iPad – operatorii din Romania pe care poti folosi tableta si vitezele de navigare pe care le vei putea atinge

  Apple a anuntat cu mare fast ca noua sa tableta iPad permite utilizatorilor sa navigheze pe internet la viteze de pana la 72 Mbps folosind tehnologii 4G LTE insa aici am explicat de ce in Romania acest lucru ar putea fi imposibil. Scotand 4G-ul din ecuatie ramanem cu DC-HSDPA, HSPA+, HSPA, etc. Practic in Romania vom putea naviga pe internet de pe iPad la viteze de pana la 42 Mbps insa doar pe o singura retea de telefonei mobila deoarece majoritatea ofera viteze de navigare de maxim 21.6 Mbps si una singura ofera doar 7.2 Mbps.

  Mai jos voi discuta despre fiecare operator de telefonie mobila si ofertele pe care le puteti utiliza cu noua tableta iPad.

  Operatorul Cosmote ofera clientilor sai posibilitatea de a naviga pe internet la viteze de pana la 21.6 Mbps prin intermediul abonamentelor din seria Connect. Cei de la Cosmote spun ca oricare dintre abonamentele listate pe pagina mentionata anterior poate fi utilizat cu o tableta iPad si cred ca unul cu trafic inclus de 8 GB ar fi mai mult decat suficient pentru orice posesor al tabletei. Vitezele de 21.6 Mbps pot fi atinse in diverse localitati din tara insa desigur trebuie sa fiti in aria de acoperire a operatorului Cosmote.

  La Orange lucrurile sunt mult mai complexe deoarece vorbim de singurul mare operator de telefonie mobila din Romania care ofera DC-HSPA pentru utilizatori. Folosind tableta iPad vom putea naviga pe internet la viteze de pana la 42 Mbps(desi orange ofera 43.2Mbps tableta iPad este limitata la 42 Mbps) insa acestea sunt actualmente disponibile doar in 5 mari orase din Romania si in zonele lor metropolitane. In alte 550 de localitati Orange ofera utilizatorilor viteze de pana la 21.6 Mbps pentru tableta iPad deci unde nu aveti acoperire DC-HSDPA aveti HSPA+ si navigati fara probleme.

  Cel mai ieftin abonament Orange care ofera viteze DC-HSDPA de 43.2 Mbps este Colibri 15 care costa 15€ lunar.

  RDS-ul este recunoscut pentru vitezele de download foarte mari in cazul conexiunilor fixe insa pentru conexiuni mobile vorbim despre operatorul cu cea mai mica viteza de navigare. In momentul de fata RDS-ul ofera utilizatorilor sai abonamente de internet mobil cu viteze de pana la 7.2 Mbps insa in majoritatea cazurilor viteza este de doar 3.6 Mbps. Desi vitezele sunt mici, la RDS interetul mobil este extrem de ieftin si pentru 10 RON lunar primiti 5 GB de trafic la viteze de pana la 7.2 Mbps si trafic nelimitat la viteze care sunt atat de mici incat nici nu conteaza. Partea mai buna este ca daca aveti un abonament de internet fix puteti primi internetul mobil gratuit deci totul ramane la atitudinea voastra.

  Vodafone este in momentul de fata listat de Apple ca fiind singurul operator de telefonie mobila din Romania care ofera abonamente 4G pentru iPad insa stim cu totii ca acest lucru este fals. Vodafone listeaza pe site-ul sau abonamente de 21.6 Mbps pentru internet si terminale mobile deci nici vorba de acea retea 4G pe care Apple o mentioneaza pe website-ul sau. Folosind o tableta iPad veti putea naviga pe internet cu viteze de pana la 21.6 Mbps in toata aria de acoperire a operatorului de telefonie mobila Vodafone.

  In concluzie, 4G-ul in Romania ramane deocamdata doar un vis insa speranta este ca iPhone 5 sa fie compatibil cu retelele 4G LTE din Europa si implicit Romania.

12 COMENTARII

  1. Iata testele pentru Vodafone cu ab. Internet pe mobil 12€/lună • 1 GB trafic naţional pentru navigarea pe orice site de Internet, viteza 7.2 Mbps
    Nota • la depăşirea traficului inclus eşti tarifat cu 0,20€/MB
    Download : 2.38 Mbit/s Upload : 1.93 Mbit/s
    Testul a fost efectuat pe iPad 2

    Si testul pentru RDS cu ab. Digi net mobil 2 asociat
    Download : 1.33 Mbit/s Upload : 0.42 Mbit/s
    Testul a fost efectuat pe iPhone 4
    Nota • Viteza de acces se va limita la 128 kbps viteza de download si pana la 64 kbps viteza de upload dupa primii 5 Gbytes consumati, pentru Digi Net Mobil 2 Asociat

    Cum ziceam, suntem probabil tara cu cel mai ieftin internet fix, nu stiu daca si mobil dar pentru noul iPad ca sa-l achizitionezi doar pentru display mai bine mai astepti. Singurul lui avantaj era 4G-ul dar degeaba are el daca nu ai tu 🙂

  2. are si rami si chip grafic mai bun, procesor quad core…. si mai are , trebuia sa le mentionezi si pe astea Adrian…
    fac pariu ca o sa scoata aplicatii care sunt compatibile doar cu noul iPad, apoi vedeti cum face toata lumea upgrade

  3. nu stiu ce visati voi, dar retelele din Romania (Vodafone si Orange) sunt unele dintre cele mai avansate din lume. Vodafone testeaza orice tehnologie noua in reteaua din Romania, iar Orange lucreaza de vara trecuta la LTE – spun asta despre Orange pt ca tin minte ca vara trecuta era un reportaj la ProTV cu transmisiune in direct pe netul de Orange din mijlocul unui lac din Bucuresti.

    Daca vreti sa va lamentati de Romania, v-ati ales prost subiectul. Mergi in State si Canada si platiti de va iese pe nas pt trafic redus, abonamente scumpe si dropped calls si interrupted data sessions.

  4. Am ipad 3 wifi … Si vreau sa stiu care este cea mai buna solutie de mobile internet pentru device-ul meu.
    Sau poate stiti cat trafic ofera fiecare operator in parte
    Singura solutie am vazut ca este un modem mifi/wifi hotspot pe baterie care bagi cartela in el, dar preturile la aceste produse sunt un pic cam mari