Prima Pagina Apple Apple câștigă un procent colosal din profitul industriei producătorilor de telefoane mobile

Apple câștigă un procent colosal din profitul industriei producătorilor de telefoane mobile

  În Q3 2014 compania Apple a câștigat zeci de miliarde bune de dolari din vânzarea de terminale iPhone, aproape 40 de milioane de unități ale acestor produse fiind comercializate în lumea întreaga în doar 90 de zile. Dacă vă întrebați ce profit a încasat compania Apple de pe urma produselor sale, ei bine un analist american susține că 86% din profitul producătorilor de telefoane mobile a intrat în conturile companiei Apple, dar probabil nimeni nu este chiar atat de surprins.

  18% din acest profit a ajuns la cei de la Samsung, restul producătorilor pierzând bani sau reușind doar să își acopere cheltuielile, calculele fiind făcute pentru a lua în vedere pierderele companiilor Motorola, Microsoft și nu numai. Deși profitul Apple este colosal, partea interesantă aici este că Samsung are cea mai mică parte înregistrată într-un trimestru fiscal din 2011 și până în prezent, dar știam deja că profitul Samsung a scăzut extrem de mult în acest an.

  Practic Apple continuă să crească în ciuda eforturilor competitoarelor sale de a o opri, iar iPhone 6 și iPhone 6 Plus au fost principalele motoare de creștere în Q3 2014, desi ele au apărut pe piață cu doar aproape două săptămâni de zile înaintea încheierii trimestrului fiscal.

 • Razvan

  86% Apple 18% Samsung = 104% din 100% profit… Buna treaba !!!

 • Mai citeste ca sa te dumiresti.

 • unu

  @ Razvan, este corect… 100% – 104% = -4% pierdere pe industrie. Inseamna ca restul producatorilor au inregistrat o pierdere cumulata de 4%.

 • mircea

  E logic doar daca ne referim la profitul de 86%. Articolul american e gresit sau nu stiu. Nu poti inregistra profit daca ai pierdere.
  1. Incasari totale ( probabil la asta se referea analistul american) = nr fix. Profit = incasari totale – (cheltuieli datorii), iar un nr fix.
  2. Procentul din incasarile totale nu poate sa depaseasca 100%, e ca si cum bagi si incasari previzionate( lucru incorect dpdv economic in analiza).
  3. Chiar daca analistul american a folosit cota de piata ca si indicator sau rata profitului, in analiza nu are cum cumulat sa-ti dea peste 100%, pt ca ne referim la un numar exact intreg, astia de la finante nu accepta statistici si declaratii date in numerele complexe :)))
  Deci afirmatia analistului american are sens daca ne referim la profitul celor de la apple ca si indicator de referinta iar astfel samsung a reusit 18% din cei 86% facuti de apple.
  O zi buna!

 • unu

  @Mircea, dupa limbajul pe care il folosesti, e clar ca nu esti analist financiar. Ai scris mult, fara sa sintetizezi esenta, si ai mai si gresit in rationament. Aici se scrie despre profit, care este diferit fata de incasari. Daca esti student la studii economice, reciteste lectiile de cash-flow.
  Profit = venituri – cheltuieli, iar tu amesteci alandala incasarile cu cheltuielile; ceea ce scrii tu este Cash disponibil = incasari – plati.

  Citeste ceea ce scrie in articolul original:
  “Still, Apple and Samsung combined for more than 100 percent of the industry’s total profits, because competitors such as Motorola and Microsoft actually lost share.”

  Este asa cum am scris eu, si anume faptul ca Apple si Samsung au totalizat 104% din totalul profitului pe industrie, deoarece competitorii au inregistrat pierdere, de -4%.
  Ceea ce a scris zaone este foarte corect.

 • @unu: Din punct de vedere logic suna stupid sa iei mai mult decât teoretic există. Ceea ce au investit alții si au pierdut nu a intrat in buzunarul Apple sau Samsung, dar ma rog.

 • mircea

  @unu, cred ca trebuie sa recitesti ce am scris. Nu imi dau cu parerea despre studiile tale, dar vezi ca te cam faci de ras, cum poti sa iei in calcul profit inexistent? Poate mai trebuie sa trec pe la scoala, cine stie. Io nu am corectat ce a zis zaoane, ci americanu ala “destept”.