FBI si Ministerul Justitiei din SUA ar putea actiona Apple in judecata din cauza iOS 8

Departamentul de justitie SUAFBI si Ministerul Justitiei din SUA ar putea actiona Apple in judecata din cauza sistemului de securitate implementat in iOS 8, iar asta dupa multiple situatii in care decizia Apple de a oferi mai multa securitate a fost criticata public.

Desi pana acum cei de la FBI si Ministerul Justitiei din SUA doar au dat declaratii privind problemele pe care le au in a accesa date din iDevice-uri cu iOS 8, acum ei iau in calcul initierea unei actiuni in justitie, miscarea venind in urma imposibilitatii de a prelua date de la unii inculpati ai unei investigatii privind trafic de droguri si arme.

Desi cei de la FBI au obtinut un ordin judecatoresc prin care puteau cere Apple un lista a tuturor mesajelor trimise de catre inculpati, compania Apple le-a spus ca nu le poate oferi aceste date deoarece nu are cheile pentru decriptarea bazelor de date in care se afla mesajele.

Frustrati de imposibilitatea de a accesa date care pot deveni dovezi in procese, cei de la FBI discuta in momentul de fata cu reprezentanti ai Ministerului de Justitie despre posibilitatea actionarii in judecata a Apple, dar si a Google sau a altor companii care au politici similare de protectie a datelor utilizatorilor.

In an investigation involving guns and drugs, the Justice Department obtained a court order this summer demanding that Apple turn over, in real time, text messages between suspects using iPhones. Apple’s response: Its iMessage system was encrypted and the company could not comply. The case, coming after several others in which similar requests were rebuffed, prompted some senior Justice Department and F.B.I. officials to advocate taking Apple to court, several current and former law enforcement officials said.

Tim Cook promoveaza de mai bine de un an de zile faptul ca Apple este foarte interesata sa le ofere utilizatorilor sai intimitate, iar autoritatile americane incearca din rasputeri sa convinga Apple si alte companii sa le ofere acces la datele pe care utilizatorii incearca sa le tina secrete.

Pana acum doar cei de la NSA ar fi reusit sa obtina acces la datele iDevice-urilor prin diverse programe si se pare ca agentia nu este chiar atat de dornica sa-si imparta secretele cu cei de la FBI, asa ca e posibil sa vedem un proces initiat impotriva Apple, Google, Microsoft si a altora.