Bateristul Pink Floyd acuza Apple de declinul vanzarilor de albume muzicale

Nick Mason

  Nick Mason este bateristul Pink Floyd si daca numele nu vi se pare cunoscut, atunci poate ceea ce va spune el va fi interesant pentru multi dintre voi. Intr-un interviu acordat celor de la GQ Magazine, Mason a afirmat ca Apple este vinovata pentru scaderea vanzarilor de muzica si de devalorizarea muzicii, afirmand ca iTunes este un produs depasit.

  Aceste afirmatii au la baza esecul companiei Apple de a le oferi celor de la U2 o lansare de succes pentru albumul lansat in toamna acestui an. Dupa cum prea bine stiti deja, Apple a cumparat de la U2 dreptul de a distribui gratuit si exclusiv albumul trupei prin intermediul iTunes Store, insa compania a preincarcat automat albumul in conturile utilizatorilor, generand un imens scandal.

Let me be completely clear about my position: if Apple had come to me and said, ‘Nick, we want to release your album in exchange for £50m’, I couldn’t have thought of a better idea. Radiohead did something similar a few years ago [2008’s In Rainbows], and it worked. But this has backfired. It’s made everyone think again about how they want their music delivered, given or sold.

  Mason vede aceasta actiune a Apple ca un esec al unei incercari de a schimba mentalitatea oamenilor vis-a-vis de muzica si banii cheltuiti pentru ea. El spune ca actiunile celor de la Apple au dus la o devalorizare a muzicii, U2 neavand ceva de castigat de pe urma intregului scandal iscat.

  Mason sustine in acelasi timp ca iTunes este un produs depasit si ca serviciile precum Spotify reprezinta viitorul, desi ele au nevoie de mai multi utilizatori care sa le sustina financiar. Ceea ce spune Mason este partial adevarat si Apple stie ca ideea sa nu a fost executata asa cum trebuie pentru a avea succes, insa declinul muzicii nu poate fi direct atribuit Apple.