamureste in legatura cu ceea ce ar trebui sa vedem in iPad 3. Ei citeaza un raport al unui analist american care sustine ca tableta iPad 3 nu va veni cu un procesor quad-core(cunoscut de mai toata lumea drept A6) ci va veni cu un procesor dual-core mai bun(cunoscut de toata lumea drept A5X). Motivul din spatele deciziei implementarii acestui procesor nu are legatura cu Apple ci cu Samsung, compania care produce procesoarele pentru iDevice-uri.

[Samsung’s] Austin logic fab … supports the mass production of the 45-nanometer AAPL A5 processor, and is ramping on a 32-nanometer process,” Mullane says. “Since the A6 processor is based on a 28-nanometer process, we believe the 32-nanometer ramp validates the recent rumors that the iPad 3 will likely use a higher speed, die-shrink version of the A5 dual-core processor, named the A5X processor, as opposed to the next-generation A6 quad-core processor.

  Procesorul quad-core A6 al Apple trebuie construit folosind un proces de fabricare de 28 nanometri insa fabricile Samsung, care construiesc procesoare pentru Apple, sunt capabile sa faca procesoare folosind un proces de fabricatie de 32 de nanometri. Avand in vedere aceasta limitare a capacitatii de productie, Apple a fost obligata sa produca chip-ul A5X intr-un proces de fabricate de 32 nanometri iar procesorul quad-core A6 va fi rezervat probabil tabletei iPad 4 in speranta ca pana atunci Samsung va fi capabila sa produca procesoare folosind un proces de fabricatie de 28 nanometri.

  Partea ciudata este ca Samsung produce procesorul quad-core Exynos folosind un proces de fabricatie de 32 nanometri. Oare Apple de ce nu a facut acelasi lucru?