iPhone 6 – plati mobile prin NFC in Romania

iPhone 6 NFC - iDevice.ro

  In ultimele zile au aparut numeroase zvonuri care ne asigura ca iPhone 6 va avea chip NFC integrat si ca in iOS 8 Apple va implementa un sistem de plati mobile controlat in parte prin Touch ID. Am aflat ieri si astazi ca Apple a incheiat parteneriate cu American Express, MasterCard si acum cateva luni de zile aflasem de VISA, deci vorbim despre cei mai mari procesatori de plati de pe glob care sustin noul sistem de plati mobile prin iPhone 6.

  Desi Apple se pregateste sa faca o mica revolutie in ceea ce priveste efectuarea de plati mobile folosind terminale mobile, din pacate vorbim despre primi pasi facuti doar in SUA si in alte tari importante de pe glob. Din pacate nu este suficient ca procesatorii de plati sa adere la acest sistem, Apple trebuind sa convinga si mari retaileri sa foloseasca POS-uri NFC pentru a permite autorizarea de plati folosind acest sistem nou.

  In aceasta idee, in Romania exista sanse minime ca posibilul sistem de plati mobile al iPhone 6 sa fie util in vreo forma sau alta, chiar daca el are sustinerea VISA si MasterCard. In Romania banci precum ING ofera solutii de plata mobila cu ajutorul unor carcase NFC speciale, POS-uri care accepta plati exista, insa reticenta romanilor de a folosi aceste sisteme este un prim impediment in adoptarea lor la scara larga.

  Introducerea card-urilor contactless este un prim pas bun in aceasta directie, insa oamenii trebuie convinsi intai sa isi foloseasca aceste carduri pentru plati, pentru ca mai apoi sa o faca folosindu-si propriul smartphone. Desi eforturile bancilor de a impune utilizarea acestui tip de sisteme trebuie laudat, eu cred ca va trece mult timp pana cand in tara noastra vom putea efectua plati mobile folosind un iPhone 6, asta in ciuda faptului ca, carcasele precum cele de la ING ofera aceasta optiune deja pentru alte terminale existente.

  Problema si mai mare va fi ca Apple va trebui sa incheie, prin VISA/MasterCard, sau de una singura acorduri cu bancile romanesti pentru a permite efectuarea de plati mobile prin iPhone 6, iar acest lucru nu se va intampla prea curand. Daca mai luam in calcul si faptul ca trebuie extinsa extrem de mult reteaua de POS-uri compatibile cu acest gen de sisteme, atunci lucrurile se complica si mai mult.

  Acestea fiind spuse, voi ati fi dispusi sa efectuati plati mobile la magazine cu iPhone 6, sau orice alt terminal, daca ati avea la indemana o solutie simpla pentru a face acest lucru ?