Jailbreak-ul isi pierde din popularitate? Vom fi nevoiti sa utilizam iDevice-urile fara el in viitor?

  Aseara v-am spus ca 23 de milioane de iDevice-uri au facut jailbreak si folosesc in momentul de fata Cydia, 14 milioane dintre aceste terminale utilizand iOS 6 si facand jailbreak folosind evasi0n. Acea cifra e relativa, deoarece numarul reprezinta terminalele care au accesat Cydia doar in ultima luna, deci in realitate ar putea fi mai multe sau mai putine dispozitive jailbroken. Acum doi ani de zile saurik ne spunea ca  10% dintre iDevice-uri au fost jailbroken si atunci acea cifra reprezenta aproximativ 10% din numarul de iDevice-uri active la nivel global, cifra fiind mare pentru acea vreme. Desi in 2  ani de zile, numarul celor care fac jailbreak a crescut cu 130%, numarul iDevice-urilor vandute de catre Apple a crescut si mai mult, iar cele 23 de milioane de terminale care acceseaza Cydia nu mai reprezinta 10% din cifra totala de iDevice-uri active.

  Apple spunea acum cateva luni ca avandut peste jumatate de miliard de iDevice-uri in lumea intreaga, iar daca ne gandim ca pana in 400 – 450 de milioane dintre ele inca sunt active, atunci e foarte clar ca mai putin de 10% dintre ele au jailbreak. Desi veti spune ca jailbreak-ul a scazut in popularitate pentru ca a scazut procentul de terminale jailbroken, in realitate jailbreak-ul este mai popular ca oricand, insa rata sa de crestere este mult sub cea a vanzarilor de iDevice-uri la nivel global.

  A avea 23 de milioane de iDevice-uri care acceseaza Cydia reprezinta o mare realizare, mai ales ca vorbim despre un magazin neautorizat care este accesat de catre terminale ce au modificari neautorizate ale software-ului. Pentru hackeri si dezvoltatorii de tweak-uri/aplicatii aceasta este o adevarata realizare si ea demonstreaza din nou cat de importante sunt solutiile de jailbreak pentru zeci de milioane de oameni, oameni care in definitiv sunt potentiali clienti ai pachetelor din Cydia.

  Din punctul meu de vedere jailbreak-ul este inca foarte departe de a deveni o placuta amintire, el este utilizat de extrem de multi utilizatori si va fi utilizat in continuare, hackerii avand posibilitatea de a accesa o mare resursa de bani daca ii motiveaza corect pe cei care fac jailbreak. Din punctul meu de vedere, iOS 7 va fi jailbroken mai rapid decat iOS 6 si asta pentru ca hackerii au nevoie de bani, au exploit-uri deja pregatite si lumea va fi mult mai dispusa sa doneze bani pentru a face jailbreak mai rapid.

46 COMENTARII

  1. Nu cred ca un brand ne poate obliga sa trăim cu ce ne oferă, pentru ca oferte sunt destule așa ca avem de unde alege !!

  2. Cum isi pierdedin popularitate daca saptamanal apare tot alt soft , gen Zeusmos , 25PP , vshare , appcake, ipastore, etcetcetc .
    Daca lumea nu ar fi interesata nu ar aparea , banuiesc .

  3. Cele mai utile tweek’uri sunt prea scumpe pentru unii…de asta se intampla sa nu se mai foloseasca jb…doar pentru o tema doua sau pentru a colora ceva comedii? Nu se merita…parerea mea

  4. Vedeti voi care e paradoxul. Noi vrem libertate in viata dar totusi traim legati cu niste catuse invizibile pentru ca trebuie cateodata. Esti liber dar trb sa fii la munca 5-6 zile pe sapt esti liber da trb sa dormi ca o cere organismul, esti liber da trb sa plt rate ca te ai bagat prea mult in ideea de a fi si u fericit etc ( no offence nu ma refer la nimeni anume) Nu prea exista in lumea asta facem ce vrem. Poate ca platforma asta inchisa a apple prin care nu poti face chiar ce vrei a generat atata popularitate. Si pana la urma care sunt restrictiile caci alea care exista impuse de apple mie mi se par de bun simt. Revenind la topic. O singura data am facut jailbreak akm vreo 2 ani si dupa ce am incercat tt ce se putea incerca am ajuns la concluzia ca e mult mai ok fara jailbreak si mai fara bataie de cap. De atunci si pana acum nu am simtit nevoia sa mai fac jailbreak vreodata.

