Iata ce structura au primele procesoare cu 10 nuclee pentru terminale mobile

MediaTek MT6797 Helio X20 procesor 10 nuclee

Saptamana trecuta v-am spus ca MediaTek a anuntat aparitia chip-ului MT6797 Helio X20 in care este inclus si primul procesor 10 nuclee menit sa ajunga in terminalele mobile din lumea intreaga, iar in imaginea de mai sus aveti si o descriere a structurii interne a produsului conceput de catre chinezi pentru producatorii de smartphone-uri sau tablete.

Pentru ca vorbim despre un chip cu 10 nuclee, chip-ul MT6797 Helio X20 ascunde in interiorul sau doua nuclee ARM Cortex-A72 tactate la 2.5 GHz, patru nuclee Cortex A-53 tactate la 2 GHz si patru nuclee A-53 tactate la 1.4 GHz, toate functionand in tandem pentru a oferi performante cu pana la 40% mai mari decat cele ale procesoarelor actuale.

Dupa cum puteti vedea si din imagine, primele doua nuclee sunt menite sa ofere performante “extreme” si probabil vor fi activate numai in situatiile in care terminalele mobile au nevoie de putere foarte mare de procesoare, iar asta deoarece ele consuma, cel mai probabil, foarte multa energie in momentul utilizarii.

MediaTek MT6797 Helio X20 procesor 10 nuclee 1

Urmatoarele patru nuclee tactate la 2 GHz sunt marcate ca fiind gandite pentru a oferi performante optime cu un consum nu foarte mare de energie si exista sanse mari ca acestea sa fie mai mereu active in timpul utilizarii aplicatiilor normale, cele mentionate anterior urmand a fi utilizate doar in jocuri, benchmark-uri si altele asemenea.

In final avem cele 4 nuclee tactate la 1.4 GHz, acestea urmand a consuma si cea mai putina energie a bateriei, ele putand fi utilizate doar pentru navigarea prin meniuri, vizualizarea de informatii in LockScreen sau ecranul principal de aplicatii, viteza mica la care functioneaza oferind si performante reduse pentru utilizatori.

Desi ideea de a avea un procesor cu 10 nuclee in propriul smartphone va fi cu siguranta atractiva pentru multi utilizatori din China sau Asia, insa aparitia sa va motiva competitorii MediaTek sa produca procesoare similare pentru a le implementa in propriile terminale mobile si acest lucru este bun pentru noi.