Prima Pagina Apple iPhone 6 – plati mobile prin NFC in Romania

iPhone 6 – plati mobile prin NFC in Romania

iPhone 6 NFC - iDevice.ro

  In ultimele zile au aparut numeroase zvonuri care ne asigura ca iPhone 6 va avea chip NFC integrat si ca in iOS 8 Apple va implementa un sistem de plati mobile controlat in parte prin Touch ID. Am aflat ieri si astazi ca Apple a incheiat parteneriate cu American Express, MasterCard si acum cateva luni de zile aflasem de VISA, deci vorbim despre cei mai mari procesatori de plati de pe glob care sustin noul sistem de plati mobile prin iPhone 6.

  Desi Apple se pregateste sa faca o mica revolutie in ceea ce priveste efectuarea de plati mobile folosind terminale mobile, din pacate vorbim despre primi pasi facuti doar in SUA si in alte tari importante de pe glob. Din pacate nu este suficient ca procesatorii de plati sa adere la acest sistem, Apple trebuind sa convinga si mari retaileri sa foloseasca POS-uri NFC pentru a permite autorizarea de plati folosind acest sistem nou.

  In aceasta idee, in Romania exista sanse minime ca posibilul sistem de plati mobile al iPhone 6 sa fie util in vreo forma sau alta, chiar daca el are sustinerea VISA si MasterCard. In Romania banci precum ING ofera solutii de plata mobila cu ajutorul unor carcase NFC speciale, POS-uri care accepta plati exista, insa reticenta romanilor de a folosi aceste sisteme este un prim impediment in adoptarea lor la scara larga.

  Introducerea card-urilor contactless este un prim pas bun in aceasta directie, insa oamenii trebuie convinsi intai sa isi foloseasca aceste carduri pentru plati, pentru ca mai apoi sa o faca folosindu-si propriul smartphone. Desi eforturile bancilor de a impune utilizarea acestui tip de sisteme trebuie laudat, eu cred ca va trece mult timp pana cand in tara noastra vom putea efectua plati mobile folosind un iPhone 6, asta in ciuda faptului ca, carcasele precum cele de la ING ofera aceasta optiune deja pentru alte terminale existente.

  Problema si mai mare va fi ca Apple va trebui sa incheie, prin VISA/MasterCard, sau de una singura acorduri cu bancile romanesti pentru a permite efectuarea de plati mobile prin iPhone 6, iar acest lucru nu se va intampla prea curand. Daca mai luam in calcul si faptul ca trebuie extinsa extrem de mult reteaua de POS-uri compatibile cu acest gen de sisteme, atunci lucrurile se complica si mai mult.

  Acestea fiind spuse, voi ati fi dispusi sa efectuati plati mobile la magazine cu iPhone 6, sau orice alt terminal, daca ati avea la indemana o solutie simpla pentru a face acest lucru ?

 • Bit

  Da

 • szilard

  Da

 • seba

  Da

 • KlaudiNhO

  E normal … cardul nu il tin la mine non stop

 • Lich991

  Normal!

 • Tenou

  In Franta aproape peste tot sunt POS-uri NFC si cei de la casa stiu si cum functioneaza. In Romania sunt in cateva locuri dar nu sunt conectate.

 • CLAUDIU DANIEL

  Nu pana cand bateria nu va tine mai mult! E o chestiune de siguranta , viabilitate , comoditate, costuri pe termen lung! Sa vedem cat ne costa acest”moft”!:) caci stim prea bine ca nimic nu e gratis

 • Mihai

  Eu folosesc deja acest sistem cu un iPhone 4s si ING Pay. Cu siguranță il voi folosi cu iPhone 6 in momentul in care acest lucru va fi posibil.

 • RaduD

  da

 • rundown

  zao bine ai punctat cu reticenta romanilor care din pacate vine atat din partea comerciantilor cat si a clientilor. Daca s-ar adopta la scara larga sistemul in locul clasicelor plati cu cardul, poate romanasul ar prinde incredere. Oricum nici nu se investeste deloc in mediatizare, promovare etc. Ramane doar o optiune …

 • rundown

  vorba unui stimabil de mai sus … daca exista aceste pos-uri atunci ele nu-s functionale/conectate (ex: farmaciile Sensiblu din Timisoara )

 • CLAUDIU DANIEL

  Cred ca va fi un sistem alternativ ca si cardurile care vor exista in paralel . Cum nici banii(lichizi) nu au disparut cand au aparut cardurile ! Cei doi principali “actori” depind de al treilea pt a avea succes deci depinde de primi doi !

 • Ionel CRACIUNEL

  Benzinariile toate au deja POS “contactless”. si multe magazine mari Grupul Zara Metro IKEA CORA asa ca mai moale cu Romania nu stie Romania e de rahat si alte lamentari! Noi vb de plati cu telefonul mobil iar cf. ultimului recensamant peste 40% din populatia tarii nu are acces la apa filtrata. Dar in schimb avem cel mai rapid internet din europa, asa ca Romania are si bune si rele!

 • Andrei

  @Ionel CRACIUNEL, Romania e de rahat, grupul Zara, Metro, Ikea, Cora, nu sunt romanesti, d’aia au POS(fie el sau nu contactless).
  Spune mi si mie o institutie a statului Roman care are POS!
  Am vrut sa platesc la ANAF cu cardul si ce crezi, nu au POS, nici macar cont in dolari/euro, musai sa te duci cu punga de bani sa platesti taxe!
  Pana si curvele au POS, mai putin institutiile statului de rahat!!!

 • Razvan

  Deși folosesc sistemul de ceva timp, comerciantii încă fac ochii mari când spun ca vreau sa fac plata contactless. Cei mai mulți afirma ca nimeni nu a mai solicitat așa ceva, unii spun ca nici nu știu cum funcționează, deși au POS-ul pe tejghea de ani buni. Nu ii cred, invariabil ma enervez. Sper sa avasam…

 • @Andrei: ANAF-ul permite plata prin ordin de plata.