Vitezele de internet mobil in orasele din Romania

top operatori Romania viteza internet mobil

Care orase din Romania au cele mai mari viteze de internet mobil in Romania? Aceasta este intrebarea pe care multi si-au pus-o si care isi va gasi un raspuns in acest articol, asta pentru ca tara noastra se afla intopurile locatiilor de pe glob cu cele mai bune viteze de internet mobil si fix.

In weekend v-am vorbit despre faptul ca Telekom Romania ar avea viteze de internet mobil cu de pana la 8 ori mai mici decat cele ale concurentei, insa acest lucru este foarte departe de adevar. In realitate diferenta este mult mai mica, dar in acest articol vom discuta despre cu totul si cu totul altceva, mai exact despre orasele din Romania in care veti avea cele mai mari viteze pentru internetul mobil.

Dupa cum era de asteptat, orasele cu acoperire 4G au cele mai bune viteze pentru internet mobil, in timp ce orasele care au doar acoperire 3G nu beneficiaza de un plasament foarte bun. In aceeasi masura, orasele din care nu s-au inregistrat date nu vor fi listate in top, dar e putin probabil ca vreun oras cu viteza mare sa nu apara.

Orasele din Romania cu cele mai mari viteze de internet – comparatia zonelor

Top 25 orase din Romania cu cea mai buna viteza de internet mobil

In imaginea de mai sus aveti principalele locatii din tara cu cele mai bune viteze de internet mobil, iar pe primele trei locuri apar Pipera, Damaroaia si Floreasca, insa niciuna nu este un oras, ci doar cartier. Pipera face parte din orasul Voluntari, in timp ce Damaroaia si Floreasca fac parte din orasul Bucuresti, la fel ca si zona Fundeni, astfel ca primele 6 pozitii sunt ocupate de 2 orase, Voluntari si Bucuresti.

Mergand mai departe aveti listate mai jos primele 10 locatii din Romania in functie de viteza de internet:

  1. Pipera – 53.92 Mbps – apartine de orasul Voluntari;
  2. Damaroaia – 38.37 Mbps – apartine de orasul Bucuresti;
  3. Floreasca – 31.02 Mbps – apartine de orasul Bucuresti;
  4. Voluntari – 23.41 Mbps;
  5. Bucuresti – 21.92 Mbps;
  6. Fundeni – 21.31 Mbps – apartine de Bucuresti;
  7. Bacau – 21.22 Mbps;
  8. Cluj-Napoca – 20.78 Mbps;
  9. Timisoara – 20.61 Mbps;
  10. Lupeasca – 19.71 Mbps – apartine de Bucuresti.

Orasele din Romania cu cele mai mari viteze de internet – comparatia numarului de teste

Top 25 orase din Romania cu cea mai buna viteza de internet mobil 1

Pentru lista de mai sus avem doar cele mai mari viteze de internet, insa media lor este data de numarul de teste efectuate intr-o anumita zona, iar cu cat sunt mai multe teste, cu atat este mai elocvent rezultatul. In aceasta idee, in imaginea de mai sus aveti listate locatiile din tara in functie de numarul de teste care au fost facute in zona lor pentru a obtine rezultatele afisate.

Aceasta listare este mult mai exacta deoarece un numar mare de teste cu viteze mari, medii si mici ofera o medie mult mai buna decat un numar mic de teste cu viteze in principal mari. Pentru Bucuresti este greu de facut o medie a testelor, avand in vedere ca diverse cartiere sunt prezentate separat, insa altceva mai concludent deocamdata nu exista.

Mai aveti listate mai jos primele 10 locatii din Romania in functie de viteza de internet cu filtrarea numarului de teste:

  1. Bucuresti – 21.92 Mbps;
  2. Cluj Napoca  – 20.78 Mbps;
  3. Timisoara – 20.62 Mbps;
  4. Iasi – 19.20 Mbps;
  5. Constanta 17.77 Mbps;
  6. Brasov 15.74 Mbps;
  7. Galati – 15.51 Mbps;
  8. Ploiesti – 15.66 Mbps;
  9. Craiova – 13.17 Mbps;
  10. Arad – 13 Mbps.

Toate aceste date sunt furnizate de catre cei de la Speed test si desi nu se listeaza numarul de teste facute in fiecare locatie, as fi conservator daca as spune ca pentru Romania se inregistreaza zeci de mii de teste pe saptamana.

Inainte sa inchei mentionez faptul ca terminologia internet mobil se limiteaza, in formula de prezentare a datelor, doar la operatorii de telefonie mobila : Orange, Vodafone, Telekom si RCS & RDS.