Prima Pagina Microsoft Microsoft achizitioneaza divizia de terminale mobile si servicii a Nokia pentru suma...

Microsoft achizitioneaza divizia de terminale mobile si servicii a Nokia pentru suma de 7.2 miliarde de dolari

  In cursul noptii trecute compania Microsoft a anuntat oficial incheierea unui acord privind achizitionarea diviziilor de terminale mobile si servicii a companiei finlandeze Nokia. Achizitia va aduce 7.17 miliarde de dolari in conturile celor de la Nokia, care vor iesi din categoria producatorilor de terminale mobile, 32.000 de angajati urmand a fi transferati catre compania Microsoft. Acordul include licentierea unor brevete ale Nokia si oferirea de acces catre sistemele de geolocalizare ale companiei, insa cei de la Microsoft au licentiat inclusiv brandul Nokia pentru a il utiliza in smartphone-urile ce urmeaza sa fie lansate pe piata.

Building on the partnership with Nokia announced in February 2011 and the increasing success of Nokia’s Lumia smartphones, Microsoft aims to accelerate the growth of its share and profit in mobile devices through faster innovation, increased synergies, and unified branding and marketing. For Nokia, this transaction is expected to be significantly accretive to earnings, strengthen its financial position, and provide a solid basis for future investment in its continuing businesses. 

“It’s a bold step into the future – a win-win for employees, shareholders and consumers of both companies. Bringing these great teams together will accelerate Microsoft’s share and profits in phones, and strengthen the overall opportunities for both Microsoft and our partners across our entire family of devices and services,” said Steve Ballmer, Microsoft chief executive officer. “In addition to their innovation and strength in phones at all price points, Nokia brings proven capability and talent in critical areas such as hardware design and engineering, supply chain and manufacturing management, and hardware sales, marketing and distribution.”

  Brandurile Lumia si Asha sunt acum detinute de catre compania Microsoft, care va cauta sa profite de experienta angajatilor Nokia pentru a isi intari pozitia pe piata terminalelor mobile. In ciuda acestei achizitii, cei de la Microsoft sustin ca vor continua sa colaboreze cu acelasi entuziasm cu partenerii care produc smartphone-uri Windows Phone, insa sigur exista multi nemultumiti. Practic prin aceasta achizitie Microsoft si-a inclus in portofoliu o divizie care sa produca smartpone-uri, iar acum va incerca sa imite strategia celor de la Apple care optimizeaza iOS-ul special pentru fiecare iDevice.

  Nokia va ramane cu restul diviziilor care probabil vor mentine compania activa, insa e greu de spus cat de profitabil va mai fi business-ul finlandezilor.

 • Rumburak Popescu

  RIP Nokia .

 • Laurentiu

  Nice; pacat numai ca e vorba de Microsoft – o firma fara balls in a face miscari indraznete . Sau , poate cu plecarea lui Ballmer s-or schimba si ei ?

 • Madmaxady

  Acum o sa fie concurenta si mai mare si lucrul acesta este benefic pentru dezvoltarea telefoanelor mobile.

 • Rumburak Popescu

  Un nou Motorola ?

 • real

  miscarea asta am preconizato anul trecut
  nu ma mira nimic
  dar nu cred ca microsoft o sa dea lovitura
  om trai si vom vedea

 • Seby

  Eu totusi cred ca este bine.

 • Jack

  Cred ca de abia de acum WP va putea fi luat in considerare! Microsoft are forta, are resurse si are si… hardware – teoretic ar trebui sa iasa ceva bun. Mai devreme de un an nu cred ca se va vedea ceva concret (adica 100% Microsoft) cu toate ca “miscarea” asta e planuita de mai mult timp, doar nu se fac achizitii de genul asta intr-o saptamna. Eu, personal, cred ca o sa iasa bine mai ales acum ca Microsoft e in aceeasi barca cu Apple (hardware/software) si daca n-ar ajunge macar la jumatatea lui Apple (la divizia de telefoane ma refer si la cota de piata pentru ca are de unde) achizitia asta nu si-ar dovedi rostul.
  Cum spunea si cineva mai sus… RIP Nokia!

 • Basesku

  Pe stirile protv e numai ieftina:5 mld

 • Chatagra

  Acum se explica miscarile din ultimul timp ..steve ballmer urmeaza sa se retraga si sa ii cedeze locul de CEO lui stephen elop ca recompensa pt deciziile sale briliante care au dus la vanzarea Nokia .. Rip Nokia 1871 – 2013..

 • Julius

  O veste trista de la prima ora.Am fost fan Nokia cind au aparut primele telefoane mobile la noi in tara.Ce telefoane bune mai erau!Au gresit ca nu au implementat Android in telefoanele lor.Pacat!

 • Rumburak Popescu

  Elop a fost calul troian care a sapat la fundatia Nokiei pana ce aceasta s-a prabusit …
  Cateva miliarde de dolari pentru compania care era candva no1 e ridicol . Va reamintesc ca Apple face acei bani ca profit intr-o luna jumate …

 • anonimm

  Pana sa-mi iau primul iPhone (3gs),am avut doar telefoane NOKIA,adica din anul 1999 pana in 2009,si schimbam cam 3-4 modele pe an.Asa se intampla cand ai oameni incapabili la conducere,oameni fara viziune.Era usor de anticipat ce o sa se intample. RIP NOKIA!

 • Claudiu Daniel

  Numai cantati prohodul ca doar trece de un propietar la altul .. caci nici inainte nu mai era a finlandezilor ci doar 10% restul apartinea restului lumii ! Deci pe noi nu ne incanta intr un fel sau altul !
  Important sa reajunga sa produca produse de calitate si competitive !
  Bun revenit !

 • claudiu91

  Microsoft a distrus o mare parte din Nokia in ultimii ani si acum s-au decis sa o omoare… Urat!