Microsoft prezinta Windows Phone 8(Video)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=25DKXGKblOw[/youtube]

  La doar cateva zile de la prezentarea Microsoft Surface, compania Microsoft prezinta noul Windows Phone 8 care ar urma sa ruleze pe viitoarele smartphone-uri produse special pentru el. Evenimentul nu s-a incheiat inca, dar cei de la Microsoft au anuntat ca Windows Phone ofera suport pentru procesoare ce pot avea pana la 64 de nuclee, vor avea rezolutii de pana la 1280 x 720 pixeli si cam atat cu anunturile hardware importante. Pe partea de software Windows Phone 8 va aduce utilizatorilor o aplicatie de navigatie turn-by-turn care va avea un sistem de harti offline, va aduce un sistem de plati prin NFC, va permite personalizarea HomeScreen-ului, va aduce compatibilitate cu Direct X, Internet Explorer 10, un asistent personal asemanator cu Siri si asta e tot ce e important si merita mentionat.

  Practic Microsoft isi actualizeaza agresiv sistemul de operare pentru a il face competitiv si spun ca il actualizeaza deoarece functiile prezentate nu sunt noi sau revolutionare. Partea cea mai proasta pentru utilizatori este ca acest Windows 8 nu va rula pe smartphone-urile existente, deci cine il vrea trebuie sa cumpere un smartphone complet nou. Strategia aceasta este proasta, ea pe termen lung nu va atrage foarte multi clienti care vor fi practic obligati sa cumpere un smartphone nou de fiecare data cand apare un update important pentru Windows Phone. Per total noutatile sunt interesante, vor contribui la cresterea cotei de piata a Windows Phone, insa Microsoft mai are de lucrat pana in momentul in care se va putea lupta cu iOS si Android OS.

34 COMENTARII

  1. Ei au spus ca telefoanele care au acum windows phone 7 nu vor putea face upgrade la 8 datorita diferentelor impuse de kernelul facut pentru configuratii hardware diferite fata de ce exista in prezent.
    In schimb se va putea face upgrade de la 7.5 (versiunea actuala) la o noua versiune – 7.8, care ar aduce functii, tweakuri noi din w8 care sa fie compatibile cu terminalele disponibile in prezent.

    Oricum, desi este un sistem minunat destul de putini au un telefon cu windows astfel ca in cazul in care exista doritori acestia vor cumpara direct un windows phone 8 fara probleme.

    E interesant ca in timp ce apple si android se iau la bataie pe unde se prind, M$ vine cu ceva diferit, inovator (pentru a castiga cota de piata o cerinta esentiala este sa vii cu ceva diferit).
    Eu nu inteleg de ce nu fac mai multa reclama acestor produse.

  2. Poate sa iasă si Windows 10 ca tot nu se compara cu iOS sau android mai au mult de munca. Ei vor numai profit si aduc funcții deja existente pana vor aduce ceva spectaculos mai durează

  3. O mare prostie ! Nu vor fi multi care vor schimba telefonul doar pentru acest sistem de operare! IOS si Android au succes doar pentru ca utilizatori pot face upgrade la os de pe vechiul telefon!

  4. Deci cine isi cumpara azi un telefon cu WP , il cumpara degeaba , nu va putea fi updatat la WP8 ? Inteligent anunt au facut , chiar nimeni nu va mai cumpara un Lumia , pana in toamna .

  5. Eu am un HTC HD2 cu windows phone si vreau sa spun ca dupa 2zile i l-am dat fiului meu ptr ca este o bălărie de sistem operativ. Nimic nu se va compara cu IOS

  6. Windows 7.8 nu e 8. Tocmai. 7.8 va fi un update pentru versiunea actuala – 7.5 care sa aduca functii noi, proprii w8.
    W8 va fi disponibil numai pentru telefoanele noi achizitionate, nu va fi disponibil ca update.

    Iar in legatura cu windowsul pe telefon… am prieteni care au renuntat la androiduri si iphoneuri pentru nokia lumia tocmai datorita interfetei. Pe mine nu prea ma atrage dar stiu persoane care desi la inceput erau reticente acum sunt indragostite pana peste cap de windows phoneul lor si nu l-ar mai schimba nici pe 100 de s3uri sau iphoneuri.

