O problema a unor tablete iPad tine 12 avioane la sol

iPad American Airlines

In cursul anului 2013 American Airlines a luat decizia de a inlocui hartile din cabina pilotilor cu tablete iPad ce contin aplicatii cu aceleasi informatii, dar si multe, multe altele. Linia aeriana, ca si multe altele, a luat decizia pentru a elibera avioanele de cateva zeci de KG reprezentate de toate hartile pe care pilotii trebuiau sa le foloseasca.

Desi ideea in sine este grozava si a fost apreciata de catre pilotii companiei, in cursul zilei de ieri un bug al software-ului tabletelor a tinut la sol multiple avioane ale companiei aeriene. Cei de la American Airlines nu au oferit o explicatie clara pentru problema, insa se pare ca tabletele iPad au inceput sa afiseze ecrane albe in locul hartilor disponibile in aplicatii.

Pentru a rezolva partial problema pilotii sau co-pilotii au fost nevoiti sa se reintoarca la poarta de imbarcare a aeroporturilor pentru a se reconecta la retelele Wi-Fi speciale, multiple tipuri de avioane fiind afectate. La baza problema ar fi fost o simpla actualizare lansata pentru aplicatia folosita de catre tabletele din avioane, conform unui pilot, si se pare ca anumite curse aeriene au fost intarziate cu pana la 4 ore din cauza sa.

SOME FLIGHTS ARE EXPERIENCING AN ISSUE WITH A SOFTWARE APPLICATION ON PILOT IPADS. WE’LL HAVE INFO ABOUT YOUR DEPARTURE SOON. In some cases, the flight has had to return to the gate to access a Wi-Fi connection to fix the issue. We apologize for the inconvenience to our customers. We are working to have them on the way to their destination as soon as possible.

Avand in vedere ca American Airlines are peste 8000 de tablete iPad active in cadrul companiei sale, majoritatea in cabinele te pilotaj, o problema de acest gen poate fi extrem de periculoasa pentru piloti si co-piloti. Avand in vedere ca la baza sa este o actualizare, doar avioanele care nu decolasera dupa efectuarea sa au fost afectate, astfel ca toate cele aflate in zbor si-au putut continua rutele fara probleme.

Desi tabletele iPad au fost cumparate in ideea de a eficientiza munca pilotilor, iata ca din pacate ele pot avea un impact foarte periculos asupra sigurantei avioanelor si cu siguranta vor exista investigatii amanuntite.