iDevice.ro mini review – internetul 4G+ la Orange Romania

Testand internetul 4G+ al Orange Romania am avut placerea de a descoperi ca pe un terminal mobil poti obtine viteze de navigare pe internet mai mari decat cele ale conexiunilor fizice.

4G+ Orange Romania

  In toamna anului trecut operatorul de telefonie mobila Orange Romania lansa oficial reteua 4G+ in tara noastra, oferind internet cu viteze de pana la 300 Mbps pentru clienti. Un numar limitat de terminale Android este compatibil deocamdata cu reteaua de mare viteza a operatorului, iar eu am avut ocazia de a folosi un Samsung Galaxy Alpha pentru a testa vitezele de navigare din Bucuresti.

  Reteaua 4G+ a Orange Romania este disponibila in 6 orase din tara: Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Galati, Iasi si Timișsoara, dar din pacate acoperirea nu este totala pentru ele. In Bucuresti, de exemplu, doar anumite zone au acoperire 4G+ in reteaua Orange si daca se intampla sa va aflati in mers, veti avea dificultati in a obtine viteze grozave.

   In testele facute in diverse zone din Bucuresti pentru reteaua 4G+ am obtinut viteze de pana la 200 Mbps pentru download si 30 Mbps pentru upload, maximul fiind atins in zona Aviatorilor. Daca upload-ul este limitat la 30 Mbps, download-ul teoretic ar trebui sa ajunga pana la 300 Mbps, insa acest lucru nu s-a intamplat si in general viteze au fost duble fata de cele 4G.

4G+ Orange Romania 1

  Daca navigati pe internet in reteaua 4G a Orange Romania veti obtine viteze de navigare de 50 – 70 Mbps, in medie, insa in cazul 4G+ vitezele sunt mai mult decat duble, intre 120 Mbps – 150 Mbps. Chiar daca ele sunt departe de cei 300 Mbps promisi, vorbim totusi despre o viteza de navigare pe internet ce excede vitezele conexiunilor fizice.

  Timpii de raspuns sunt la fel de buni precum in cazul conexiunilor 4G si teoretic ar trebui sa va permita sa jucati jocuri online fara probleme, daca va aflati intr-o zona cu o conexiune buna. Partea si mai buna este ca acoperirea 4G+ exista inclusiv in interiorul cladirilor, de fapt viteza maxima prezentata anterior a fost obtinuta intr-o cladire si nu sub cerul liber.

4G+ Orange Romania 2

  Ca sa fiu sincer sunt placut impresionat de felul in care functioneaza reteua 4G+ a Orange Romania si nu ma asteptam sa am rezultate atat de bune, mai ales in cladiri. Reteaua 4G are viteze mai slabe in interiorul cladirilor decat in interiorul lor, insa in cazul 4G+ lucrurile sunt diferite si asta dovedeste faptul ca utilizarea unui stick de internet 4G+ va va oferi o experienta buna.

  Daca sunteti interesati sa testati vitezele 4G+ a celor de la Orange Romania, atunci puteti vizita magazinele din Baneasa sau Piata Victoriei, iar daca aveti un terminal Android, atunci puteti cumpara un abonament potrivit.