  5. Din pacate dupa j iphone-ul nu merge la fel de bine. Poate ca nu stiu eu sa il fac dar nu sunt multumim. Telefonul se misca greu inclusiv pe net. Dupa ce am renuntat la el sunt foarte multumit. Tel merge foarte bine, totul este ok. Din pacate 6.1.2 ma omoara cu autonomia. Cat despre solutii de l la ios 7 … mai vedem ce si cum .. foarte multi dintre noi inca avem iphone 4 si vad ca nimeni nu se omoara cu solutiile de decodare. Om vedea …

  6. Am făcut si eu JB ca eram curios de chichitele din cydia, am instalat ce era de instalat bă am mai cumparat niște chesti care cica erau cool si după o săptămâna am renunțat la el pentru ca ma rupea la baterie , iar crash-uri când eram pe Facebook sau ca sa citesc pe idevice i știre, la greu, trebuia sa il deschid de cel puțin 2 ori. Inutil pentru uni, util pt alți , pt mine inutil. Peace

  7. Zaone, nu e foarte relevanta comparatia ta raportand cresterea vanzarilor iphone cu scaderea terminalelor jailb. Gandeste’te ca, cei care isi fac jailb sunt o masa constanta de oameni si destul de rar se inmultesc, pe cand care isi cumpara iphone pt ca “asa e moda” sunt tot mai multi

  8. Si eu aveam jb pe vremea lui iPhone3 pentru ca era codat si nu erau atatea aplicatii free. Acum nu-i mai vad rostul, doar mi-am luat iPhone ca sa-mi fac viata mai usoara. Am si android pentru momentele de ratacire prin marea de kernel-uri si rom-uri

  9. Da dar si cind instalati Cydia si vrei sa mearga bine telefonul atunci e bine sa nu mai instalezi si surse cydia care au tweakuri piratate si sa folositi doar sursele autorizate de Cydia. Si binenteles cele care sunt compatibile cu ios telefonului.

  10. Pentru cei ce se plang de crash-uri..autonomie proasta..etc: NU MAI INSTALATI DIN CYDIA TOATE TAMPENIILE…toate plugin-urile pt. Safari sau mai stiu eu ce tweak ciudat. Daca va faceti JB si instalati doar strictul necesar, chestii care sa va faca ”manevrarea” iOS-ului mai usoara, cum ar fi Zephyr, NCsettings, iFILE sau AirBlue Sharing…e totul ok. Aa…si foarte importanat: Ati avut bani de iPhone (4S sau 5) si nu aveti 10-15 euro pe un card sa platiti aceste aplicatii??? Hm…

  11. sorine, dar tu oi fi ceva mare expert al jb, stii tu sa il faci mai bine , asa ca de categoria profesionisti…. cred ca tu le faci tutoriale la echipele de hackeri, creca pe tine te suna ei cand nu stiu cum sa mearga mai departe, auzi la el ” amatori” , stie sa dea 3 click-uri dupa instructiuni pe care si un copil de 3 ani le poate face si e pro

  12. As dori sa stiu daca exista legi contra jailbreak in Romania, Europa sau US. Si daca cineva poate sa dea unele referinte. Mersi mult.

  13. Completand ce a spus @Khaan, daca anumite aplicatii din App Store se inchid singure sau functioneaza prost, nu dati vina pe iOS, dati vina pe dezvoltatorul aplicatiei care a facut-o. In peste 90% din cazuri sistemul de operare nu are vreo legatura cu functionalitatea proasta a aplicatiilor.

  14. Bre Zaone, ia citeste cu voce tare ce ai scris mai sus : “magazin neautorizat care este accesat de catre terminale ce au modificari neautorizate ale software-ului”!
    Pe bune?
    Si cine ar trebui sa autorizeze un magazin? Seful de la CAP?
    Si ce inseamna modificari neautorizate?
    Am cumparat device-ul cu softul din el? DA!
    Este jailbreak-ul ilegal? NU
    Cate luni a durat pana “inginerii” de la APPLE au introdus celebra functie “Copy/Paste” in iOS?
    QED!

  15. @Ursu: Indiferent de convingerile tale, realitatea e alta. Apple detine sistemul de operare, tot ce modifici tu fara acordul lor e neautorizat, fie ca iti place sau nu. Ca nu e ilegal e alta treaba, dar nu e autorizat de producator.

  16. Scuze pentru offtopic, dar am nevoie de ajutor ! Cum pot sa elimin sa imi creasca memoria RAM ? Am aproximativ 1 GB de memorie folosita pe care nu stiu cum sa o sterg.

  17. Sunteti culmea : vreti sa puneti pe iPhone 3GS sau 4 cel mai nou iOS (+ 1 miliard de tweakuri si teme inutile) si vreti sa si mearga ca iOS 3 .

    Probabil intelijentii care injura iOS , vor vrea pe telefoanele lor din 2009-2010 si iOS 7 …

  18. Ultimul iphone pe care am avut jailbreak,(4s de 32) la un mom dat mi sa blocat si am pierdut tot din telefon.actualmente am iph 5,nu ii fac jailbreak pt ca il vreau stabil.

