Apple este vinovata pentru preturile mari la serviciile de telefonie mobila

Apple cash

  Apple este principala vinovata pentru preturile mari platite pe telefoanele mobile, dar si pe serviciile de telefonie mobila asociate acestora, sau cel putin asta incearca sa ne sugereze autoritatile unui stat care investigheaza compania. Saptamana trecuta v-am spus ca autoritatile canadiene investigheaza Apple pentru incalcarea legislatiei antitrust prin contractele incheiate cu operatorii de telefonie mobila locali, iar astazi avem primele rezultate preliminare ale investigatiei.

Canadian consumers may have ended up paying higher prices for cellphones and wireless services because of contracts between Apple Inc’s Canadian unit and domestic carriers, the Canadian Competition Bureau said in a court filing this week. The iPhone has given Apple extraordinary bargaining power with mobile carriers around the world, and the Canadian watchdog wants to know if it used that leverage to force domestic operators to sell rival devices at a higher price than they otherwise would have.

  Conform autoritatilor canadiene, multumita popularitatii terminalelor iPhone compania Apple ar fi fortat operatorii de telefonie mobila parteneri sa vanda temrinale concurente la preturi mai mari decat alte magazine canadiene. Se pare ca prin contractele restrictive, Apple a impus nu doar cantitati minine de produse comandate pentru vanzare si un numar de terminale pe care operatorii se obligau sa il vanda intr-un termen predeterminat, ci si cresterea preturilor produselor concurente.

  Autoritatile canadiene cer acum unei instante locale sa emita un ordin judecatoresc prin care sa i se ofere acces la contractele dintre Apple si operatori, scopul lor fiind de a afla daca: Apple a descurajat oferirea de subventii pentru terminale concurente, a descurajat vanzarea de terminale concurente, a incurajat cresterea preturilor serviciilor de telefonie mobila pentru servicii concurente, a descurajat concurenta dintre producatorii de smartphone-uri.

  Ca sa fiu sincer, ma astept ca in final sa se dovedeasca faptul ca Apple a stat la baza unor actiuni de acest gen pentru ca niciunul dintre reprezentantii operatorilor din Romania cu care am vorbit nu a avut cuvinte de lauda la adresa Apple sau a contractelor care le sunt impuse.