Apple este investigata pentru concurenta neloiala in contractele impuse operatorilor de telefonie mobila

Apple investigatie concurenta neloiala

  Apple este singurul producator de terminale mobile care le impune operatorilor de telefonie mobila conditiile in care pot sa vanda smartphone-uri, iar modul sau de a face business este acum investigat pentru posibila concurenta neloiala. Autoritatea canadiana pentru concurenta investigheaza contractele incheiate intre Apple si operatorii de telefonie mobila locali dupa ce surse neidentificate au reclamat neregulile existente in documentele impuse de catre cei din Cupertino pentru semnare.

Canada’s Competition Bureau is investigating allegations that Apple Inc’s Canadian unit used anti-competitive clauses in contracts with domestic wireless carriers, the watchdog said on Thursday. The bureau said no wrongdoing by Apple’s Canadian arm has been found so far, without stating who made the allegations. An Apple spokeswoman was not immediately available for comment. The bureau this week sought a court order to compel Apple to turn over records relating to the ongoing investigation.

  Conform acestei surse neidentificate, contractele incheiate intre Apple si operatorii de telefonie mobila din Canada contin prevederi care contravin legislatiei concurentei loiale, dar desigur ca deocamdata nu exista dovezi care sa sustina acuzatiile. In aceasta idee, Biroul pentru Concurenta din Canada a initiat un proces prin care ii cere unei instante locale sa impuna printr-un ordin judecatoresc operatorilor sau companiei Apple sa furnizeze copii ale contractelor pentru examinare.

  Daca se va descoperi ca Apple a incalcat intr-adevar legislatia concurentei loiale prin contractele impuse operatorilor de telefonie mobila, atunci autoritatile antitrust ar putea amenda compania americana. Din pacate strategia celor de la Apple nu se limiteaza doar la Canada sau SUA, unde are deja deschis un proces similar, ea fiind practicata peste tot in lume, inclusiv in Romania, si operatorii de telefonie mobila sunt departe de a fi multumiti de conditiile impuse de catre cei din Cupertino.