Apple datoreaza 5 milioane de euro statului francez

  Saptamanile trecute compania Apple a fost acuzata ca nu a platit taxe de miliarde de dolari pentru banii detinuti in conturi din afara SUA, iar acum statul francez cere de la Apple 5 milioane de euro drept taxe pentru vanzarea de tablete iPad in anul 2011. Taxa este colectata de catre organizatia SACEM si practic vorbim despre sume de bani pe care trebuie sa le plateasca toti producatorii de dispozitive capabile sa transfere/citeaza/sa foloseasca material protejat prin intermediul legislatiei privind drepturile de autor.

The French association SACEM, which controls royalties paid out to authors, announced this week that Apple failed to pay 5 Million euros in royalties taxes on iPads sold in 2011. To give a bit of a background, the copie privée is a tax in several countries including France & Germany that is applied to all digital devices that can transfer, read, or otherwise make use of copyrighted material. The tax goes to the SACEM, which then takes the lump sum of all the taxes collected and deals them out to authors, creators, producers, actors, etc. accordingly.

  SACEM colecteaza banii datorati pentru aceasta taxa si ii imparte producatorilor de continut digital, iar Apple este cea mai recenta companie care a intrat in vizorul organizatiei. Taxa este aplicata atat in Franta cat si in Germania, deci nu vorbim despre un caz singular si Apple va fi cel mai probabil nevoita sa o plateasca, pentru ca in mod sigur plateste acelasi lucru pentru iPhone-uri sau MacBook-uri.