Snapdragon 818 – procesorul cu 10 nuclee de la Qualcomm

5

Snapdragon 818 procesor 10 nucleeSnapdragon 818 este procesorul cu 10 nuclee anuntat de catre cei de la Qualcomm in vederea lansarii pe piata pentru viitoarele smartphone-uri Android care vor fi conceputa de catre diversi producatori importanti. In imaginea de mai sus puteti vedea configuratia procesorului cu 10 nuclee Snapdragon 818 al celor de la Qualcomm, el fiind compus dintr-o combinatie de nuclee ARM Cortex A tactate la diverse frecvente.

Mai exact, procesorul Snapdragon 818 cu 10 nuclee este compus din: 4 nuclee Cortex A53 de 1.2 GHz care consuma putina energie, doua nuclee Cortex A53 tactate la 1.6 GHz cu consum mediu de energie si patru nuclee Cortex A72 tactate la 2 GHz care ofera cea mai mare putere de procesare si consuma cea mai multa energie. Practic Qualcomm a creat un procesor cu 10 nuclee care isi activeaza nucleele in functie de modul de utilizare, producatorii alegand in ce conditii este oferita puterea de procesare pentru folosirea aplicatiilor.

Acum cateva saptamani v-am spus ca MediaTek a prezentat primul procesor cu 10 nuclee dedicat terminalelor mobile, cele mai puternice nuclee ale sale fiind tactate la 2.3 GHz, cu mult mai mult decat ceea ce ofera Qualcomm. Desi procesoarele cu 10 nuclee pentru smartphone-uri si tablete reprezinta viitorul, ele vor fi lansate pe piata abia la sfarsitul anului 2015 si vor ajunge in diverse produse abia la inceputul anului viitor.

Snapdragon 818 procesor 10 nuclee Qualcomm

In ciuda acestui lucru, v-am spus deja in repetate randuri ca procesoarele cu 10 nuclee pentru terminale mobile nu-si au deocamdata rostul, in afara pacalirii utilizatorilor naivi. Totusi, daca Qualcomm a anuntat Snapdragon 818, atunci este clar ca Samsung, HTC, Motorola, Google si alti producatori de terminale mobile il vor implementa in viitoarele produse lansate in cursul anului 2016.