Prima Pagina internet Orange se lauda ca are cel mai rapid internet mobil din Romania,...

Orange se lauda ca are cel mai rapid internet mobil din Romania, cat de adevarat este ?

orange cel mai rapid internet mobilOrange sustine ca are cel mai rapid internet mobil din Romania si la baza acestei afirmatii stau statisticile publicate de catre ANCOM, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, la inceputul acestei luni.

Cei de la ANCOM au preluat date despre teste facute in cadrul platformei Netograf.ro de catre unii romani, le-au centralizat si au publicat un comunicat de presa in care ofera informatii privind vitezele de navigare pe internet fix si mobil in Romania.

Conform lor, Orange are cel mai bun internet mobil din Romania cu viteze de download de 34 Mbps in cladiri si 52 Mbps in afara lor, ei fiind urmati de catre Vodafone Romania cu viteze de 16 Mbps in cladiri si 27 Mbps in afara lor, Telekom fiind plasat pe locul 3 si RCS & RDS pe locul 4.

Afirmatiile sunt oficiale, vin de la o autoritate a statului, insa oare cat de credibile sunt ele in conditiile in care in Romania exista prea putine companii care fac studii complexe privind vitezele de navigare pe internet, aceste studii trebuind sa aiba si o baza mare de utilizatori.

Raspunsul la aceasta intrebare il gasiti in aceasta pagina a Netograf.ro, acolo fiind publice statisticile privind vitezele de internet mobil obtinute in Romania in testele utilizatorilor, ele avand la baza si detalii privind numarul de teste facute de catre utilizatori.

viteze internet mobil romania comparatie Orange Vodafone Telekom

Pentru a vedea cam cata utilitate au informatiile celor de la ANCOM am facut o comparatie privind vitezele de internet mobil ale principalilor operatori de telefonie mobila din Romania, asa cum au fost ele obtinute in teste, dar si numarul de teste facute pentru fiecare.

Dupa cum puteti observa din comparatie, atat in cazul celor de la Orange, cat si in cazul celor de la Vodafone vorbim despre putin peste 1000 de teste pentru fiecare facute in trei luni de zile, in timp ce in cazul Telekom nu a fost atinsa cifra de 300 de teste.

In aceste conditii, datele referitoare la Telekom in comparatie cu Orange si Vodafone sunt invalide, iar acelasi lucru poate fi spus si despre Digi Mobil, acolo abia atingandu-se 400 de teste efectuate in 3 luni de zile. Practic in ambele situatii sunt de 3 si 2.5 ori mai putine teste decat in cazul Orange sau Vodafone, iar o comparatie in aceste conditii nu-si prea are rostul.

viteze internet mobil romania comparatie Orange Vodafone Telekom 1

Daca trecem acum de la statisticile locale la cele ale Speedtest lucrurile sunt diferite, nu cu mult in cazul celor de la Orange, dar cu mult pentru cei de la Vodafone sau Telekom, unde vitezele sunt aproape duble fata de cele inregistrate in Romania, Digi Mobil avand rezultate la fel de slabe.

Nu stiu cate teste sunt facute trimestrial in cadrul Speedtest pentru Romania, insa am o oarecare certitudine ca vorbim despre mai mult decat cele aproape 3000 de teste realizate in cadrul Netograf.ro, asa ca de aici trageti singuri concluziile privind vitezele de navigare pe internet mobil in Romania.

Concluzia mea este aceasta : Orange are un internet 4G foarte bun si acesta este unul dintre celeo 2 motive pentru care nu am plecat de la ei, insa cred ca ar trebui sa se bazeze pe studii mult mai complexe care au la baza un numar mult mai mare de utilizatori pentru a declara ca au cel mai rapid internet mobil din Romania.

 • Claudiu

  @Zaone sincer acum Orange are cel mai bun internet si cele mai bune facilitati de pe piata la ora actuala,ai semnal si in grota cu el

 • Nu stiu neaparat daca e cel mai bun internet, aici poti discuta pana te plictisesti, dar acoperirea este foarte buna, chiar si pe 4G au extins-o foarte mult. La facilitati… din nou, poti discuta ceva vreme…

 • LucianS

  Sa fim realisti.Tot timpul va fi loc de mai bine si asta tine de noi consumatorii.

 • adu

  Nu ar trebui sa se spuna oare si care sunt tarifele ? Oare nu Orange este si cel mai scump? O fi cel mai rapid dar e si cel mai scump.

 • ni5to

  Tot ce pot spune este ca am orange de 15 ani. Intre timp am avut si rcs si vodafone. Dar de la 3g incoace orange e campion

 • V.F.

  Sunt complet de acord cu ceea ce a scris Claudiu. Orange are intr-adevar un raport calitate/pret pentru beneficii pe care nu-l poti compara cu niciun alt operator din Romania. Luna trecuta… dupa 12 ani de stat si pompat bani in fundul celor de la vodafone (in jur de 700 de lei pe luna factura pentru 3 numere)… am luat decizia de a ma muta la orange. Beneficiile pe care le-am primit pentru cele 3 numere portate pot sa spun ca sunt de 2 ori mai bune decat ceea ce aveam la vodafone, iar suma facturii s-a redus la (500 lei). Ca sa nu mai vorbesc de semnal… Sunt locuri (atat in Craiova de unde sunt, cat si in Bucuresti)… unde aveam 4 bulinute/liniute la vodafone si nu puteam sa port o conversatie ca lumea (intreruperi constante in timpul apelului, deconectarea apelurilor, etc), iar acum cu orange… am 2 bulinute/liniute si pot sa vorbesc la telefon fara niciun fel de problema.