  19. Nu mi-am facut jailbreak si nici n-o sa fac in veci! Ca si cum iti iei un Ferrari si-i pui NOS pe el. Si nu e adevarat faza ca nu-l folosesti la adevarata lui valoare daca n-ai jail la el si mai bine iti iei un Nokia dumbphone cu 10 euro(cum am mai vazut comentarii pe aici). Ce poti face pe un iphone chiar si fara jail nu poti face pe un telefon de 10-20 euro,clar.Toate aplicatiile pe care le am pe 4s-ul meu sunt platite(inclusiv Navigon Europe,care acum e 90 euro in Appstore) si din noiembrie 2011 de cand am tel-ul niciodata,nici macar odata nu a iesit din vreo aplicatie,nu s-a restartat sau vreo minune de genul acesta.Fac upgrade relaxat de fiecare data cand apare vreo versiune noua de soft la el(ma anunta zaone pe idevice),nu tu backup-uri,nu tu restore,nu tu stress oara se mai poate jail-ui versiunea asta sau nu.Nu trebuie sa-mi sariti in cap,e strict parerea mea personala,fiecare face ce vrea cu molecula lui.
    P.S. Zaone,stiu ca site-ul acesta este despre tot ce misca in lumea apple,dar as dori daca se poate sa structurezi cumva stirile despre tweakuri intr-o rubrica separata.M-am saturat sa tot citesc stiri care ncep invariabil cu” in aceasta seara a aparut un tweak in cydia care face si drege nu stiu ce”. Sau la notificarile primite pe idevice-urile fara jail sa nu-mi mai vina astfel de stiri despre felurite tweak-uri.Daca cer prea mult si nu se poate,imi cer scuze anticipat.

  20. @ amfetamin

    tu ti-ai luat iPhone, doar ca sa vada altii ca ai.
    Un iPhone cu iOS nu face nici jumatate din lucrurile de care ar fi in stare, iar cu jailbreak, nici trei sferturi – si in general, nu cu mult mai mult decat un dumb phone de generatie recenta sau o clona chinezeasca.
    Ar cam trebui sa te uiti la alte telefoane cate optiuni si functii au, daca nu sunt ingradite de un sistem de operare limitat si auto-limitant.

  21. @richard: daca nu ma insel am scris mai sus ca nu am avut si nici nu voi avea vreodata,pt simplul fapt ca nu ma intereseaza,tocmai de asta l-am luat,pt stabilitatea sistemului si recunosc,in mare parte pt facetime,pe care-l folosesc destul de des. Pt nevoile mele,e suficient ce-mi ofera ios-ul,asa inchis si neevadat din inchisoare cum e(si vad ca pt peste 90% din posesorii de idevice-uri e suficient sa-ti iei un telefon pt “basini”.

  22. @Amfetamin: ai facut tu un recensamant al posesorilor de produse Apple, de unde a reiesit ca peste 90% le folosesc pentru “basini”? Misto concluzie…te bazezi pe propriul simt olfactiv, sau….?!

  23. Am avut jb pe un iphone 4s. Acum am ai pe tableta. Dar la noul iphone nu o sa ii fac. Nu prea ma pricep dar si la tableta as vrea sa revin la ios original.
    Pe iphone 4s era stabit.. Chiar foarte stabil. Dar pe tableta e ……

  24. @Khaan : Pai dupa spusele lui @richard cei ce-si iau iphone si nu-i fac jail,il iau doar pt basini.
    Si daca e asa cum scrie zaone ca peste 90% din idevice-uri NU au jailbreak,sunt niscaiva sute de milioane de posesori de iphone-uri basinosi,care si-au luat iphone “doar ca sa vada altii” dupa parerea lui @John.
    @John: de unde ai aflat ca mi-am luat iphone doar ca sa vada altii? M-ai dat de gol acuma,pana acum umblam cu telefonul fara cartela in el si ma plimbam prin mall tinand tel-ul la ureche sa vada lumea ca am IPHONE!!! Ma conectam la wireless-uri moca de prin mall,furam netul de la vecinii mei din blocul de nefamilisti cu wc comun la capatul holului ce nu au avut parolat wireless-ul.Dar mureau toti dusmanii mei de ciuda cand vedeau ca eu am marul muscat pe spate,mama da fericit mai eram! Acum ca m-ai deconspirat va trebui sa nu mananc o saptamana sa-mi pot permite sa-mi iau un prepay cu 5 euro pe el(sper sa-mi ajunga vreun an de zile).

  25. Am iphone 5 am jb si n.am probleme cu el si nici cu autonomia si toata lumea se plange am cumparat ce.mi trebuie din cydia si telefonu functioneaza ok.

  26. Observ ca majoritatea reduc jb la piraterie, ceea ce se numeste ignoranta, care apoi se transforma in high selfesteem, cind ei spun ca au cumparat toate aplicatiile, usor de asociat cu utilizatorul apple de rind. Asadar daca ai o parere buna despre voi nu faceti jb si incercati sa nu ii jigniti pe cei ce fac jb, ei au o parere mai putin buna despre ce poate ios singur:)

  27. Faptul ca e sub 10% e pentru ca marea majoritate habar nu au ce e ala jailbreak, mai ales in romania. Cunosc peste 10 persoane care au iphone si il folosesc doar pentru jocuri si vorbit. Nu stiu sa isi faca backup la el, dar sa mai vorbesc si de jailbreak…

  28. Parfumati cu parfumuri contrafăcute de la marile case de tweak-uri? Vedeți ca in timp poate dauna sănătății pielii Dvs! 🙂