Orange 4G – cat de rapida este reteaua?

  Acum mai bine de o saptamana de zile Orange, Cosmote si Vodafone au crescut vitezele de navigare pe internet folosind o retea 4G, Orange fiind singurul operator care a si extins acoperirea 4G, fiind in momentul de fata operatorul de telefonie mobila cu cea mai extinsa retea 4G din tara. Daca va intrebati cat de rapida este aceasta noua retea, ei bine teoretic reteaua permite navigarea pe internet la viteze 4G de pana la 150 Mbps, viteza reala raportata de catre Orange fiind de pana la 80 Mbps daca aveti optiunea Superfast 4G activa.

  Avand ocazia de a testa noua retea 4G prin amabilitatea celor de la Orange, am reusit sa ating in Suceava viteza maxima de 134 Mbps pentru download si 24 Mbps pentru upload. In cazul download-ului m-am apropiat la 16 Mbps de viteza maxima oferita de catre operator, iar in cazul vitezei de upload la 6 Mbps de viteza maxima permisa de catre retea. Testul a fost facut in orasul Suceava, iar viteza obstinuta este cu aproximativ 40 Mbps mai mare decat cea atinsa in diverse zone din Bucuresti, capitala avand totusi mai multe terminale 4G active in retea.

  Acest lucru a generat practic rezultate mult mai bune in provincie decat in capitala si in diverse orase din tara utilizatorii au reusit sa treaca de bariera de 100 Mbps pentru download in reteaua 4G a celor de la Orange. In ciuda acestor rezultate cat se poate de bune, pe masura ce reteaua va deveni din ce in ce mai aglomerata vitezele vor scadea pe masura, iar intr-un an ma astept ca in Bucuresti viteza maxima sa fie de aproximativ 60 Mbps in cele mai bune conditii. Acestea fiind spuse, nu uitati ca Orange va ofera 1 GB de internet gratuit pentru a testa noua retea 4G si aici puteti afla cum il puteti obtine.

  Testele au fost facute folosind iPad Air si Samsung Galaxy S5. Voi ce rezultate ati obtinut in testele 4G facute cu operatorii vostri?