    Voi l-ati incercat? S-ar putea sa va placa 😉 Are … acel ceva …

  7. Hai sa fim seriosi, cate functii noi din iOS 4-5 au fost implementate in iPhone 2G/3G/3GS? Si cat de naspa functionau? E bine ca in doar 2 ani de zile WP8 ajunge sa suporte ecrane de 720 x 1280 px, rezolutia asta va fi mai mult ca sigur actuala in urmatorii 10 ani, so oricine isi va lua un tel cu wp8 va putea face upgrade in viitorii 2-3 ani.

  8. marioxxl nu te plange de un sistem de operare pe care l-ai pus tu crackuit sau eu mai stiu cum pe un telefon vechi care a venit cu 6.5. eu am wp7.5 si merge foarte bine.

  9. In trevut, windows mergea din prost in mai prost (ex windows vista si windows mobile-pentru cei ce nustiu, win mobile a fost un so pentru smartphone si pda ff. prost- windows phone 7 insa nu e bazat pe win mobile(la care ultima versiune a fost 6.5) au vazut ca merge prost win mobile si l-au reconstruit din temelie) asta m-a convins sa trec la macbook, ipad si smartphone android. Acum vad ca s-au desteptat si parca noile produse au acel ceva.

  10. si asa au cota de piata mica, cu treaba asta fara update pentru cei cu wp7.5 o sa isi dea in cap. cea mai idioata idee posibila.

  11. foarte frumos… intre android si wp8 sigur aleg wp8… ramane sa vad daca aleg wp8 in loc de ios… toamna aceasta vom vedea urmatorul iphone si o serie de telefoane wp8

  12. Ma asteptam la ceva mai high,dar vad ca toti au inceput sa dea cu lingurita la useri…iara vom avea vreo 10 ani(gen cum au fost w.mobile din 2000-2011)…pacat

  13. in primul rand ca tot ce ai scris in articol nu e complet si nici 100% adevarat …. sunt mai multe modificari hardware , suportul pt tel actuale nu este pt ca s-a trecut de la kernel de Windows Embedded la Windows 8 ,si asta inseamna ca de acum incolo se vor putea face upgradeuri la fel ca la windows ,vor trece peste operatori cu update-urile ,viitoarele telefoane nu vor avea procesoare cu 64 de nuclee ci asta e ce poate teoretic noul kernel ,va avea nu o aplicatie de turn-by-turn ci mai exact Nokia Maps cu posibilitatea de offline ,va avea secure boot si bit locker ,va putea fi manage-uit la fel ca windows rt ,va suporta 3 rezolutii , va avea mai multe puncte de integrare a aplicatiilor in sistem (ex skype in contacte),smart data plans,un wallet hub … etc

  14. Observ ca se bat campii cu gratie referitor la cum sunt telefoanele ce ruleaza windows phone prin exemple de terminale gen HTC HD2 care ruleaza o versiune de windows antica si care nu are nicio legatura cu windows phone. Eu folosesc un Lumia 800 pe care nu l-as schimba DECAT cu un terminal cu windows phone 8 doar in urmatoarele conditii:
    1. daca vreau SD card pe telefon si nu cred ca vreau prea curand pentru ca sunt lente si dau uneori eroare.
    2. daca vreau rezolutie 720p deci implicit un ecran mai mare decat cel de pe Lumia800 si iar nu vreau pentru ca nu ma intereseaza tablete pe post de telefon
    3. daca vreau NFC sa platesc automat de cafea sau metrou, trolebuz,parcare si nu cred ca vreau pentru ca in romanika nu exista implementat asa ceva
    4. daca vreau proc multicore pentru un OS care merge f bine pe single core unde asa single cum e se pot juca jocuri de la gameloft fara probleme

    Toate astea fac diferenta dintre update-ul la windows phone 8 si updateul la windows phone 7.8 ce va fi disponibil pe telefoanele actuale cum este si al meu.

