Prima Pagina Apple Samsung, LG, Toshiba si alti parteneri Apple sunt obligati sa plateasca 1.2...

Samsung, LG, Toshiba si alti parteneri Apple sunt obligati sa plateasca 1.2 miliarde de dolari fiind acuzate de savarsirea de practici neconcurentiale

  Acum 4 ani de zile a fost deschis un proces in care Samsung, LG, Toshiba, AU Optronics si alti producatori de ecrane LCD au fost acuzati de prectici neconcurentiale, acestia intelegandu-se sa controleze piata LCD-urilor oferind clientilor aceleasi preturi pentru produse. Printre companiile afectate se afla desigur si Apple care a incheiat parteneriate cu toti cei 4 producatori, insa si cu altii care nu au fost nominalizati in acest proces. In total 11 companii au ajuns la o intelegere cu privire la plata unor sume de bani care totalizeaza 1.2 miliarde de dolari, o suma imensa chiar daca vorbim despre un numar mare de companii.

A total of $1.12 billion in damages will be collected from LCD makers, following the latest round of settlements announced this week, according to The Wall Street Journal. The largest settlement payout will come from LG Display Co., which has agreed to pay $380 million in damages. AU Optronics Corp. will also settle for $170 million, while Toshiba Corp. agreed to pay $21 million. That’s in addition to settlement agreements made earlier this year by seven other companies such as Samsung, which agreed to pay $240 million.

  Dintre companiile acuzate, LG va plati cea mai mare suma, ea fiind ineaproape urmata de Samsung Au Optronics si altii. Aceasta victorie impotriva producatorilor de LCD-uri are menirea de a sustine mediul concurential si poate de a scade preturile ecranelor LCD care sunt utilizate anual in sute de milioane de telefoane mobile.

UPDATE: Se pare ca procesul are legatura cu actiuni care au avut loc in perioada anilir ’90 si pana in 2006, asa ca exista posibilitatea ca Apple sa nu fi fost implicata.

 • Yoyo

  Mi se pare foarte tare asta,acum sunt obligat sa vand mai ieftin pentru ca vrea apple sa cumpere,sau cum?Inca odata justitia americana invinge la ei in tara:).
  Apropo zaone vezi ca in articol spune altceva,nu samsung va plati cea mai mare suma ci LG,dar ma rog,inteleg “afinitatea” ta catre Samsung:)

 • Nu, nu e vorba doar de Apple, era era doar una dintre companiile afectate. Nu te obliga nimeni sa vinzi ieftin, dar ceea ce fac ei nu sustine o piata concurentiala, in toata lumea este interzis price fixing-ul indiferent despre ce companii e vorba.

 • aba

  YoYo in articol scrie ca LG plateste cea mai mare suma.

 • Chiar daca s-au inteles intre ei, eu sunt de partea producatorilor, care vand ecranele sub 20 dolari bucata, ca noi sa platim apoi unei companii de marketing peste 100, ca si in cazul memoriei flash. E mult mai usor sa vinzi ce vrei, daca nu se vinde, ai pierderi reduse, ramasul stocului, insa un producator investeste enorm in utilaje, r&d etc. Si chiar daca Samsung copie cu nerusinare, imi place ca face lucruri pe orice gust, marime, pret. Si nu, NU sunt un fan Samsung, din timp ce am iPhone, iPad si MBA iar Samsung nu am mai luat de 4 ani. Numai ca prea bine se vede ca Apple intelege ca Samsung este un adversar puternic, altfel s-ar lua de Meizu cu ale lui M8, M9 si MX, care sunt copii perfecte ale iPhone-ului.

 • Ion

  Asta e un articol exact dupa modelul “stirilor” din Cancan.

  1 – Prin procesul la care se refera stirea aparuta ieri la Reuters doar LG, Optronics si Toshiba au fost obligati sa plateasca in total 571 milioane $.

  2 – Aceasta suma se adauga la daunele totale de 535 milioane $ – rezultatul unui alt proces de la inceputul acestui an, pierdut de 7 alti producatori de lcd-uri, printre care Samsung si Sharp.

  Asa se ajunge la suma de 1.2 miliarde in total.

  3 – Procesele vizeaza o politica de fixed prices pentru perioada 1996-2006, perioada cand Apple… se juca in tarana.

  Stirea a fost preluata si rastalmacita pe toate siteurile pro Apple tocmai pentru a mai atata razboiul fanboyilor Apple vs Samsung, dar nu are legatura cu smartphoneuri/tablete.

  Cei afectati au fost cumparatorii de televizorare lcd din acea perioada aceea (nu posesorii de ipaduri) cand doar Pioneerul excela iar in rest Toshiba, Samsung, Sharp, Sony etc aveau paneluri proaste, vandute scump (exp varfurile de gama), cu preturi asemanatoare.

