Samsung are o strategie stupida de a concura cu Apple si asta ne afecteaza pe toti

Apple vs SamsungSamsung are o strategie stupida pentru a distruge Apple si asta in conditiile in care de mai bine de un an de zile incasarile si profitul diviziei mobile a companiei sunt intr-o continua scadere in lipsa unor produse puternice.

Divizia mobila a Samsung pare sa fie condusa de oameni care inca nu inteleg ce inseamna Apple, iPhone si cultura din spatele lor, iar in ciuda unor concedieri masive, cei de la Samsung inca nu reusesc sa revina pe “drumul cel bun” pentru a-si consolida situatia financiara pentru viitor.

Samsung lanseaza smartphone-uri intr-o “veselie” si aici nu ne referim doar la cele ieftine care sunt cumparate in cantitatile cele mai mari si care conteaza prea putin pentru publicul larg, ci la cele de top care sunt mereu in atentia presei si conteaza cel mai mult, din punct de vedere al imaginii.

De ani de zile compania Samsung incearca sa ajunga din urmacompania Apple in ceea ce priveste vanzarile de smartphone-uri high-end, insa dupa o campanie publicitara in care in mod stupid si-a batut joc de fanii Apple, cei de la Samsung simt in sfarsit “reculul” acestei strategii prea agresive.

Anul 2015 a culminat pentru Samsung cu lansarea Samsung Galaxy S6 si Samsung Galaxy S6 Edge care au avut un design similar cu cel al iPhone 6 si iPhone 6 Plus, Samsung “imprumutand” din nou o idee a Apple, cea de a lansa doua smartphone-uri din categorii diferite.

Daca va gandeati ca Samsung se va opri aici din moment ce niciunul dintre cele doua produse nu genereaza vanzarile asteptate, ei bine realitatea este ca Samsung persevereaza in prostie si acum va aduce pe piata Samsung Galaxy Note 5 si Samsung Galaxy S6 Plus, ambele phablet-uri.

Practic Samsung lanseaza doua terminale cu ecrane mari pentru ca nu este capabila sa faca unul si bun si incearca sa segmenteze mai mult piata smartphone-urilor, dar nu spre beneficiul sau, ci spre cel al Apple si al copiatorilor chinezi care i-au afectat extrem de mult vanzarile.

Pentru ca prostia sa fie completa, cei de la Samsung au decis, aparent, sa lanseze Samsung Galaxy Note 5 si Samsung Galaxy S6 Plus la jumatatea lunii viitoare, cu o luna inainte de aparitia iPhone 6S si iPhone 6S Plus, asta desi august este o luna moarta pentru vanzari.

Samsung spera ca ambele terminale sa “ia fata” iPhone 6S si iPhone 6S Plus, insa in afara celor 2 – 3 zile de atentie, ele vor fi date uitarii inainte ca luna septembrie sa inceapa, iar dupa prezentarea noilor smartphone-uri Apple, ele vor fi bune doar pentru comparatii.

Desi va lansa cele doua smartphone-uri noi acum, cei de la Samsung nu vor lasa jumatate de an fara un smartphone de top, asa ca ma astept sa mai lanseze cel putin inca un terminal pentru a arata ca exista, asta deoarece sanse ca vanzarile de iPhone-uri sa fie afectate sunt minime.

In loc sa adopte strategia Apple de vanzare a smartphone-urilor high-end, compania Samsung lanseaza multe terminale scumpe si proaste in locul a doar unul sau doua bune, iar aceasta strategie s-a dovedit a fi pierzatoare, inclusiv pentru cei de la Nokia, care nu au evoluat.

Samsung incearca sa copieze Apple, incearca sa demonstreze lumii intregi ca este capabila sa ofere ceea ce ofera Apple, insa ADN-ul sau asiatic este vizibil in fiecare produs si software, iar acest lucru o va impiedica mereu sa realizeze ceea ce isi propune.

Acum daca va intrebati de ce ma supara faptul ca Samsung greseste atat de mult, ei bine motivul este simplu : inovatia. Daca Samsung nu inoveaza si nu produce smartphone-uri puternice, atunci Apple nu are motive sa “isi bata capul” in a ne oferi evolutii majore.

Samsung este singura companie care face concurenta serioasa Apple, insa nu suficient de serioasa pentru a-i motiva pe cei din Cupertino sa vina cu adevarate inovatii pentru terminalele lor.

iPhone-urile evolueaza de la an la an, insa in general vorbim despre hardware, ecrane si design, dar schimbari majore nu vor aparea pana cand Samsung sau o alta companie mai desteapta nu vor veni cu ceva care sa faca Apple sa se simta amenintata, iar acest lucru este, din pacate, marea problema.