Prima Pagina Noutati Smartphone-urile pot fi extrem de daunatoare pentru ochi

Smartphone-urile pot fi extrem de daunatoare pentru ochi

  Smartphone-urile au devenit extrem de populare in ultimii ani, atat de populare incat au depasit in vanzari telefoanele mobile clasice si o buna parte din populatia globului detine deja unul. In ciuda popularitatii lor, ele prezinta un risc destul de mare pentru utilizatori, cel putin asta sustine fondatorul unor clinici din Marea Britanie. El sustine ca utilizarea frecventa a smartphone-ului poate genera miopie in randul utilizatorilor, el afirmand ca numarul persoanelor care sufera de miopie a crescut simtitor in ultimii ani in regat.

Rates of short sightedness among young people have soared because of smartphones, a leading laser eye surgeon has claimed. David Allamby, Founder of Focus Clinics, says there has been a 35 per cent increase in the number of people with advancing myopia (short sightedness) since the launch of smartphones in 1997. New research found that the average smartphone user holds the handset 30 cm from their face – with some people holding it just 18cm away – compared to newspapers and books, which are held 40cm away from the eyes. 

  Conform unor studii recente, utilizatorii de smartphone-uri isi tin dispozitivele la 30 de cm de fata in timpul utilizarii, unii tinandu-le chiar si la 18 cm, iar acest lucru tine active genele care genereaza miopia. Utilizarea frecventa la distante atat de mici fata de globul ocular poate genera probleme de vedere care necesita operatii scumpe sau cumpararea de ochelari, insa problemele ar putea ramane permanente. Desigur ca solutia este renuntarea la utilizarea frecventa, insa nimeni nu va lua act de ea.

 • badvaliboy

  Sincer si eu folosesc destul de frecvent telefonul (fb ,jocuri, idevice 😉 ) si chiar am intampinat de cateva ori problema sa nu vad scrisul decat cu luminozitate maxima dar asta in conditiile in care sunt putin obosit..sa fie oare o problema ?! Voi ce credeti ?

 • valeriu9

  …..daca apare un articol ca afecteaza ficatul !……o sa va doara……:)))………te doare mintea cu articole de genu..!!!!

 • icetkk

  “lucru tine active genele care genereaza miopia”
  AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAhahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahah!

 • sori

  Solutia este un ecran mai mare decat cel “perfect” de 3,5″ sau 4″ .

 • Sherman

  Glumiti voi! O sa ne crape ochii de la Porcariile astea de telefoane indispensabile care creaza dependenta si in care ne holbam in fiecare zi. Este adevarata informatia. Eu nu as lua in deras aceste lucruri!

 • Claudiu Daniel

  O sa vedeti voi mai ales cei mai mici!! Si daca citim foarte mult si la lumina artificiala si insuficienta patim la fel ! Cine aude sa ia aminte cine nu…

 • ibobia

  Vederea clara la distanta se obtine cu muschii oculari relaxati, deci fara efort, in mod natural am putea spune. Pentru aproape, muschii globilor oculari se contracta, deci fac un efort, mai mare pentru foarte aproape. Capabilitatea de a face acest efort scade treptat si de aceea, se pare, pe la vreo 45 de ani, incepe sa apara prezbitismul si suntem nevoiti sa punem ochelari pentru citit, caci muschii oculari nu mai reusesc, prin contractie, sa ne furnizeze dipotriile suplimentare necesare vederii clare de aproape. Asta se cam intampla, cu unele variatii, la toata lumea.
  Se poate specula (am putea spune justificat) ca utilizarea mai mult timp a vederii de aproape si foarte de aproape, caci asta ne obliga sa facem smartphon-urile prin captarea indelungata a interesului asupra unor detalii cu totul neuzuale in viata de zi cu zi, sa influenteze masura in care muschii ocularii “obosesc” in timp. Bineinteles ca lucrurile sunt de fapt mai complicate si mai intervin si alti factori.
  Poate chiar utilizarea mai pronuntata sa determine intarzierea aparitiei prezbitismului, cine stie?
  Numai studiile sistematice pot sa separe adevarul de speculatie.