iOS 9 – calitate, aplicatii mai mici, Trusted Wi-Fi si suport pentru iPhone 4S

iOS 9iOS 9 va fi centrat pe calitate, aplicatii mai mici, Trusted Wi-Fi si suport pentru iPhone 4S, sau alte produse Apple vechi care sunt in continuare compatibile cu sistemul de operare iOS 8. Informatia vine de la surse din interiorul companiei Apple si se pare ca nu doar iOS 9 va fi centrat pe calitate, OS X 10.11 avand parte de aceeasi atentie din partea companiei Apple, cel putin in ceea ce priveste experienta de utilizare.

Stiam inca din februarie ca iOS 9 va fi mai stabil si cu mai putine probleme, iar aceste informatii sunt confirmate din nou acum, OS X 10.11 urmand a le oferi posesorilor de Mac-uri o experienta de utilizare foarte buna. Separat de acestea, compania Apple intentioneaza sa motiveze dezvoltatorii sa foloseasca noul sau limbaj de programare Swift pentru a produce aplicatii mai mici, o noua functie numita Trusted Wi-Fi fiind deasemena in dezvoltare.

iOS 9 – calitate si stabilitate

iOS 9 va oferi cea mai buna experienta de utilizare a iOS-ului, sau cel putin asta incearca sa ofere inginerii Apple, acestia convingandu-si sefii ca ar trebui sa acorde o atentie mai mare rezolvarii problemelor decat implementarii de functii noi. In aceasta idee atat iOS 9, cat si OS X 10.11 vor avea liste de noutati mai mici decat eram obisnuiti, rezolvarea problemelor si imbunatatirea stabilitatii fiind principalele “griji” ale celor din Cupertino.

In ciuda acestui lucru, am aflat deja despre noul font iOS 9, aplicatia iOS 9 Home, schimbarile pentru iOS 9 Apple Maps si sistemul de vizualizare a doua aplicatii in acelasi ecran al tabletelor iPad. Separat de aceste noutati importante, se pare ca nu vom avea parte de foarte multe schimbari majore suplimentare, iar probabil mult vor fi dezamagiti.

OS X 10.11 – rezolvarea problemelor

Pentru OS X 10.11 compania Apple acorda aceeasi atentie sporita pentru rezolvarea problemelor existente si nu pentru implementarea de functii majore, deci nu va asteptati la foarte multe schimbari. Chiar si asa, Apple va face mici modificari pentru interfata in ideea de a finaliza schimbarile incepute in OS X Yosemite, noul font San Francisco fiind una dintre noutatile oferite.

iOS 9 Trusted Wi-Fi, Rootless si iCloud Drive

iOS 9 Trusted Wi-Fi este una dintre functiile noi ale sistemului de operare, dar se pare ca aceasta nu va fi disponibila chiar din toamna, ci undeva spre sfarsitul acestui an. Trusted Wi-FI ne va permite sa conectam iPhone, iPad, iPod Touch sau Mac-urile la routere wireless autorizate fara a introduce vreo parola, in timp ce terminalele necunoscute vor avea parte de conexiuni mult mai bine securizate.

iOS 9 Rootless este un nou sistem de securitate considerat a fi extrem de important, el fiind gandit pentru a impiedica malware-ul sa preia controlul asupra sistemelor de operare iOs si OS X. Rootless va interzice inclusiv administratorilor accesorul la anumite tipuri de date importante si inginerii celor din Cupertino spun ca sistemul ar putea pune capat dezvoltarii solutiilor de jailbreak.

iOS 9 iCloud Drive va fi imbunatatit anul acesta de catre Apple, compania americana cei din CUpertino pregatind un sistem nou de criptare a datelor in timpul transferurilor, imbunatatind in acelasi timp si vitezele de transfer. Atat OS X 10.11, cat si iOS 9 vor beneficia de schimbare, Apple facand tranzitia serverelor de la un sistemp IMAP la unul bazat pe software-ul propriu pentru performante mai bune.

iOS 9 va rula pe iPhone 4S sau iPad Mini

iOS 9 va rula pe iPhone 4S sau iPad Mini, cele doua produse ale Apple avand suficiente probleme de performanta in iOS 8, insa cei din Cupertino sunt de parere ca le pot oferi o experienta mai buna in iOS 9. Pentru a oferi suport mai bun pentru aceste terminale vechi, compania Apple si-a restructurat echipa de ingineri care dezvolta iOS-ul, aceasta avand rolul de a gasi moduri pentru a oferi performante bune pentru iOS 9 in vechile terminale.

In aceasta idee, compania Apple nu va mai restrictiona anumite functii pe terminalele vechi pentru ca acestea sa nu aiba probleme de performanta, ci in schimb optimizeaza totul pentru a rula cat se poate de bine indiferent de terminal. Practic Apple va oferi utilizatorilor vechi posibilitatea de a beneficia de cele mai noi functii si imbunatatiri ale securitatii, totul fara a avea probleme de performanta.

iOS 9 aduce aplicatii mai mici dezvoltate prin Swift

In ultimii ani dimensiunile aplicatiilor au crescut fara oprire, astfel ca unele jocuri ajung sa ocupe pana la 2 GB de spatiu in terminale, iar cei de la Apple intentioneaza sa rezolve problema folosind Swift. Reducerea dimensiunilor aplicatiilor are la baza si dorinta celor de la Apple de a oferi si performante mai bune pentru terminalele vechi, despre care am vorbit anterior, astfel ca in Cupertino va fi promovata intens aceasta schimbare.

Pentru a convinge si mai multi dezvoltatori sa dezvolte aplicatii in Swift, compania Apple va implementa nativ in iOS si OS X librariile noului limbaj de programare, aplicatiile dezvoltate folosindu-l urmand a fi mai mici si a consuma mai putine resurse.

Toate aceste noutati vor fi prezentate de catre compania Apple pe 8 iunie in conferinta de deschidere a WWDC 2015, iOS 9 beta 1 urmand a fi lansat atunci.