RCS-RDS doreste sa lanseze o retea 4G in Romania

  Dupa Orange si compania RCS-RDS si-a anuntat intentia de a lansa o retea 4G in Romania, directorul de dezvoltare a companiei afirmand ca operatorul va participa la licitatia pentru frecventele 4G organizata de catre stat. RCS-RDS este interesata sa achizitioneze cel putin doua licente de la guvernul Romaniei insa achizitia ar putea fi mai mare daca pretul licentelor va fi adecvat conditiilor existente pe piata noastra. Deocamdata cei de la RDS sunt interesati sa liciteze pentru benzile 800/900 MHz insa exista sansa ca restul benzilor sa fie avute in vedere daca operatorii care vor participa la licitate nu vor fi interesati de ele.

Vom participa la licitatie, vom decide exact pentru ce licente. Este posibil sa participam pentru mai multe licente, cel putin pentru doua dintre ele. Pentru ca acum datele mobile sunt in crestere si este important sa ai un spectru cat mai larg si o capacitate cat mai mare. Oricum vom licita pentru benzile de jos de 800 si 900 MHz si vom vedea daca vom licita si pentru cele superioare. Pentru a oferi 4G avem nevoie de un bloc de spectru, dupa ce vom vedea ce vom obtine in urma licitiatiei vom decide in ce frecventa vom dezvolta tehnologiile viitoare.

  In momentul de fata RCS-RDS are o retea 3G nationala prin care ofera servicii de voce si date cu viteze de pana la 7.2 Mbps iar o retea 4G ar ajuta operatorul sa isi extinda baza de clienti care ii utilizeaza serviciile de internet mobil. In Romania exista destul de putine modele de smartphone-uri care sunt capabile sa ruleze pe retele 4G insa o retea 4G nationala nu exista in tara noastra. Apple va aduce pe piata tableta iPad care este compatibila cu retele 4G LTE insa nu si cu cele de la noi dar viitorul terminal iPhone ar putea fi compatibil cu ele si poate RCS-RDS va incepe sa il comercializeze.