Innovation Labs – Orange si Microsoft sustin proiectele de tehnologie ale tinerilor romani (Video)

[vimeo 62325659 w=580&h=370]

  Innovation Labs este un proiect aflat la cea de-a doua editie, Orange Romania si Microsoft Romania incercand sa ajute tinerii romani sa dezvolte proiecte tehnologice viabile in Romania folosind resurse locale si nu numai. In cursul weekend-ului trecut a avut loc prima etapa a hackathon-ului Innovation Labs 2.0 in cadrul Bibliotecii Universitatii Politehnice din Bucuresti, acolo 50 de echipe de studenti prezentand diverse proiecte tehnologice in fata unei audiente formate din presa, juriul competitiei, dar si potentiali investitori interesati de sustinerea unui proiect tehnologic romanesc de succes.

  Avand ocazia de a participa la eveniment nu pot decat sa ma spun ca ma bucur sa vad ca in Romania companiile precum Orange sustin inovatia tinerilor talentati din facultatile noastre, iar evenimente tehnologice de acest gen ar trebui organizate mult mai des. Practic peste 150 de tineri pasionati de antreprenoriat au fost prezenti la Innovation Labs in cadrul celor 50 de echipe care si-au prezentat ideile, 30 dintre ele fiind alese pentru dezvoltare de catre juriu si cei prezenti la sesiunea de prezentare a ideilor, studentii petrecand 24 de ore pentru a-si dezvolta prima faza a proiectului si a o prezenta juriului.

[vimeo 64705697 w=580&h=370]

  Printre cele 30 de idei alese in prima runda in cursul zilei de sambata se numara :

  • o aplicatie care ofera soferilor posibilitatea de a comunica intre ei cand circula pe drumurile Romaniei;
  • o aplicatie care ajuta bolnavii sa isi ia medicamentele la timp;
  • o aplicatie care simplifica munca de cautare a unui apartament pentru inchiriere;
  • o aplicatie care te ajuta sa gatesti mult mai usor cu retete disponibile pe un terminal mobil, ea oferindu-ti optiunea de a forta terminalul sa-ti recite reteta si diverse parti ale sale;
  • o aplicatie care te ajuta sa-ti indeplinesti obiectivele importante din viata cu ajutorul prietenilor din jurul tau, si multe altele.

  Din cele 30 de idei, 16 vor participa la runda urmatoare, tinerii trebuind sa isi dezvolte proiectul pana atunci, juriul urmand a face o noua selectie in luna aprilie. Ca sa fiu sincer, am fost placut impresionat de majoritatea echipelor care au prezentat idei in cursul zilei de sambata, desi timpul de prezentare de doar 1 minut nu a fost chiar atat de ideal. Chiar daca nu toata lumea a fost pe deplin pregatita pentru a-si sustine o idee in fata unui public si a unui juriu dur, tinerii romani au idei interesante, majoritatea dintre ele rezumandu-se la aplicatii pentru terminale mobile, un mediu extrem de popular in momentul de fata.

  Innovation Labs 2.0 se desfasoara pe parcursul a 3 luni de zile, pe datele de 8 si 9 martie avand loc un hackathon similar la Cluj Napoca, studentii interesati putandu-se inregistra pana pe data de 6 martie aici pentru a participa cu idei inovatoare. Dupa hackathon-ul din Cluj urmeaza doua luni in care tinerii isi vor dezvolta proiectele indrumati de catre cei mai cunoscuti antreprenori, profesionisti din zona de tehnologie si lideri din industrie, totul culminand cu o prezentare ce va avea loc in luna mai.

  Avand ocazia de  vizita Sillicon Valley, cu ajutorul Orange Romania, in 2012 si de a discuta cu oameni care dezvolta produse de succes si atrag atentia unor investitori de top din SUA, nu pot decat sa ma bucur ca in Romania exista tineri cu potential asemanator care pusi in fata unor investitori potenti ar putea dezvolta viitoarele produse ce ar putea schimba lumea. Sper ca Orange sa reuseasca sa-si extinda programul de sustinere a antreprenorilor romani si sper ca intr-un viitor nu foarte indepartat sa existe in Romania si un Orange Labs dedicat sustinerii startup-urilor.