Telekom Romania ofera viteze de internet mobil de 8 ori mai mici decat Orange si Vodafone ?

Telekom Romania logo

Telekom Romania este cel mai tanar operator de telefonie mobila din tara noastra, el fiind creat prin fuziunea COSMOTE cu Romtelecom in luna septembrie a anului trecut, iar acum trece prin prima “proba de foc” in ceea ce priveste calitatea serviciilor. Conform celor de la ANCOM, Autoritatea nationala pentru administrare si reglementare in comunicatii, Telekom Romania ofera viteze de internet mobil de 8 ori mai mici decat Orange si Vodafone.

Informatia vine in urma unui studiu derulat de catre cei de la ANCOM prin intermediul Netograf.ro, propria platforma pentru testarea vitezelor de internet, testele fiind facute de catre romani prin propria vointa. In baza datelor inregistrate in respectiva platforma, viteza medie a internetului mobil Vodafone este de 38.31 Mbps, cea a Orange de 29.74 Mbps, in timp ce Telekom s-ar plasa pe ultima pozitie cu 5.50 Mbps.

Avand in vedere ca Orange Romania are cea mai extinsa retea 4G din tara, cu acoperire de 63.63%, iar Vodafone are doar 55%, v-ati fi asteptat probabil ca Orange sa fie lider in aceasta categorie, dar acest lucru nu se intampla. Telekom Romania acopera doar 27% din tara noastra cu retele 4G, insa diferenta intre vitezele medii de navigare pe internet este foarte mare, mult prea mare din punctul meu de vedere.

Vodafone ofera cel mai rapid internet mobil din Romania

Testand reteaua celor de la Telekom atat in conexiuni 3G, cat si in conexiuni 4G, in multiple orase, am observat ca vitezele de navigare pe internet erau comparabile cu cele ale Orange, de exemplu, uneori mai mari. Totusi, facand un studiu la scara larga, diferenta de acoperire cu retele 4G face o diferenta majora, insa discrepanta pare foarte mare, insa daca studiul are o baza mare de utilizatori, atunci e greu de contestat.

Daca in locul Telekom ar fi fost plasat RCS & RDS, atunci studiul ar fi fost 100% adevarat, insa asa, pare destul de ciudat sa vedem o diferenta atat de mare in ceea ce priveste vitezele de internet.

Speedtest net

Totusi, inainte sa spuneti ca as fi un fan al celor de la Telekom, va aduc in atentie un studiu publicat de catre cei de la Speedtest, care cu siguranta au mai multe teste inregistrate decat Netograf.ro, iar el prezinta o situatie diferita. Vodafone si Orange raman in top la o diferenta mult mai mica, insa Telekom are o viteza de 3 ori mai mare decat cea prezentata de catre ANCOM si daca facem o medie pe tara, avand in vedere acoperirea 4G slaba, ea pare mult mai credibila.

Avand in vedere informatiile oferite de catre cei de la ANCOM, care nu sunt publice si pe propriul website sau pe Netograf.ro, sunt curios ce experienta aveti voi cu reteaua operatorului de telefonie mobila, iar asta pentru ca, in opinia mea, diferenta dintre ei si ceilalti operatori este prea mare.

5 COMENTARII

  1. De Telekom nu știu sa ma pronunț,dar la Spitalul Judetean din Timisoara,eu având iPad Air cu 4G de la Orange iar un coleg tot Air de la Vodafone,am făcut multiple speedtest-uri(Ookla) si de fiecare data Vodafone avea viteza mai mare,nu sensibil mai mare,in jur de 10 mbs.

  2. Mie nu imi merge 4g, iphone 5s model a1533 cumparat de la rcs/rds. Cand l-am cumparat mi-au garantat ca merg retele de la noi pe 4g, verbal mi-au garantat asta :))

  3. In localitatea Gorgota (PH), doar 3G de la Orange, are rezultate subtirele: Ping 46 s, download 7.73 Mbps, upload 3.90 Mbps, azi ora 21.27