 • Jbfree

  Mda cam aiurea interpretarea ta zoane, nu prea sint mobile implicate. Lg are de platit 420 de mil $, stiu ca esti foarte rapid in a prelua stiri, dar nu prea vad rostul pretime-ului bun cind ai cititori de nisa, adica romani:)

 • Yoyo

  @aba oare eu de prost l-am atentionat pe zaone ca in articol scria ca samsung este obligata sa plateasca cea mai mare suma?

 • @Ion: http://www.reuters.com/article/2012/07/13/lg-toshiba-settlement-idUSL2E8ID03I20120713 presupun ca la stirea asta te referi tu. Eu am vorbit de alta care a aparut pe Wall Street Journal si deocamdata habar nu ai ce facea Apple atunci si daca a fost sau nu afectata. Dsigur e uso sa vorbesti degeaba, dar daca ai vreo dovada contrara eu oa ccept cu placere.
  @Jbfree: Nu prea inteleg ce vrei tu de fapt si de unde ai scos cifra aia de la LG.

 • Ion

  @ Zaone

  http://online.wsj.com/article/BT-CO-20120712-716602.html

  Asta e stirea de pe wsj si mi se pare destul de clara (paragraful 2 si 3). (tot aici scrie ca lg plateste 380 mil. $ si samsung 240 mil. $)

  In paragraful 7 se spune ca procesul a fost inceput in 2008 si printre victimele intelegerii dintre respectivele firme se numara clienti hp, apple, dell.

  Perioada acestei intelegeri este 1996-2006 dar nu apare nici pe reuters (acolo apare late 90-2006), nici pe wsj.

  Eu stiu ca ipadul a aparut in 2010 si primul iphone (care n-a avut cine stie ce vanzari) in 2007 deci Apple, mai putin a avut de suferit. Poate ref. la ecranele mac-urilor…

  Nu cred ca ai facut-o cu intentie, stirea a fost rastalmacita pe internet tocmai pentru a inflama spiritele.

 • http://www.idevice.ro/wp-content/uploads/2012/07/Screen-Shot-2012-07-13-at-9.05.41-PM.png aia vad eu. Si am spus eu ca se platesc alte sume sau care e problema? Am corectat la inceput si am actualizat articolul. Pai nici nu conteaza cand a iesit tableta iPad si nu am rastalmacit nimic. Nu ai de unde sti ca Apple nu este afectata, ai venit tu si ai sustinut asta pentru ca perioada cu probleme s-a terminat in 2006 si ai dedus tu logic ca Apple nu facea iDevice-uri deci nu era afectata. Ma scuzi, dar aici rastalmacesti tu si mai sunt niste postaci cu 2 neuroni care injura si spurca in comentarii pe care desigur ca nu le public.
  Hai sa cadem cu picioarele pe pamant, Apple vinde Mac-uri, iPod-uri in perioada aia, a spune ca sigur nu au fost afectati e aiurea din moment ce habar nu ai si te bazezi doar pe faptul ca nu a scris Reuters.

 • Claudiu daniel

  Yoyo unde citesti tu ca cineva te obliga sa vinzi mai ieftin ca sa cumpere Apple ?!! Asta e la fel ca in cazul benzinarilor romani ca au facut trocul cu preturile si evident ne afecta pe toti ! Asta inseamna ca ne exista o piata libera. Un caz asemanator a fost si in cazul producatorilor de cosmetice cand au fost amendati de UE si asta pt unul din ei au recumoscut intelegerea !

 • yoyo

  Prietene scuzama ca zic,dar cand apple ia un super ecran la un amarat de 20$ si mi-l vinde mie de 10 ori mai scump,oare la ce te astepti?Unde vezi tu nesimtirea producatorilor?
  Nici eu nu sunt de acord cu pretul benzinei,dar tu stii cine ia cea mai mare parte din acel pret?
  Toti inteligenti vin sa huiduie pe benzinari ca ei sunt de vina ca scumpesc benzina si castiga colosal din ea,ia fii atent:
  Taxele incluse in benzina de la 1 ianuarie 2012:
  – acciza este de 467 EUR / tona
  – taxa de drum este de 125 EUR / tona
  – taxa de solidaritate (cate un cent / litru – motivul este acoperirea
  prejudiciului creat in urma falimentului Bancorex), adica 10 EUR /
  tona
  – pretul producătorului de aproximativ 370 EUR / tona.

  Astfel rezulta urmatorul pret pe tona de benzina: 370+467+125+10=972 EUR / tona (taxe si accize)
  Se adauga TVA de 24 %, adica 233.28 EUR
  Totalul este de 1205.28 EUR / tona
  Un litru de benzina este 1,205 EUR (aproximativ 5.15 RON)
  Producatorul incaseaza 370 EUR / tona
  Statul incaseaza 835.28 EUR / tona

  SO????