    Exista totusi 3 motive reale pentru care astept windows phone 8
    Primul motiv e legat de faptul ca Nokia Maps cu offline turn by turn va fi integrat in OS si asa ma voi putea orienta si spre alti producatori precum HTC sau ca o aplicatie pentru windows phone 8 o data cumparata ea se va putea fi utilizata si pe o eventuala tableta cu windows 8 dar mai ales pe un Desktop Pc ce ruleaza windows 8, o licenta pentru 3 platforme, posibil si o singura extensie.
    Si ultimul motiv este legat procesul de update care va si OTA si va fi facut strict de MS, nu va mai trebui sa astepti dupa producatorul de unde ai luat telefonul sa ofere update.
    Acum exista faza asta cu updateul pentru ca update la windows primesti de la Microsoft si nu de la Dell sau HP sau Asus de unde ai laptopul sau pc-ul.

  15. Am urmarit pe un live stream tot evenimentul. Lucrurile nu stau chiar asa…

    De exemplu “cei de la Microsoft au anuntat ca viitoarele smartphone-uri Windows Phone vor avea procesoare care au pana la 64 de nuclee”. Ei au spus de fapt ca Windows Phone 8 va avea un alt kernel. Schimba kernelul bazat pe Windows CE cu unul bazat pe Windows 8 care permite o reutilizare mare de cod pentru developer. In acest context ziceau ca e un kernel care si-a dovedit robustetea si care e foarte scalabil si ca suporta pana la 64 de core-uri. Asta nu inseamna ca vor avea 64 de core-uri pe WP8. Au zis foarte clar ca folosesc procesoare Qualcomm.

    Cel mai important e ca ofera cu adevarat solutii pentru business. Secure boot si criptare bitlocker pentru toate datele de pe device, posibilitatea de a instala aplicatii dintr-un alt market, administrat de companie unde pot sa isi puna aplicatiile proprii fara a fi nevoie ca acestea sa fie disponibile in store-ul Microsoft. Remote administration, integrare Office etc. etc. Pentru business ceilalti nu ofera mai nimic.

    Cel mai important e ca dezvoltatorii pot scrie acelasi cod, efectiv acelasi cod, si pentru WP8 si pentru Windows 8. Tot pentru developer ofera si cea mai mare varietate de limbaje pentru dezvoltare C#, VB, C/C++ si HTML5.

    Poti sa zici ce vrei dar dupa parerea mea au inceput o revolutie. Mai vorbim peste un an…

  16. ecrane albastre si pe telefonul dvs..ahahhahahahaa my friend, daca stii sa ai grija de calculatorul tau nu vei avea niciodata ecran albastru chiar daca ai sistemul de operare windows.

  17. @zaone: am scris un comentariu la acest articol aratand spre feature-urile introduse de WP8 pt business. Oare de ce nu apare? Nu cred ca a fost spam si nici ofensator…

  18. Îmi plac ăia care zic ca intre android și wp aleg wp.. Wp = vechiul sistem de pe nokia = 0 aplicații, plictiseală maximă la un preț ridicat.. Alegerea perfectă

  19. @Cosmin: Da, la treaba cu 64 de nuclee m-am exprimat eu gresit. Functiile business sunt atat de inutile si prea putin interesante pentru utilizatorii de rand. Windows Phone va fi “jailbroken” si toata securitatea aia e fix pix, deci sa nu o prezentam ca pe o realizare pentru ca nu este. Cat despre posibilitatea de a scrie aplicatii pentru doua sisteme de operare diferite, sa ajungem la anul si sa vedem. Hibrizii n-au dat vreodata rezultatele scontate.
    @djcata: Am facut un rezumat, nimic mai mult, nu e blogul asta despre windows phone ca sa analizez in detaliu tot ce prezinta microsot. Am prezentat ce mrita mentionat.

  20. @zaone da ai dreptate ca e doar un rezumat , dar si eu am facu tot un rezumat , ideea era ca era putin gresit dar se mai intampla ….. “jailbreak” la WP8 va fi mai greu din cauza secure boot si bit locker , si cum functiile astea sunt utile mai mult la enterprise , acolo probabil ca se poate face din politici sa nu il poti folosi daca are “jailbreak” , asa ca eu cred ca securitatea nu o sa fie chiar fix pix