Orange TV – experienta mea

  De aproximativ doua saptamani de zile utilizez noul Orange TV lansat de catre compania Orange prin luna iunie, acesta fiind primul serviciu de televiziune oferit de catre operatorul de telefonie mobila. Orange Franta, sora mai mare a Orange Romania, ofera servicii de acest gen de ceva vreme si are destui abonati adunati de-a lungul timpului, obiectiv pe care cei de la Orange si l-au propus cu moderatie. Desi deocamdata nu se stie cati abonati au ales serviciul Orange TV, operatorul spera sa adune cateva zeci de mii de clienti pana la sfarsitul acestui an. Avand in vedere ca nu sunt unul dintre bloggerii “buni la toate” care fac review-uri oricarui tip de produse, de la masini de ras la automobile, in cele ce urmeaza va voi detalia experienta mea cu Orange TV, din perspectiva unui simplu client.

  Orange TV este un serviciu DTH, functioneaza cu o antena satelit care trebuie amplasata in exteriorul locuintei voastre, fie la geam/balcon, fie pe bloc, ea trebuind orientata in directia Sud/SE. Aici intervine prima problema, deoarece daca nu aveti geamurile intr-una dintre cele doua directii, va trebui sa cereti permisiunea de a instala antena pe blocul in care locuiti, insa daca aveti locuiti intr-o casa cu sau fara etaj, atunci lucrurile sunt simple. Instalarea antenei dureaza maxim jumatate de ora, daca se face direct la geam, fara mizerie, fara batai de cap.

  Dupa instalare antenei trecem la receiverul care trebuie montat in casa si care are dimensiunile unui XBOX. El trebuie amplasat in preajma televizorului pentru a fi conectat la acesta, prin intermediul sau find afisate toate posturile TV. Dupa o scurta sesiune de configurare si verificare a calitatii semnalului, receiverul preia automat setarile din serverele Orange si este pregatit pentru utilizare. Controlarea receiverului se face cu o telecomanda, probabil venita direct din Franta, avand in vedere ca unele butoane au denumirile inscriptionate in limba franceza.

  Trecand la interfata, pot spune ca imi place modul in care este gandita ea, in principal din cauza faptului ca afiseaza informatii despre emisiunile rulate acum pe posturile TV, dar si despre cele care urmeaza sa fie rulate in viitor. Nu toti cablistii ofera informatii detaliate si corecte despre programul TV, Orange TV o face si comparatia o fac cu Digi TV-ul celor de la RCS & RDS. In ceea ce priveste calitatea, comparatia o fac tot cu ei, Orange TV-ul afisand imagini mult mai clare si mai bune din punct de vedere calitativ, diferenta fiind minora in cazul unei linii digitale, si majora in cazul unei linii analogice.

  Partea si mai buna, este ca veti putea viziona posturile TV HD cu ajutorul receiverului Orange TV, lucru imposibil de realizat cu anumite televizoare pe o conexiune analogica. In cazul meu, conexiunea analogica RCS & RDS afiseaza posturile TV din grila si asta multumita televizorului care le recunoaste, insa daca voi nu le puteati vizualiza cu actualul TV/operator de cablu TV, atunci Orange TV va schimba acest lucru. Mai mult decat atat, cel mai mare pachet al Orange TV, cel cu 95 de canale, are 37 de posturi TV HD, mult mai multe decat la concurenta.

  In cele doua saptamani de utilizare pot spune ca singura data cand am trecut la Digi TV am facut-o obligat de faptul ca meciul Stelei nu il gaseam altundeva decat la Digisport. Cei de la Orange nu retransmit posturile TV ale celor de la RCS & RDS sau Romtelecom, asa ca nu veti avea ocazia de a vedea meciuri din Liga I, sau meciuri din Champions League/Europa League, decat daca Pro TV, Antena 1 sau TVR se vor decide sa le difuzeze, iar acest lucru nu se intampla decat in cazul meciurilor foarte importante.

  In lipsa acestor canale, cei de la Orange TV ofera o gama variata de posturi TV pe care acum le-am vazut pentru prima oara, majoritatea din SUA(Nickelodeon, E! TV, Comedy Central, Fuel TV, Turbo TV, Extreme Sports, Discovery, CBS), insa si cateva din alte tari. Majoritatea acestor posturi sunt HD, iar daca nu sunt marcate corespunzator, transmit totusi imagine de calitate ridicata si credeti-ma ca aveti ce vedea la ele, mai ales la Comedy Central, unul dintre cele mai apreciate canale de comedie din SUA.

  Bun, am vorbit despre televizor, dar oare Orange TV se rezuma doar la atat? Ei bine, nu! Orange TV este disponibil si pe internet, deocamdata doar pe desktop-uri, insa in toamna ar trebui sa fie lansate si aplicatiile pentru terminale mobile. Cu un simplu cont webcare, pe website-ul Orange, si unul inregistrat pe website-ul Orange TV puteti vizualiza online oricare dintre zecile de canale retransmise de catre companie. Accesand interfata website-ului veti putea vizualiza in direct unul dintre cele 29 de posturi pe care Orange vi le pune la dispozitie, dar desigur ca trebuie sa aveti disponibila si o conexiune rapida.

  Separat de TV Online, cei de la Orange ne dau posibilitatea de a vizualiza unul dintre cele 34 de filme disponibile in momentul de fata in videoteca, dar daca dorim putem asculta si muzica. Practic Orange TV este un serviciu complet de streaming online pentru TV, filme si muzica, iar un abonament pentru TV va ofera acces si la facilitatile online, deocamdata doar de pe desktop-uri, insa in viitorul apropiat si de pe terminale mobile.

  Desigur ca nu exista doar lucruri bune la Orange TV si deocamdata am gasit doua puncte negative: primul are legatura cu modul in care se schimba canalele, cate 2 – 3 secunde fiind necesare pentru a trece de la un post la altul, iar cel de-al doilea are legatura cu receiver-ul care nu preia o comanda data prin telecomanda decat daca telecomanda este indreptata direct spre el, iar daca aveti o masa joasa si un pat in fata ei(cum este cazul meu), atunci va trebui sa petreceti mult timp cu mana prin aer pentru a schimba canalele.

  In momentul de fata utilizez abonamentul Universe HD si ca sa fiu sincer, oricine cred ca ar fi multumit de el, mai ales ca ai destule posturi TV prin care sa navighezi pentru a descoperi ceva interesant. In mod normal abonamentul costa 12€ lunar, insa daca suneti abonat Orange puteti beneficia de o reducere de pana la 30%. Cel mai ieftin abonament pentru Orange TV costa doar 5€ lunar, insa beneficiati de exact aceeasi promotie, asa ca puteti ajuneg in situatia de plati numai 14 lei pe luna pentru un abonament TV.

  Mai multe detalii despre Orange TV gasiti pe website-ul Orange, va recomand sa il incercati si va spun doar ca microbistul din mine plateste in continuare abonamentul Digi TV. Pentru alte intrebari/informatii va stau la dispozitie in sectiunea de comentarii.