Orange Romania a lansat, in premiera mondiala, un serviciu international de apeluri HD

  Astazi am avut ocazia de a participa la o conferinta de presa in care CEO-ul Orange Romania, Jean-François Fallacher, si COO-ul Orange Romania, Julie Ducarroz, au facut, premiera mondiala, un apel HD international. Romania si Moldova sunt tarile intre care a fost facut acest apel folosind tehnologia HD voice, Orange lansand astazi primul serviciu international de acest gen. In luna mai a anului trecut Orange Romania a lansat serviciul voce HD in tara noastra, fiind in momentul de fata unicul operator care a implementat tehnologia in propria retea.

  Intr-un an de disponibilitate, tehnologia HD voice a fost utilizata in 20 de milioane de apeluri, aproximativ 2 apeluri pentru fiecare abonat, cei de la Orange afirmand ca 60% dintre terminalele 3G vandute in aceasta perioada sunt compatibile cu acest serviciu. Desi v-am spus acum o luna de zile ca iPhone 5 este compatibil cu serviciul HD Voice al Orange Romania, COO-ul companiei a confirmat oficial astazi acelasi lucru, deci de indata ce veti achizitiona terminalul veti putea efectua asemenea apeluri.

  Practic apeluri voce HD puteti face de pe un iPhone 5, singurul iPhone care are aceasta tehnologie, pe o multitudine de alte terminale 3G, insa nu veti fi anuntati in vreun fel cand initiati un asemenea apel. Tehnologia este oferita gratuit de catre Orange, abonatii si utilizatorii prepay nefiind nevoiti sa activeze vreo optiune speciala sau sa foloseasca trafic de internet pentru a o utiliza. In momentul de fata doar intre Romania si Moldova puteti face apeluri voce HD internationale, iar local puteti efectua asemenea apeluri doar in reteaua Orange, insa daca alti operatori vor implementa tehnologia, voi o veti putea folosi fara probleme.

  La final va spun ca pana sa achizitionez iPhone 5 consideram tehnologia voce HD drept un moft inutil, si stiu ca multi dintre voi au aceeasi parere, insa va recomand sa o testati deoarece va veti schimba complet parerea despre modul in care trebuie facute apelurile telefonice.

Orange iniţiază primul apel internaţional HD din lume

Bucureşti, 22 octombrie 2012. Începând de astăzi, clienţii Orange din România şi Moldova vor putea iniţia apeluri de voce la calitate HD între cele două ţări.

În premieră mondială, Orange a reuşit să interconecteze cele două reţele mobile cu infrastructură diferită pentru a asigura o calitate HD Voice impecabilă dintr-o ţară în alta. Astfel, atunci când realizează un apel internaţional între două telefoane mobile HD Voice, clienţii Orange se vor bucura de o calitate superioară a sunetului.

Succesul HD Voice în cele două ţări, precum şi legăturile lingvistice şi culturale, au stat la baza deciziei Orange România şi Orange Moldova de a continua inovaţia şi de a extinde serviciul HD Voice între cele două ţări.

În România, numărul apelurilor HD efectuate a înregistrat o creştere susţinută de la lansarea din mai 2011, ajungând până în prezent la aproximativ 20 de milioane. Astfel, în trimestrul al treilea al anului 2012 au fost înregistrat de 10 ori mai multe apeluri HD Voice faţă de trimestrul al treilea al anului precedent. În plus, 90% dintre clienţii HD declară că serviciul oferă o calitate superioară a sunetului, iar 85% au observat diferenţe notabile între un apel HD şi unul standard. În prezent, Orange România are 15 modele de telefoane compatibile HD Voice în portofoliu, pe care îşi propune să îl mărească, inclusiv prin introducerea unor noi terminale compatibile în oferta Best Deal.

“Suntem mândri că putem oferi clienţilor din România oportunitatea de a fi primii care experimentează o calitate superioară a vocii în convorbirile internaţionale. Sunetul HD, alături de cea mai rapidă reţea de date mobile din România, confirmă accentul pe care Orange îl pune pe inovaţie, precum şi interesul nostru de a oferi clienţilor o experienţă plăcută şi de a stabili noi standarde în serviciile de voce” a declarat Jean-François Fallacher, CEO Orange România.