 • V.F.

  @Adu, prefer sa platesc cu 5 euro mai mult la abonament si sa ma pot bucura de beneficiile abonamentului meu in majoritatea timpului, decat sa platesc cu 5 euro mai putin si sa nu ma pot folosi se servicii.
  Ex. Aveam la vodafone un abonament de internet cu 16 euro pe care il foloseam cu un ipad air… Erau situatii in care si in centrul Craiovei (km 0) aveam semnal 3g o singura bulinuta si de abia mi se incarcau paginile, ca sa nu mai vorbesc de vreun streaming video…
  In schimb la orange mi-am facut abonament colibri explore cu 21 de euro si am 4g prin aproape tot orasul… Inclusiv in blocuri comuniste (din beton armat)… locuri in care cu vodafone de abia aveam 3G.

 • Claudiu

  In Germania serviciile gsm sunt de kkt fost t-mobile acum este telekom si o2 o retea pe care eu o folosesc e de kkt nu ai retea in casa tarifele foarte mari si etc asa ca in romania la Orange sincer chiar calitate pret foarte bine

 • Alex Alexandru

  Nu știu ce sa zic…poate au cel mai bun internet dar eu din 2002 am numărul si nu prea am cine știe ce. Adică ma bate gândul sa il trec pe telekom pentru ca îmi convine un abonament nelimitat. Da știu telekom are semnalul prost si cel 4g e doar in câteva orașe dar mai bine dau 12 euro decât 10 ca la orange unde nu am nimic nelimitat si nu consum minutele din rețea

 • silviu

  Vodafone the best

 • vdf

  Dragi internauti,lasati vaicareala ca tot mai cea mai buna retea e VODAFONE.Si tu cel din Craiova esti fraier,de ce sa platesti 700 lei pentru 3 telefoane când poti plăti lejer 10 abonamente.Tu esti de vina in primul rând ca ai stat si 12 ani la ei fără sa-ti reziliezi contractul vreodată.Eu am 15€ abonament si am nelimitat minute nationale,3,5G net,mms nelimitate,sms la fel,250min.internationale,si altele.Dar abonamentul e reziliat online,ceea ce e mai avantajos pentru noi fata de cei din magazinele fizice Vodafone.Si sa nu uit si telefon gratuit primit(L640).Norocul e sa te sune ei când se apropie limita abonamentului.

 • Sava

  Orange sta intradevar foarte bine la capitolul viteza – outdoor only. In rest…. Calitatea semnalului este de toata jena, mai ales in Bucuresti. Indoor e la ghici cu semnalul. Sunt posesor a 2 abonamente 4G, nelimitate, unul la Vodafone, iar altul la Orange. Vodafone este net superior la capitolul calitate semnal. Am parte de o conversatie fara intreruperi atunci cand intru in lift, la metrou, in pasaje etc. La Orange sunt foarte rare aceste situatii, chiar ma mir in momentul in care nu se intrerupe apelul. Degeaba au cea mai mare viteza cei de la Orange daca poti beneficia de ea doar pe “camp”.

 • kla

  @vdf: ce ai primit tu de la Vdf, n-a mai primit nimeni, bravo ție și ramai acolo căci în felul asta abonații Orange pot folosi rețeaua fără probleme! 😉

 • Vlad

  Per total Orange are cel mai bun serviciu dr internet mobil. Aici nu intra situatiile particulare (lipsa semnal la km 0 in centrul orasului sau semnal 4G in interiorul unui bloc).
  Calitatea semnalului depinde foarte mult de locatia unde se afla antena si de numarul de conexiuni pe celula antenei.
  De exemplu: poti avea semnal 4G in mijlocul pustietatii ( cu conditia sa ai in apropiere o antena) si o viteza mare la date mobile, iar in centrul unui oras (de exemplu Bucuresti) sa ai semnal 4G dar o viteza foarte mica la transfer date. De ce? Pt simplul fapt ca in oras pot fi conectati pe aceeasi antena 5000 de persoana iar in mijlocul pustietatii sa fi conectat doar tu.
  Important este ca in Romania toata infrastructura( retelele) este noua si in dezvoltare pe cand in afara este invechita.
  Putem sa ne bucuram ca avem cele mai mici preturi la telefonie mobila din cauza concurentei ridicate.
  Orange, din pct meu de vedere are cea mai dezvoltata infrastructura si de aceea poate sa ofere servicii premium. La polul opus se afla Rds care are o infrastructura subdezvoltata ( unde nu au semnal incearca sa compenseze cu semnal de la vodafone, vezi roamingul lor national) si incearca sa compenseze cu tarife mici.

 • Pingback: Romania in topul tarilor cu cele mai mari viteze 4G | iDevice.ro()