iOS 9 Rootless – moartea sau renasterea jailbreak

iOS 9 RootlessiOS 9 Rootless ar putea bloca definitiv solutiile de jailbreak pentru iPhone, iPad si iPod Touch, acesta fiind aparentul plan al companiei Apple cu privire la viitoarea versiune a sistemului sa operare. Informatiile privind implementarea iOS 9 Rootless in iOS 9 au fost furnizate in cursul zilei de ieri si deocamdata nu se cunosc detalii in legatura cu modul in care va functiona totul, insa stim ca Apple intentioneaza sa limiteze si mai mult accesul la datele din aplicatii.

iOS 9 Rootless – o noua “inchisoare” din care trebuie sa evadam

iOS 9 Rootless este prezentat ca un sistem menit sa protejeze iPhone, iPad si iPod Touch-urile de malware, el restrictionand accesul la datele din aplicatii, chiar si pentru utilizatorii care au acces de administrator. Practic sistemul de sandboxing al iOS va deveni si mai restrictiv, el fiind limitat acum la imposibilitatea aplicatiilor de a comunica intre ele in afara API-urilor, insa incepand cu iOS 9 limitarile vor fi mult mai complexe.

Sources within Apple are particularly enthusiastic about a new security system called Rootless, which is being described internally as a “huge,” kernel-level feature for both OS X and iOS. To prevent malware, increase the safety of extensions, and preserve the security of sensitive data, Rootless will prevent even administrative-level users from being able to access certain protected files on Apple devices. Sources say that Rootless will be a heavy blow to the jailbreak community on iOS, though it can supposedly be disabled on OS X.

Cei din interiorul Apple sustin ca iOS 9 Rootless va fi o lovitura puternica pentru dezvoltatorii de solutii de jailbreak prin limitarea posibilitatii lor de a obtine acces de administrator la sistemul de operare. Teoretic, daca un hacker obtine acces de administrator, nu ar putea accesa datele din anumite aplicatii native sau terte, limitele trebuind sa fie similare celor existente pentru chip-ul enclava al Touch ID, de exemplu.

Deocamdata nimeni nu stie detalii clare cu privire la limitarile pe care le va impune iOS 9 Rootless, insa daca sistemul va functiona asa cum este prezentat si va impiedica dezvoltarea de solutii de jailbreak, atunci acesta este singurul obiectiv pentru implementarea sa. Compania Apple nu are probleme cu malware-ul pe platforma iOS si nici nu va avea prea curand, restrictiile existente tinand hackerii departe, deocamdata.

Singura parte buna a sistemului Rootless este ca desi el va fi implementat in OS X, acolo va putea fi dezactivat, cel mai probabil la fel de simplu precum sistemul Gatekeeper disponibil deja de cativa ani de zile. Daca iOS 9 va avea o optiune de a dezactiva Rootless intr-un mod similar, atunci solutiile de iOS 9 jailbreak vor continua sa existe, insa in caz contrar, se pare ca ele sunt de domeniul trecutului.

iOS 9 Rootless – provocarea

Acum lasand toate acestea la o parte si gandindu-ne putin la hackerii care dezvolta solutiile de jailbreak, ei o fac pentru doua lucruri : faima si bani. In momentul de fata dezvoltatorii solutiilor de jailbreak castiga bani foarte frumosi de pe urma acestor solutii si e putin probabil ca Rootless sa ii sperie, ba din contra, ar putea sa ii motiveze sa gaseasca noi metode de a exploata sistemul de operare.

Vorbind despre faima, ce te poate face mai cunoscut decat spargerea unui sistem de operare care este prezentat ca fiind imposibil de spart? Geohot, MuscleNerd sau p0sixninja au devenit faimosi in lumea intreaga in baza acestei prezumtii si altii ar putea incerca sa se afirme dupa lansarea Rootless. In general hackerii sunt motivati de asemenea provocari, iar iOS 9 Rootless ar putea fi exact ceea ce au ei nevoie.

Voi ce parere aveti, va mai pasa de solutiile de jailbreak ? Veti renunta la iPhone daca ele nu vor mai putea fi facute ?