Snapdragon 818 – procesorul cu 10 nuclee de la Qualcomm

Snapdragon 818 procesor 10 nucleeSnapdragon 818 este procesorul cu 10 nuclee anuntat de catre cei de la Qualcomm in vederea lansarii pe piata pentru viitoarele smartphone-uri Android care vor fi conceputa de catre diversi producatori importanti. In imaginea de mai sus puteti vedea configuratia procesorului cu 10 nuclee Snapdragon 818 al celor de la Qualcomm, el fiind compus dintr-o combinatie de nuclee ARM Cortex A tactate la diverse frecvente.

Mai exact, procesorul Snapdragon 818 cu 10 nuclee este compus din: 4 nuclee Cortex A53 de 1.2 GHz care consuma putina energie, doua nuclee Cortex A53 tactate la 1.6 GHz cu consum mediu de energie si patru nuclee Cortex A72 tactate la 2 GHz care ofera cea mai mare putere de procesare si consuma cea mai multa energie. Practic Qualcomm a creat un procesor cu 10 nuclee care isi activeaza nucleele in functie de modul de utilizare, producatorii alegand in ce conditii este oferita puterea de procesare pentru folosirea aplicatiilor.

Acum cateva saptamani v-am spus ca MediaTek a prezentat primul procesor cu 10 nuclee dedicat terminalelor mobile, cele mai puternice nuclee ale sale fiind tactate la 2.3 GHz, cu mult mai mult decat ceea ce ofera Qualcomm. Desi procesoarele cu 10 nuclee pentru smartphone-uri si tablete reprezinta viitorul, ele vor fi lansate pe piata abia la sfarsitul anului 2015 si vor ajunge in diverse produse abia la inceputul anului viitor.

Snapdragon 818 procesor 10 nuclee Qualcomm

In ciuda acestui lucru, v-am spus deja in repetate randuri ca procesoarele cu 10 nuclee pentru terminale mobile nu-si au deocamdata rostul, in afara pacalirii utilizatorilor naivi. Totusi, daca Qualcomm a anuntat Snapdragon 818, atunci este clar ca Samsung, HTC, Motorola, Google si alti producatori de terminale mobile il vor implementa in viitoarele produse lansate in cursul anului 2016.

5 COMENTARII

  1. Na,ca acum vor sa pună un motor de V10 pe caroseria de tanc numita android,V8-ul se pare ca nu e de ajuns. In loc sa lucreze la caroserie,aerodinamică…e un fel de muscle car vs formula 1(unde vedem motoare de 2-2.5 litri si aerodinamică ultraperfectionata si nu V8-uri de 6-7 litri aspirate). Cam forțata poate pt unii comparația,dar nu e departe de adevăr.

  2. Deci din combinatia celor 10 nuclee se obtine autonomie mare la baterie si putere mare de procesare. Clar asa ceva se adreseaza doar utilizatorilor naivi de pe Windows si Android. Cand Apple va introduce un sistem similar, va fi revolutionar. Si eu cred ca o va face curand tinand cont de autonomia dezastroasa.
    Eu zic sa nu uitam povestea cu ecranul ideal si paletele de tenis. Asa ca, va rog eu, nu mai aruncati cu pietre in procesoarele multi-core tactate diferit. Ca ii vine randul si la iPhone. Va pup.