Prima Pagina Apple Ieri Apple a inregistrat cea mai “neagra” zi a ultimilor 4 ani...

Ieri Apple a inregistrat cea mai “neagra” zi a ultimilor 4 ani pe bursa americana

  Ieri valoarea actiunilor Apple a inregistrat o scadere de peste 6%, aceasta fiind cea mai mare depreciere inregistrata de companie in ultimii 4 ani. Peste 30 de miliarde de dolari au disparut din valoarea capitalizarii bursiere, 37 de milioane de actiuni au fost schimbate pe bursa si in final nimeni nu stie sigur ce anume a generat aceasta scadere. Fie ca e vorba despre presupusa carcasa a iPhone 5S, fie ca e vorba despre un posibil esec al negocierilor pentru reducerea taxelor fiscale in SUA, fie ca e vorba despre faptul ca tabletele Android fura din cota de piata a iPad, rezultatul final este acelasi.

  In ultimele luni actiunile companiei Apple s-au devalorizat serios si continua sa o faca, asta in ciuda faptului ca iDevice-urile se vand foarte bine, Mac-urile sunt la mare cautare si Apple nu are alte probleme in momentul de fata. Avand in vedere ca un broker a fost arestat si este inculpat intr-un dosar in care a incercat sa cumpere fraudulos actiuni Apple in valoare de 1 miliard de dolari, exista posibilitatea ca si alte actiuni asemanatoare sa aiba loc in mod constant pe bursa, iar fluctuatiile privind pretul actiunilor Apple sa aiba drept justificare o dorinta de a destabiliza compania.

 • AlexMihail

  Aici cred ca-i vorba de un atac speculativ. Ma indoiesc ca actionarii au dat navala sa-si vânda actiunile pe baza unor zvonuri. Apoi este normal sa existe un maxim al valorii actiunilor ca in ritmul acesta cresteau la infinit. Aici la circa 500/600$ este valoarea corecta a unei actiuni Apple.

 • Motoi Bogdan

  mi se pare o evolutie normala.
  Prin prisma unui analist s-ar zice ceva in genul “cotatia face o corectie” si ar face parte dintr-o, iarasi, evolutie normala. Din perspectiva celor ce au investit in actiuni in trecut, pare un moment bun de a marca profitul si implicit vinde. Nu trebuie sa fie neaparat vreun eveniment major economic sau vreo conjuctura speciala.
  Bursa este o entitate aproape pur speculativa. Cei ce nu au informatiile necesare sau nu stiu incotro sa speculeze se iau dupa cei ce stiu. Investitorii mari au portofolii de miliarde in actiuni. Apoi poate sunt fondurile de investitii cu alte milioane, apoi traderii individuali “de retail” care pot detine la randul lor sute de mii in actiuni. Si apoi un oarecare Dorel care a auzit ca “se fac bani din actiuni” si si-a cumparat acum niste luni vreo 5-6 actiuni. Marii investitori probabil si-au indeplinit targetul initial si considera ca sub contextul actual este un bun moment sa marcheze profitul. Si deci vand. Vazand asta, fondurile de investitii se gandesc ca nu pot cunoaste precis intentiile marilor investitori si nici volumul vanzarilor, asa ca vand la randul lor pentru a-si proteja capitalul. Traderii de retail, se gandesc ca “aia mari” or sti ce fac si ca este mai bine sa vanda si ei acum. Intr-un final, dupa ce actiunile au scazut semnificativ, se trezeste si Dorel, se gandeste imediat ca apple urmeaza sa dea faliment sau sa pateasca nu stiu ce asa ca vinde si el cele 5-6 actiuni.
  Lasand exemplul simplificat la o parte, instinctul de turma este totusi omniprezent aici. Putini au informatia corecta, ea fiind foarte scumpa si tot la fel de putini risca capitaluri mari pe unele speculatii. Restul se iau dupa ce vad in piata sau ce fac altii si mai mari.

  Pe de alta parte, odata ce actiunile au un pret foarte scazut, devin inca o data atractive si incep sa fie cumparate. Asa se marcheaza sfarsitul corectiei si reluarea trendului principal.

 • NicKel

  pai trebuie sa se vada undeva si esecul “inovatiei” din ultimele luni… zic

 • @NicKel: Daca ar fi asa “legea”, atunci Samsung ar fi fost in faliment de mult.

 • NicKel

  @zaone: ai si tu dreptatea ta 🙂

 • Anonymous

  valoarea reala e pe undeva la 2-300 $ asa ca mai au loc sa scada. toata cresterea peste valoarea asta a fost o umflare artificiala, Apple nefacand nimic special care sa justifice o dublare a pretului actiunilor.

 • Daniel Ristea

  baietii de pe Wall Street au bagat in 2007 America si aproape tot globul in criza. Apple e un mic “mar” in farfuriile lor, ca de fapt toate companiile

 • Razvan

  In caz ca nu stiati Nokia a obtinut un acord cu cel mai mare operator din China, arpox 700 mil abonati.
  Se specula ca si Apple ar fi ajuns la acord, dar cum asta nu s-a intamplat, actiunile lor au avut de suferit.

 • Razvan
 • Victor

  Cel puțin samy vine cu un design nou de fiecare data Apple…. Același telefon aceiași tableta.. Același soft, cât timp crezi că o să crești vânzând același produs cu o denumire diferita

  Apple va reveni la valoarea avută cândva doar dacă va scoate ceva nou ceva care sa nu semene de loc cu produsul précédent

 • zRR

  Parerea mea de muritor de rand si posesor de iPhone este ca actiunile Apple au inceput sa scada din cauza faptului ca pentru o persoana care nu are bani sa-si cumpere cel mai “bengos” iMac(cu al sau fusion drive,design subtire si ecran imbunatatit) nu prea exista inovatie. Aici ma refer la:
  iPhone 5 = iPhone 4S pus pe vitamina C;
  Problemele iPhone 5 (camera, bateria,margini care se decojesc)
  iOS 6 = iOS 5 cu 3 tweak-uri,dar cu probleme cat un jailbreak in stadiul alpha…”vaca” asta nu mai poate fi mulsa inca un an…
  iPad 4 lansat la 7 luni dupa iPad 3.
  Apple Maps…
  App Store-ul (din iOS 6) pentru iPhone si iPod
  REPET! Asta e parerea mea si oricine are dreptul sa nu fie de acord cu ea.

 • djcata

  ce mare scadere 6% :))

 • Vlad_Mito

  ZRR Graesti adevăr oarecum sunt d’acord.
  Fapte reale nu un S la sfârșit.