ANCOM anunta vitezele “reale” de navigare pe internet mobil si fix

1

ANCOM RomaniaIn cursul acestei zile ANCOM, sau Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, a publicat un comunicat de presa in care prezinta ceea ce considera ea a fi vitezele “reale” de navigare pe internet mobil si fix.

Informatiile au la baza testele facute de catre romani pe platforma Netograf.ro detinuta de catre Ministerul Comunicatiilor, aceasta avand rolul de a ne permite sa aflam care este viteza reala de navigare pe internet de care beneficiem in baza contractului cu un operator de telefonie mobila sau furnizor de servicii de internet fix.

Conform ANCOM, in Romania exista 12 milioane de conexiuni de internet mobil si 4 milioane de conexiuni de internet fix, iar Orange Romania este “regele” internetului mobil in baza datelor obtinute prin testele facute in platforma Netograf.ro.

Conform acestor date, operatorii de telefonie mobila ofera urmatoarele viteze de internet mobil :

  • Orange România – 34,15 Mbps indoor și 52,81 Mbps outdoor;
  • RCS & RDS – 2,71 Mbps indoor și 2,66 Mbps outdoor;
  • Telekom România Mobile Communications – 9,62 Mbps indoor și 9,18 Mbps outdoor;
  • Vodafone România – 16,94 Mbps indoor și 27,80 Mbps outdoor

Practic Orange are o retea de 2 ori mai rapida decat Vodafone in teste si de aproape 4 ori mai rapida decat ce a Telekom Romana, in timp ce “saracul” Digi Mobil are viteze demne de anul 2005, dar de acest lucru probabil erati convinsi multi deja.

cele mai bune viteze de internet mobil in Romania

Problema cu informatiile acestea este ca ele au la baza un numar extrem de mic de teste facute in platforma Netograf, iar cand vorbesc despre acest lucru ma refer la faptul ca doar cateva sute de oameni si-au testat viteaza acolo, astfel ca rezultatele sunt irelevante.

Daca va intereseaza un clasament mult mai real al operatorilor de telefonie mobila in baza vitezei de internet mobil oferite, atunci imaginea de mai sus ar trebui sa va lamureasca.

Vitezele medii reale de internet fix și mobil ale operatorilor din România, disponibile pe Netograf.ro

08.07.2015

 
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a publicat pe Netograf.rostatisticile oficiale privind calitatea serviciului de internet fix și mobil în România pentru trimestrul II 2015, pe baza testelor efectuate de utilizatori și a ofertelor introduse de operatori în aplicație. Ofertele aflate în prezent în aplicație acoperă în totalitate cele 12 milioane de conexiuni de internet mobil și 93% dintre cele 4 milioane de conexiuni de internet fix folosite de utilizatorii din România, potrivit celui mai recent raport de date statistice ANCOM.
În primele 6 luni ale anului, Netograf.ro,aplicația pentru testarea și monitorizarea calității serviciului de internet, arată că operatorii de internet mobil le-au oferit utilizatorilor următoarele viteze medii reale de download: Orange România – 34,15 Mbps indoor și 52,81 Mbps outdoor, RCS & RDS – 2,71 Mbps indoor și 2,66 Mbps outdoor, Telekom România Mobile Communications – 9,62 Mbps indoor și 9,18 Mbps outdoor, Vodafone România – 16,94 Mbps indoor și 27,80 Mbps outdoor, în timp ce principalii furnizori deinternet fix au oferit viteze medii reale de download după cum urmează: Digital Cable Systems – 47,96 Mbps fir și 26,52 Mbps wireless, Nextgen Communications – 63,83 Mbps fir și 34,61 Mbps wireless, RCS & RDS – 95,21 Mbps fir și 42,43 Mbps wireless, Telekom România Communications – 29,34 Mbps fir și 15,36 Mbps wireless și UPC Romania 49,52 Mbps fir și 28,62 wireless.
Netograf.ro este ușor de utilizat și oferă rezultate imediate și corecte. Este suficient ca utilizatorii să selecteze din aplicație tipul de ofertă de care beneficiază și să aleagă modalitatea de acces, wireless sau fir în cazul internetului fix și indoor sau outdoor pentru internetul mobil. Un test durează aproximativ 30 de secunde, iar rezultatele obținute pot fi analizate și comparate în contextul statisticilor publicate trimestrial, prin accesarea butonului “Informații suplimentare”. Rezultatul testului poate fi influențat de o serie de factori, astfel încât, pentru obținerea unor rezultate corecte, înainte de începerea testului, este bine ca utilizatorii să urmeze instrucțiunile din secțiunea “Recomandări” disponibilă pe site-ul web al aplicației.
Pe baza testelor utilizatorilor (peste 110.000 de teste de la lansarea aplicației Netograf.ro în octombrie 2014 și până în prezent), secțiunea de statistici a Netograf.ro afișează valorile medii ale parametrilor de calitate viteza de download și upload, întârzierea și variația întârzierii de transfer a pachetelor și rata pierderii de pachete de date, permițând compararea performanțelor reale ale rețelelor operatorilor de internet fix și mobil din România. Pentru vizualizarea statisticilor, utilizatorii pot adăuga patru panouri de selecție, precum: furnizorul (câmp obligatoriu), perioada pentru care se vor afișa statisticile (trimestru sau an), tipului ofertei, localitatea (doar pentru internet fix). Aceste statistici au valoare informativă, neconstituind o garanție a faptului că un anumit utilizator va experimenta aceeași calitate a conexiunii, aceasta depinzând de mai mulți factori.
Aplicația testează calitatea conexiunii între echipamentul terminal al utilizatorului final și un server de test amplasat într-un nod de tip internet interexchange, indicând o valoare a parametrilor aproape de experiența reală a utilizatorilor în folosirea internetului, deoarece calea măsurată include toată rețeaua furnizorului, precum și, în cazul furnizorilor de talie mică, alte rețele interconectate cu rețeaua proprie.
Netograf.ro a fost conceput de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor de internet din România un instrument independent, obiectiv și gratuit pentru a verifica permanent calitatea serviciului de internet pe care îl plătesc. Ei pot să verifice în acest fel dacă serviciul de internet contractat se ridică la calitatea din ofertă și să compare valorile înregistrate ale parametrilor cu cele obținute de abonații altor furnizori. În plus, utilizatorii care se loghează în aplicație pot urmări și alte aspecte, precum evoluția performanței propriei conexiuni de internet în timp, respectiv îmbunătățirea sau degradarea calității serviciului folosit.
Furnizorii autorizați de servicii de acces la internet au obligația de a-și introduce în aplicație datele tehnice ale ofertelor comerciale active prin intermediul unei interfețe web, conform prevederilor deciziei ANCOM nr. 1201/2011. Prevederile deciziei se aplică serviciilor de acces la internet furnizate prin intermediul rețelelor publice fixe sau mobile de comunicații electronice, indiferent de tehnologia de acces la internet utilizată. În plus, potrivit aceleiași decizii, furnizorii de servicii de acces la internet au obligația de a include în contracte parametrii asumați în relația cu utilizatorii (precum vitezele nominale/maxime de download și upload) și de a publica pe propriile pagini de internet o serie de alți parametri administrativi.