32 COMENTARII

  1. In afara de claritiate ce aduce in plus tehnologia asta? Elimina zgomotele de fundal? Am vazut un clip in care un tip langa o autostrada cu circulatie intensa aude foarte clar celalalt partener de discutie.

  2. Dap, elimina si zgomotele de fundal. Sunt foarte clare apelurile, cand l-am facut pe primul cu iPhone 5 am ramas uimit de claritate, si asta acum o luna de zile.

  3. Eu din cate stiam si iphone 4 si 4s pot face apeluri HD
    Daca orange a afirmat ca au fost efectuate 20 mil de apeluri HD dar tu afirmi aici ca numai pe iphone 5 se pot efectua inseamna ca unii oameni au inventat iphone 5 inainte de lansarea oficiala

  4. @Niceman si @Flo iphone 5 nu este singurul telefon care poate face apeluri HD, sunt telefoane capabile sa faca asta de cativa ani

  5. pana nu ai avut un telefon compatibil HD normal ca erai carcotas acu doar te dai mare ma indoiesc ca ai avut o asa mare revelatie

  6. Sunt foarte multe telefoane care au implementata aceasta tehnologie, nu numai iphone5.Deci milioanele de apeluri HD au putut fi facute si de pe altceva. Asa ca Niceman nu are dreptate!

  7. Bine ca nu s-a sunat intre Burkina Faso si Albania cu acest serviciu revolutionar . Bine ca in Franta ai semnal Edge la metrou dar in Moldova ai voce HD .

  8. in articol zice clar ca sunt alte telefoane 3g capabile sa faca apeluri hd .iphone 5 este primul telefon apple capabil sa faca astfel de apeluri

  9. voce hd mai pe clar bitritrarea pe secunda! practic a crescut rata de biti pe secunda(un mp3 la320kbs)o pot implementa toti fara pre mult tamtam!

  10. Ai dreptate doom_laur eu nu spuneam ca singurul este iphone 5 dar uita-te putin pe lista sa vezi ca unele din modelele de acolo sunt aparute dupa data la care afirma orange ca a lansat serviciul HD iar multe sunt telefoane scumpe doar nu toti romanii au samsung galaxy 3 si exact aia au vorbit intre ei
    Din punctul meu de vedere stirea suna a publicitate mai mult si nu cred ca este adevarata

  11. greu se mai misca lucrurile in “tara” asta.. Orange UK a lansat serviciul HD Voice inca de acum 2 ani… cu terminale Nokia (Symbian)

  12. @Niceman: Well, mai vezi specificatiile tehnice ale iPhone 4/4S, pe cele ale iPhone 5, vezi ce s-a schimbat, daca ajungi tot la concluzia ta, atunci poate ar fi bine sa o lasi balta, sau poate le explici alora de la Apple ca si telefoanele alea vechi au voce HD.

  13. Sa il aiba toti operatori ar fi frumos! Dar Ma indoiesc de cosmote! Ei n sunt in stare sa aiba semnal 3g pe langa bucuresti, apai voce HD:). Abia astept sa trec pe orange!

  14. Si pe voi va mint ca e premiera mondiala? La noi la fel (RM). Totusi au lansat simultan Orange RO cu Orange MD, deci premiere. Totusi HD Voice intern a aparut in premiera mondiala la noi peste 3 ani in urma, dar nu a schimbat mare lucru.

  15. @Victor Bulgar: Tu nu ai inteles mesajul :))) Asta e primul apel HD international, nu primul apel HD. HD Voice exista de mult, dar asta a fost prima oara cand s-a facut un apel HD international.

  16. @Zaone, ba am inteles, insa nu m-am exprimat destul de clar. Premiera mondiala e atunci cand tara este prima in lume, insa in acest caz vorbim de 2 tari, unde apare simultan, de aceea am “glumit” ca si pe voi v-au mintit. De fapt, altfel nici nu se putea, daca e international, trebuia sa fie intre cel putin 2 tari. Iar de HD Voice pe baza de Wide Band AMR, cu bitrate mai mare si rangul frecventelor mult mai mare stiam ca a fost dezvoltat peste 10 ani in urma, insa in 2009 a aparut in premiera mondiala la Orange in Republica Moldova.

  17. Pai natura serviciului face ca premiera sa fie mondianala. Daca era ceva ce se putea face doar national, atunci era o minciuna, dar in cazul asta nu e.